Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-06-03 09:20:00

Bíróság kellett hozzá: megvan a családi pótlék

El akarta venni az állam a pénzt az autista gyerekektől

Égbekiáltó igazságtalanság: visszafizettette volna hat, autista gyermeket nevelő famíliával a családi pótlékot a Magyar Államkincstár. A két éven át kétségek közt vergődő szülők a bírósághoz folyamodtak, ahol kimondták: a MÁK hibázott.

A Magyar Államkincstár (MÁK) által családi pótlék visszafizetésére kötelezett hat, autista gyermeket nevelő család fellélegezhet – adta tudtul a Közelkép Hírügynökség. A Hajdú-Bihar Megyei Bíróság jogerős ítéletében hatályon kívül helyezte a kincstár első és másodfokú közigazgatási határozatát, így a MÁK felismerve az azonos tényállást, a többi peres eljárást is megszüntette.


A gyerekeket a családjuk, és nem a központ neveli…


Több mint két éves pereskedés után, a Hajdú-Bihar Megyei Bíróság jogerős ítéletében az Autisták Országos Szövetségének (AOSZ) adott igazat a Magyar Államkincstár (MÁK) visszafizetési igényével szemben. Az összesen hat családot érintő közigazgatási eljárás a családi pótlék folyósításának eltérő értelmezése miatt robbant ki: a családok saját háztartásukban élőknek, míg a MÁK az Autista Segítő Központ (ASK) ellátottjainak tekintette a gyerekeket.

„A szülők az első fokú közigazgatási határozatot követően keresték meg, amely a MÁK javára döntötte el a kérdést" – mondta el a Közelképnek Dr. Molnár Ágnes, az AOSZ jogsegélyszolgálatának jogásza. A perek különböző helyszíneken folytak – így a Pest Megyei-, Fővárosi és Hajdú-Bihar Megyei Bíróságon egyaránt –, egészen addig, mígnem utóbbi jogerős ítélettel hatályon kívül helyezte a Magyar Államkincstár első és másodfokú közigazgatási határozatát. „Ennek az ítéletnek volt kedvező hatása a többi folyamatban lévő ügyre, és mivel a tényállás azonos volt, a MÁK megszüntette a peres eljárást, és a családi pótlék visszafizetésének határozatait is.”

Az ügy kezdete 2009-re nyúlik vissza, amikor a gyöngyösi Autista Segítő Központ (ASK) igazgatója bejelentette kérelmét az intézményében tanuló gyermekek utáni családi pótlékra, ez azonban azzal a jogkövetkezménnyel járt, hogy a MÁK a szülőknek folyósított családi pótlékot megszüntette, és jogosulatlan igénybevételre hivatkozva, 90 ezer forinttól egészen 900 ezer forintig terjedő összegek visszafizetésére kötelezte őket.


A hétvége is számít

Az ASK–ban tanuló gyermekeket a szociális intézmény saját ellátottjainak tekintette, mivel a fiatalok – tekintettel az iskola és a lakóhelyük közötti nagy távolságra – csak hétvégén, tanítási szünetben és betegség esetén laknak otthon. A MÁK érvelése szerint a diákok ezzel kikerültek a szülők háztartásából, így nem őket, hanem a szociális intézmény vezetőjét illeti a családi pótlék.

Az Autisták Országos Szövetségének álláspontja ezzel szemben az volt, hogy a legmegfelelőbb oktatási intézményt az illetékes tanulási képességet vizsgáló és rehabilitációs bizottság választotta ki a tanulók számára, így a gyerekek csak határozatlan idejű elhelyezettek, akik vagy tankötelezettségük fennállásáig, vagy a bizottság újabb döntéséig tartózkodnak a gyöngyösi központban. A másik jogalapot a családok támogatásáról szóló 1998. évi törvény szolgáltatta, amely kimondja, hogy az átmeneti jelleggel kül- és belföldi tanulmányok érdekében máshol tartózkodó gyermeket saját háztartásban élőnek kell tekinteni. „A tanulók tehát eleve ki sem kerültek a családi háztartásból, így a jogosan megkapott pótlékok visszafizetése okafogyottá vált."

 

KH

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Ne lopj
  • A bíróság szerint hazudott Budai Gyula és a Fidesz
  • A tudósok nem merik vizsgálni Schmitt Pál doktoriját
  • Plágiumgyanú: Kiáll Schmitt mellett a NOB
  • Nem kegyelmeztek a bennszülött kislánynak
  • Miss Robin Hood: szeretetből rabolt
  • A falu szolgáltatja a voksokat, a város a pénzt?
  • Újabb milliók vándoroltak jutalomként a zsebekbe
  • Egymillió dollárossal akart fizetni
  • Korrupcióba keveredett a Magyar Telekom?
  • Visszaélések ezrei a szociális lakások körül

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.