Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-03-26 14:43:00

Világszerte lekapcsolják a villanyt

A Föld órája: ma este kialszanak a fényreklámok!

Március 26-án, szombaton este 20,30 és 21,30 között világszerte sok helyen lekapcsolják a villanyt, csökkentik a díszkivilágítást a Föld órája akció keretében.

Hazánkban is több cég, intézmény szakmai és civil szervezet csatlakozik a klímaváltozás elleni nagyszabású megmozduláshoz. A Föld órája egy világméretű önkéntes kezdeményezés azzal a céllal, hogy fölhívja az emberek, vállaltok, intézmények és kormányok figyelmét az energiapazarlás, a környezetszennyezés és a túlfogyasztás okozta gondokra. A szervezők egyben arra kérnek minden résztvevőt és támogatót, hogy a továbbiakban is minden év márciusának utolsó szombatján este kapcsolják le egy órára a fölösleges világítást, és áramtalanítsák a különféle elektromos berendezéseket.

 

 

Hazánkban szombaton este kialszanak többek közt a Budai Vár, a Szabadság híd, a Lánchíd, a Parlament, a Duna Korzó, az egri székesegyház, a kaposvári Nagyboldogasszony Székesegyház, és a Szegedi Tudományegyetem Tanulmányi és Információs Központjának fényei, ezeken kívül több városban is változatos programokkal, fáklyás, gyertyás felvonulással, tűzzsonglőrökkel, csillagászati bemutatóval, illetve filmvetítésekkel várják az érdeklődőket.

A Föld órája idején a fővárosi repülőtér teljesen lezárja az egyik kifutópályáját: kialszanak a pályafények, a bevezető fénysor, és a földet érési zóna speciális lámpái. De a repülőtér több létesítménye is csökkentett üzemmódban működik majd, természetesen a szigorú biztonsági előírások betartása mellett, ami nem veszélyezteti a légi forgalmat.

Az akcióhoz eddig már több mint kétszáz hazai vállalat és intézmény csatlakozott. A Coca-Cola lekapcsolja fényreklámjait, elsötétülnek a New-York Palota és Kávéház ragyogó fényei, a Ségécé által üzemeltetett bevásárlóközpontok a Corvintól Szegeden át Győrig, a Fornetti látványpékség lánc pedig amellett hogy csatlakozik az eseményhez, több mint 2 000 franchise partnerét is ugyanerre ösztönzi.

A Föld órája mozgalomban több pénzintézet is részt vesz, így az OTP Bank a Magyar Cetelem Bank, a CIB Bank, Raffeisen Bank és a Magyar Nemzeti Bank mellett számos más nagyvállalat is bekapcsolódott. Elsőként a PwC a világ egyik vezető tanácsadó cége regisztrált, de jelentkezett a Tesco az E.On Hungária, a Zwack Unikum, és az akció kiemelt támogatójaként a Rail Cargo Hungaria Zrt. is.

A világban 131 ország és tartomány, emberek százmilliói készülnek arra, hogy együtt ünnepeljenek a Föld óráján. Sötétbe borul többek közt a világ legmagasabb épülete, a Burdzs Kalifa Dubaiban, a New York-i Empire State Building és a Times Square, a Las Vegas-i Caesars Palace és a Falmingo Casino,a Sydney-i Operaház, a spanyolországi Alhambra, a svéd királyi palota, a zimbabwei Viktória-vízesés, a Niagara-vízesés, az Eiffel-torony és a London Eye.

Csillagnézésre hívja a fővárosban és környékén élő érdeklődőket a Magyar Csillagászati Egyesület a Föld órája alkalmából. Mivel a városi világítás egy részét akkor kikapcsolják, így remény van arra, hogy többet látnak majd a csillagos égbolt szépségéből. A szervezők az eseménnyel egyúttal az energiapazarlással összefüggő fényszennyezési gondokra is szeretnék ráirányítani a figyelmet. A csillagnézéses est egy hangulatos, mintegy 4 kilométeres sétát fog jelenteni a Budai-hegységben a Mátyás-hegy felé. Találkozó 17,30-kor a Kiscelli Múzeum előtt (III. kerület, Kiscelli utca 108).

 

  Valló László


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.