Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-11-23 21:30:00

Vallási diszkrimináció és terjedő ateizmus az új trend?

Üldözik a katolikusokat az egyetemeken?

Saját diákja záratta ki az egyetemről azt a vallást oktató professzort, aki egy tematikus órán a házasságról beszélt a hallgatóknak.

Elbocsátották állásából dr. Kenneth Howellt, az Illionois-Champaign/Urbana Egyetem vallásprofesszorát, mert az egyik diáknak nem tetszett a házasságról és a szexualitásról szóló tanítása. A diák, akinek nevét nem hozták nyilvánosságra, panaszt tett az egyetem vezetőségénél, és ezt követően mondtak fel a professzornak.


Jelenség a diszkrimináció

Howell, aki nagy tiszteletnek örvendő egyetemi tanár, a Bevezetés a katolicizmusba óra keretein belül tartott előadást a párkapcsolatokról a katolikus vallás alapján. Egy keresztény ügyvédi iroda, az ADF azonnal a professzor segítségére sietett, és jogi közbenjárásukkal Howell 15 napon belül visszakapta az állását az egyetemen.

A catholic.org szerint a vallási diszkrimináció nem ritka az amerikai egyetemeken. Több száz felsőoktatási intézményről tudnak, ahol ellenségesen lépnek fel a katolikus hittel szemben. Az ADF ügyvédi iroda a vallási diszkriminációra szakosodott, és már több ízben is védtek olyan diákokat és tanárokat, akiket hitük miatt hurcoltak meg az egyetemek. Az ADF szerint a hitüket nyíltan felvállaló embereket azonnal elhallgattatják, és nem egy esetben büntetik vallásos meggyőződésük miatt.

Az ADF kampányt indított a vallási diszkrimináció ellen, és egy petíció online aláírásával bárki csatlakozhat a cenzúra- és diszkriminációellenes akcióhoz. Az ügyvédi iroda szerint a katolikusoknak ugyanúgy joguk van hallatni a hangjukat, mint bármelyik csoportnak Amerikában.


Terjedő ateizmus

A vallásokkal szembeni diszkrimináció kezd jelenséggé válni az Egyesült Államokban. Mint arról már írtunk, október 9-én ért véget a mintegy félezer ember részvételével tartott amerikai ateista konferencia. A connecticuti Hartfordban megszervezett rendezvényén azt sürgették a lelkes résztvevők, végre számoljanak le az egész Egyesült Államokban a vallással és a vallásossággal.

A konferenciát a Szabadság a Vallástól Alapítvány (Freedom From Religion Foundation, FFRF) szervezte. A szervezet a rendezvényen büszkén számolt be arról, hogy már az amerikai közélet számos területéről sikerült kiszorítaniuk a vallást. Sikereik között tartják számon azt is, hogy jóllehet számos amerikai politikus naponta tesz bizonyságot keresztény hitéről, az ateisták és az agnosztikusok mára az USA egyik legdinamikusabban növekvő filozófiai irányzatává váltak.

Mindebből úgy tűnik, az Egyesült Államok – ellentétben a közvélekedéssel – ma már korántsem olyan vallásos ország, mint amilyennek Európában gondolják. Az FFRF társelnöke, egy korábbi pünkösdi lelkésznő, Annie Laurie Gaylor egyenesen azt állítja, „sohasem volt jobb szabadgondolkodónak és agnosztikusnak lenni az USA-ban, mint manapság”.

– mi (forrás: catholic.org)

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.