Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-12-28 21:31:00

Őrjöng az ortodox egyház: ősi, mitikus lényeket dicsőítenének

Épül az orosz boszorkány-Disneyland

„Hagyományos” Disneyland helyett orosz befektetők hazájuk ősi, mitikus helyszíneire sorakoztatják fel látványosságaikat. Az ősi istenségeket, mitikus boszorkákat is bevonnák; az egyház kézzel-lábbal tiltakozik…

Körülbelül egy tucat helyen próbálnak új életet lehelni a gyakran sivár orosz tartományokba mesealakokra fókuszáló turizmussal. Megjelenik Gyed-Moroz, aki a Mikulás „keleti” megfelelője, a boszorkány Baba Jaga, Világszép Vaszilisz és az epikus hős, Ilya Muromets is. Ezek a karakterek nemcsak könyvek lapjain tűntek fel, hanem jól ismertekké váltak a néhai Szovjetunióból származó filmekből is. Az orosz mesevárosok és -falvak marketingstratégiája összeköti a mesealakokat a neves orosz meseírók, Alexandr Afanaszjev (akit a német Grimm testvérekhez hasonlítanak) és Alekszandr Puskin hasonló figuráival. A turizmus e válfajától várják, hogy Oroszország legelszegényedettebb régióinak kasszáját feltöltse.


Jelentős bevételek?

„Sok város még nem fedezte fel, hogy jelentős bevételekre tehetne szert meseturizmussal” – nyilatkozta a moszkvai marketingszakértő, Alekszej Koszlovszki az Izvesztija című orosz napilapnak. Koszlovszki vallja, hogy az efféle kezdeményezések nagyszerű munkahelyteremtő lehetőséggel bírnak. Az észak oroszországi Velikij Usztyug talán a leghíresebb meseturizmusos attrakció. Itt található az orosz Mikulás, Gyed-Moroz, (szó szerint: Fagy Apó) hivatalos rezidenciája. A helyi vezetőség reméli, hogy ez javítja a környék képét, mely sajnos magán viseli a tipikusan posztkommunista jegyeket: a szegényes infrastruktúrát és szolgáltatásokat.

Moszkvai befektetők hatalmas összegeket pumpáltak a velikij usztyugi Gyed-Moroz élményparkba, ahol hotelek, múzeumok, elvarázsolt erdő és egy mese állatkert is található medvékkel és jávorszarvasokkal. Hivatalos adatok szerint évente több mint kétszázezer turista keresi fel a XII. századot idéző komplexumot. Gyed-Moroz tiszteletet parancsoló megszemélyesítőjének igazi kilétét szigorú titok övezi, a gyerekek mindenesetre nagyon jól érzik magukat közelében. Gyed Moroz gyönyörű segédjének Sznyegúrocskának „otthona” Kostroma régióbeli Shchelkovo Moszkvától délre található. Itt azt tervezik, hogy hamarosan gyermek sminkeszközök értékesítésébe kezdenek.


Félig ember, félig tyúk: szláv isten

Míg néhány város emlékművet emel tiszteletbeli polgárainak, mint Murom, hősének, Ilya Murometsnek, más helységek eredetibb kezdeményezéseket indítottak el. Májusban például Kikimora, a félig ember, félig tyúk, szláv istenség, Domovojjal, a szintén háziistennel kötendő esküvőjére hívogat látogatókat Vjatka falvában. A mitikus pár ezeréves élettársi kapcsolatát szentesíti 2500 turista jelenlétében.

Baba Jaga boszorkánynak, aki egy a klasszikus orosz mesekarakterek közül, Kukobojban, Yaroslavl tartományban van az otthona. A púpos aggszűz kampószerű orrával és bibircsókos arcával egy kacsalábon álló hordóban él. A helyiek azt tartják róla, hogy nem is gonosz, hanem sokkal inkább barátságos és vendégszerető. „Tizenhárom munkahelyet tudtunk létesíteni, valamint az utakat, utcákat is fel tudtuk újítani”, közölte Lilia Pletnyova, turisztikai menedzser az NTV stábjával.


Az egyház nem hagyná

De a meseturizmus nem csak lelkesedést váltott ki. Az erős társadalmi befolyással rendelkező orosz ortodox egyházat teljesen felzaklatta e „dicsőített gonoszság” látványa. Baba Jaga falujához vezető úton a hívek szentelt vizet és szentképeket árulnak, hogy ezzel megmentsék az odalátogatók lelkét.

 

-mi-/dpa

nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Ezotéria
  • Sárkány éve: szeméttömeg és szelleműzés
  • Sátánista gyilkosság áldozata lett az apáca?
  • A CTRL+C, mint szentség
  • Remélem, nincs pokol, mert az szívás – fiatalok a vallásról
  • Hívők a diktátor imádására kényszerítve
  • Boszorkányokat vettek őrizetbe a román hatóságok
  • A Beatles, Krisna és a gnoszticizmus
  • Nőuralom az új Avatarban
  • Halottfaló és a feltámadás
  • Mit keresett Jézus Krisztus Tibetben?

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.