Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-04-03 09:12:00

UnderGrund evangélumhirdetés

Budapest, alternatív misszió: istentisztelet a kocsmában

A Talipont keresztény közösség egy budapesti szórakozóhelyen, a Grundon tartja istentiszteleteit. Kiss Endre lelkésszel és André Tamással, a hely egyik vezetőjével beszéltünk.

– Kijöttetek a templom falai közül egy lakásba, majd ideköltöztetek a Grundra. Nem féltetek, hogy esetleg visszafelé fog elsülni az ötlet? Éjszakai szórakozóhelyen hogyan működik egy gyülekezet?

– Bennem nem voltak olyan ellenérzések, hogy ez egy kocsma és ezért nem lehet istentiszteletet tartani; azt gondolom, hogy Isten mindenütt jelen van. Először tartottunk egy próba-istentiszteletet, megbeszéltük a tapasztalatokat. Mindenki pozitív véleménnyel volt, éreztük, hogy jó helyen vagyunk, mindössze egy ember nem tartott velünk, ő inkább a tradicionálisabb formák felé vonzódik. A lakás volt az átmenet a templom és a Grund között. A célunk az volt, hogy kimozduljunk falaink közül, olyan helyre, ahol jelen vannak a társadalom különböző szférájából származó emberek. Jó kapcsolódási pontot akartunk találni, és a Grund annak bizonyult.

– Hogyan zajlik nálatok az istentisztelet?

– Református gyülekezet vagyunk, de nem a megszokott templomi liturgia szerint tarjuk az alkalmainkat. Sokkal egyszerűbb, fiatalosabb egy közösségi alkalom, ami leginkább az  hangulatban mutatkozik meg. Az elején rövid köszöntés után könnyűzenei rész kap helyet, stenről éneklünk, ezután a Bibliából vett idézetek alapján igehirdetés, majd pedig imádkozás következik. Nagyon egyszerű, könnyen követhető, interaktív alkalomra kell gondolni, ami Istenről és az emberekről szól.

– Hogyan viszonyulnak hozzátok a szórakozóhely vezetői?

Messzemenőkig támogatnak. Van lehetőségünk más jellegű programok szervezésére is, amit szeretnénk is kihasználni a közeljövőben. A gyülekezet nagy része fiatalokból áll, ezért szeretnénk rendezni kiállításokat, koncerteket, esetleg családi napokat, kihasználva Grund játszótér és park adta lehetőségeket. Az a célunk ezzel, hogy pozitívan építsük a környezetünket, és ezzel a társadalmat is.

– Vannak új látogatók?

– Elsősorban a személyes kapcsolatokra helyezzük a hangsúlyt, nem nagyon hirdetjük magunkat itt a környéken vagy akár a Grundon. Be lehet jönni hozzánk az utcáról is, de a tapasztalat azt mutatja, hogy a legtöbben ismeretség alapján érkeznek közénk. Ez egy bensőséges közeg, azt szeretném, ha ilyen természetes módon növekedne a gyülekezet.

– Mi a lényegi üzenet, amit képviseltek?

– Egy másik gyülekezettől vettem át, de nagyon kifejezőnek találom a megfogalmazást: bűnösebbek vagyunk, mint gondolnánk, de Isten jobban szeret, mint remélnénk. Ez az üzenet, amit át szeretnénk adni a világnak. Nem akarjuk eltagadni, hogy baj van a világgal, és ez probléma az ember miatt van, de a mondandónk lényege, hogy erre a problémára van megoldás

– Milyen távolabbi céljaitok vannak?

– Szeretnénk továbbra is úgy élni, hogy az emberekben felépült előítéletek az egyházról a velünk való kapcsolat során megváltozhassanak, és szeretnénk képviselni Isten megoldását a mindennapi problémák között is. Jó volna erősödni is persze, szeretnénk hasonló gyülekezetet létrehozni a belvárosban.
 

 



Ott voltunk egy Istentiszteleten mi is, a képre kattintva megtekintheti galériánkat!


André Tamást, a Grund egyik vezetőjét is megkérdeztük:  

Mi volt az első érzésed amikor megkerestek az istentisztelet ötletével? 

Nagyon örültünk a megkeresésnek, amin talán ők lepődtek meg a legjobban; nem számítottak ilyen nyitott fogadtatásra részünkről. Nem azért adtunk lehetőséget a gyülekezetnek, mert lenne bármilyen kötődésünk az egyházhoz, vagy a keresztény valláshoz, hanem mert azonnal éreztük ennek a rendezvénynek a szakrális tartalmából adódó pozitív kulturális és személyes hatásait.

– Nyitottak vagytok erre a gondolkodásra?

– Mielőtt belevágtunk volna ennek a helynek az üzemeltetésébe, én körülbelül tíz évig mozogtam különböző szórakozóhelyeken, klubokban, táncházakban, és azt vettem észre, hogy nagyon kevés olyan hely van ami képes befogadni egy olyan közösséget, amely saját meggyőződését szeretné képviselni. Sok kisebb közösség, csapat van szerte a városban, akik szeretnének otthonra találni.
Igaz, hogy furcsán hangzik elsőre, hogy egy pubban tartják az istentiszteletet, de szeretnénk támogatni a céljaikat, mert úgy látjuk, hasznos és értékes munkát végeznek a társadalomban, és ezzel új színt hoznak a mi életünkbe is. A Grund olyan hely, ahol leomlanak a közösségi határok, így olyan társadalmi teret szeretnénk létrehozni, ahol mindenki jól érezheti magát, ezzel is gazdagítva a kulturális életet. Vasárnaponként a bár zárva van, de mégis nyitott ajtókat talál, aki be szeretne jönni.

 

A Grund Budapesten a nyolcadik kerületben található komplexum. Hostel, játszótér, szórakozóhely, és kulturális tér egyben. A ház történetében két lényeges momentum van, ami meghatározza a mai arculatát is. Táncsics Mihály építette körülbelül 1867-ben. Az volt a célja, hogy egy művészházat hozzon létre azért, hogy ösztöndíjként ingyen lakhatást biztosítson az alkotó művészeknek, ezzel támogatva munkájukat. Táncsics miatt az épület műemléknek minősül, ami egy modern környezetbe került át a Corvin sétány megépülése óta. A Grund vezetői szeretnék, ha olyan kulturális teret tudnának működtetni, amely a közösség kapcsolatainak építésére, kulturális gyökereinek ápolására szolgál.

 

 

Molnár Péter

fotó: Maiko

kapcsolódó cikk:
cikk/egyhaz/-jezus-szoba-a-diszkoban/2011-03-20/1502

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Misszió
  • Örökimádás: szerzetesek világnapja
  • Nagymama, olyan börtönszagod van!
  • A cigányokról és a muzulmánokról is tárgyalnak az egyházak
  • Több ezer indián tért meg nemrég
  • Mi az a bibliodráma?
  • Megrázó videó: kilakoltatott család
  • Japán misszió: az újév fontosabb, mint a karácsony
  • Remélem, nincs pokol, mert az szívás – fiatalok a vallásról
  • A kereszténység nem dícsőíti a szenvedést
  • Clinton megköszönte a baptistáknak

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.