Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-08-31 07:30:00

A legborzalmasabb szexbotrány a mennoniták 500 éves történetében

Százharminc nő lett erőszak áldozata a protestáns közösségben

Egy bolíviai mennonita településen négy éven keresztül büntetlenül kegyetlenkedtek a nőkkel. A bíróság ítéletet hirdetett, de mi lesz ezután az áldozatokkal?

Katarina Wall kevésre emlékszik élete legborzalmasabb éjszakájáról. Amikor magához tért az ágyában fekve, egy férfit látott maga felett, és azt érezte, hogy nehéz minden tagja, annyira, hogy a karját sem bírta megmozdítani. A következő kép reggelről való: a pizsamája szakadt, és a lepedő alatta vérfoltos a nemiszervéből szivárgó vértől. – Olyan volt, mint egy szörnyű álom – mondta el a 36 éves Wall a Time magazin riporterének a bolíviai Santa Cruz városának bíróságán, a mennoniták által használt német nyelv egy régies dialektusában, Deitsch-ül.


Erőszak az ortodox protestáns kolónián

Wall egyike annak a 130 nőnek és lánynak, akik 2005 és 2009-ben hasonló nemi erőszak áldozatául estek Manitoba-kolónián, egy bolíviai mennonita településen. Ez a legborzalmasabb szexbotrány a mennoniták 500 éves történetében. A mennoniták csoportja németalföldi eredetű, protestáns vallási közösség. Nevüket a 16. századi alapító, Menno Simons után kapták. A mennoniták a modern világtól elszigetelten, szigorú életszabályokat követve élnek. Elutasítják a technikát, a vagyonosodást és az erőszakot. Ez utóbbi miatt is keltett nagy figyelmet a nők tömeges megerőszakolásának ügye.


Mennonita házaspár a bolíviai Manitoba-közösségben

 

Bolíviában és Paraguayban több mint ötvenezer Mennonita él, akiknek ősei főként Kanadából és Németországból érkeztek a dél-amerikai országba. A mennoniták az európai vallásüldözések elől menekültek az Egyesült Államokba évszázadokkal ezelőtt, majd eljutottak Latin-Amerikába is. Manapság földművelésből élnek. Közismertek visszavonuló, elzárkózó életmódjukról, és ultrakonzervatív, csak általuk lakott településeken élnek, mint a Manitoba-kolónia, ahol a tömeges erőszak is történt.


Tehénnyugtató egész családoknak

Peter Weiber 48 éves Mennonita állatorvost azzal vádolták, hogy egy tehenek számára kifejlesztett nyugtató- és altatóspray-t használt emberek elkábítására. Négy éven keresztül Weiber és nyolc másik mennonita férfi ezt a sprayt használta arra, hogy a manitobai kolónián élő nőket elkábítsa. A nyomozás szerint éjjszakánként fújták be a kémiai anyagot a kiszemelt hálószobák ablakán, amivel a bent alvó családokat elkábították, majd az öntudatlan nőket megerőszakolták A vádlottak egyike bűnösnek vallotta magát az ügyben, míg a többiek a per folyamán végig ártatlanságukat bizonygatták és felmentést kértek.

Augusztus 25-én az ügyeket tárgyaló bolíviai bíróság a nyolc vádlottból hetet bűnösnek talált, első fokon, nemi erőszak vádjában, és egyenként 25 éves börtönbüntetésre ítélte őket. Weiber 12 évet kapott. A kevesebb büntetést a bíróság azzal indokolta, hogy nem vett részt az erőszakban, így pusztán bűnrészesség miatt ítélték el. A kilencedik vádlott ügyében eddig nem hirdettek ítéletet.


Gyerekáldozatok is voltak

– Amikor nem voltak felnőtt nők a kiszemelt házakban, akkor a gyerekeket használták az ösztöneik kiélésére – mondta Wilfredo Mariscal, az áldozatok egyik ügyvédje. Az áldozatok 8 és 60 év közöttiek voltak, köztük egy szellemi fogyatékos lány is, valamint egy terhes nő, akit miután többen megerőszakoltak, kórházba került – az erőszaktevők között volt a terhes nő bátyja is.

Az AP riportere az elkövetők cellájában (video)

A mennoniták hétköznapjai a világtól elzárt településeiken nagyon hasonlóak a belőlük kivált, több filmen is (például a A kis szemtanú) megörökített amis-okhoz. Lóvontatta szekerekkel közlekednek, településeiket cirokfal választja el a külvilágtól. Az autók és az elektromosság használata tiltott Manitobában, csakúgy mint a zene, a sport, vagy a televízió. A nők élete ennél is behatároltabb: 12 éves koruk után már nem járnak iskolába, és szemben a férfiakkal, a Bolíviában hivatalos nyelvként használt spanyolt sem tanulják meg. Kézzel szőtt, egyenszabású ruhákat viselnek, nagycsaládokban élnek, és életükben a legtávolabbi pont, ahova eljutnak, a három órányi autóútra fekvő Santa Cruz városa.


Hagyomány a nemi erőszak?

