Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-03-17 11:27:00

Magyarország egész területe fertőzött

Hosszabb parlagfűszezon várható a klímaváltozás miatt

Az allergia egyre csak terjed az elmúlt 30 évben. Az amerikaiaknak ez évente már mintegy 21 milliárd dollárjába (4 200 milliárd forint) kerül.

A Proceedings of the National Academy of Sciences-ben megjelent tanulmány szerint a parlagfűszezon hosszabbodása összefüggésben áll a globális klímaváltozással. A kutatócsoport 10 helyszínről gyűjtötte össze a pollenszámot és az időjárási adatokat, a texasi Georgetowntól a kanadai Saskatoonig.

Az adatokból meghatározták, hogy 1995 és 2009 között a szélességi fok növekedésével nőtt a fagymentes időszak is, és ezzel együtt a pollenfertőzött napok száma is. A wisconsini LaCross feletti öt helyszínen jelentősen hosszabb lett a pollenszezon, legalább 13 nappal. Saskatoonban majdnem egy teljes hónappal (27 nappal) tovább kínlódhattak az allergiások.

A szerzők felhívták a figyelmet arra, hogy a hosszabb szezon, illetve a pollenek magasabb koncentrációja miatt egyre többen betegedhetnek meg. A már allergiás emberek tünetei is súlyosbodhatnak.

Henry Hyde Salter volt az első, aki lényegében önmagán tett megfigyelések alapján leírta ezt a kórképet Angliában; 1819-ben ismertette az Angol Királyi Orvostárság előtt, amelynek tagjai áhítattal hallgatták, mert ilyen kórképről még nem hallottak. Komplett kórleírást adott. Hatalmas munkával összeszámolta, hogy hány hozzá hasonló beteg van Angliában, és mindössze huszonötöt talált. Ő még „szénaláznak” hívta a kórképet. Az allergia elnevezés csak 1906-ban született. Clemens von Pirquet lóban termeltetett Streptococcus-antitoxinnal kezelt egy tizenöt éves lányt, és azt várta, hogy állapota ettől javulni fog. De épp az ellenkezőjét látta: a később szérumbetegségként leírt kórképet. S ezt a nem várt, másfajta reakciót nevezte el az allos (eltérő) és ergos (munka) görög szavakból összeolvasztva: „másik” reakciónak, all-ergiának.

A magyarok tíz százaléka szenved pollenallergiában

A parlagfű hazánkban július végétől októberig virágzik. A növény drámai mértékű elterjedése voltaképpen az 1920-as években, az első világháború után indult be, amikor is az Egyesült Államoktól gabonasegélyt kaptunk, és ez szennyezésként parlagfű-magokat is tartalmazott. A nyolcvanas években készült parlagfű-térképeken lehet látni, hogy mindig is az ország délnyugati részén volt nagyobb a fertőzöttség.
 

Mára már eljutottunk odáig, hogy az egész országot ellepte a növény. Évekkel ezelőtt újsághír volt, hogy már a Kékes-tetői tüdőszanatórium környékén is föllelhető a parlagfű. Sőt, már exportáljuk is: ha a szél keleti irányból fúj, az osztrákok is kapnak belőle. Magyarország ebből a szempontból rendkívüli mértékben sújtott. Ez a gyomnövény egymaga több szezonális allergiás rhinitises megbetegedésért felelhet, mint az összes többi allergén növény együtt.

 A parlagfű tövenként nyolcmilliárd pollenszemcsét képes kibocsátani

– Egy tő parlagfű nyolcmilliárd pollenszemcsét képes kibocsátani, s az egész ország területe át van fertőzve legalább hatvan centiméter mélységig parlagfűmagokkal, egy mag kb. harminc éven át elél úgy, hogy inaktiválja magát. Ha pedig a növény szárát kaszáláskor elvágják, akkor már nem egy hajtást hoz, hanem kettőt-hármat. De ha tegyük fel, hogy egyszer ki tudnánk irtani a parlagfüvet, akkor fölmerülhet a kérdés, melyik allergén lesz a következő? Mert számos allergén van, az északi országokban elsősorban a nyírfapollen okoz gondot, Németországban elsősorban a fűpollen okoz allergiát, vannak olyan országok, ahol a macskaszőr…-– mondja Rónai Zoltán tüdőgyógyász szakorvos és allergológus. A dízelkorom-részecskék ”megvadítják” a pollenszemcséket: rátapadnak bármelyik pollenszemcse felszínére, amely ennek következtében sokkal gyorsabban és hatékonyabban tud összekapcsolódni az immunrendszer különböző, az allergiás kórmechanizmust elindítósejtjeivel. Ezzel is meg lehet magyarázni – számtalan egyéb tényező mellett –, hogy ha szennyezettebb városi környezetben él valaki, akkor sokkal nagyobb eséllyel lehet allergiás.



-nemesi-

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.