A megcsontosodott patriarchális elkülönülés és kulturális elzárkózás tenyésztette ki azt a viselkedési elfajzást, ami az elkövetők tetteihez vezetett, állítják a mennonita közösséget a bűnténysorozat után vizsgáló pszichológusok. – A nagyobb, a közösségben mélyen gyökerező problémák évtizedes tagadása és elhárítása az, ami még súlyosabbá teszi az esetet – mondta Abe Warkentin, a német nyelvű Die Mennonitische Post alapító-főszerkesztője. Az újságot Kanadában készítik, de a Latin-Amerikában élő mennoniták ezrei is olvassák.

A bolíviai kolóniáknál kevésbé konzervatív mennoniták, amikor meghallották a tömeges és folytatólagos nemi erőszak hírét, gyászoltak és fájdalmat éreztek – de saját bevallásuk szerint nem sokkolta őket az eset. Abram Peters – akinek fia szintén a vádlottak között volt – szerint a vádlottak pusztán bűnbakok a Manitoba-kolónia bűneiért. Nemi erőszak mindig is volt a településen, családon belül is, állítja Peters.


Évekig csinálták büntetlenül

– Ez valami olyasmi, amit nem tudunk felfogni, nem tudunk megérteni – mondta Johan Neudorf püspök, a Manitoba kolónia vezetője. A vezetők visszautasítanak minden olyan vádat, ami szerint a kolónia működése vezetett a bűncselekményekhez. – A világon vannak jó emberek, és sajnos vannak rossz emberek is – fogalmazott a püspök. Ugyanakkor nem adott magyarázatot arra, hogy a közösség miért késlekedett négy éven keresztül, hogy utánajárjon a nemi erőszakról terjedő pletykáknak. Bár az áldozatoknak semmi emlékük nem volt az erőszakról, az elkábításukhoz használt spray a másnap felfedezett külsérelmi nyomokat, a szakadt ruhákat, és a vért nem tudta eltűntetni. A bíróságon a nők elmondták, hogy a férjüknek és az apjuknak jelezték, hogy mi történt velük, de a férfiak női képzelgésnek tudták be a dolgot. Kivülálló számára nehezen felfogható, hogy a kolónián belüli nők egymással viszont egyáltalán nem beszélték meg borzalmas élményeiket.


Játszó gyerekek Manitobában

 

Azonban lassacskán, de terjedtek a pletykák. Abram Wall Enns (Manitoba-kolónia polgári vezetője 2003-2009 között) elmondta, hogy hallottak ugyan szóbeszédet az eseményekről, de nem léptek semmit. – Hallottunk ugyan dolgokat, de nem tudtuk ki követhet el ilyet. Mit tehettünk volna? – mondta a férfi a bíróságon. Végül az ügyet az robbantotta ki, hogy 2009 júniusában az egyik helyi nő két későbbi vádlottat tetten ért, amint betörnek a házába. A két elkövető a feldühödött férfirokonoknak elárulta a bűntársak nevét. A botrány kirobbanása után Manitoba vezetői átadták a gyanúsítottakat a bolíviai rendőrségnek.


Kinevették az áldozatot

Az elkövetők ártatlannak vallották magukat a rendőrségnek – állításuk szerint a Manitoba vezetőinek tett vallomásuk, amiben beismerték tettük, kényszer alatt született, és mert féltek, hogy a lakosok meglincselik őket, mondta a tárgyaláson Luis Loza védőügyvéd. A legfiatalabb erőszaktevő 20, a legidősebb 48 éves, négyen közülük házasok. Elfogásuk után és a bírósági eljárás során sem tűnt úgy, hogy felfogták volna tettük súlyát: általában viccelődtek az őrökkel, volt, amelyikük elaludt a tárgyalás alatt. Az egyik áldozat vallomástétele alatt a bírónak kellett rendreutasítania őket, mert, hangosan nevettek és grimaszokat vágtak az áldozatra.

Az ítélet után a legnehezebb az áldozatok helyzete. Az események óta sokan úgy érzik, hogy soha többé nem lehetnek biztonságban a közösségben, amit csak az is fokoz, hogy nincs számukra segítség, hogy feldolgozzák a traumát. Megdöbbentő, de a Manitoba-kolónia vezetői szerint (mindannyian férfiak) mivel a nők kábultak voltak az aktusok alatt, ezért nem is lehetnek pszichológiai problémáik, sérüléseik emiatt. A nők senkitől sem kapnak segítséget a közösségen belül. – Szeretnék valakivel beszélni ezekről a dolgokról, de mert közülünk senkivel sem lehet, meg kell tanulnom spanyolul.  Éjszakánként nem alszom. Nem tudok mit tenni – mondta a Time-nak az egyik áldozat.

Az áldozatok másik terhe a megbélyegzés. A szégyen után az erőszakot átélt nők nem mennek többé templomba, ami az egyetlen élő, közösségi helynek számít a menninotáknál. A fiatal áldozatok a „foltos múlt” miatt vélhetően sosem találnak férjet maguknak. Azon a napon, amikor a 36 éves Katarina Wall a bíróságra ment tanúskodni Santa Cruz-ba, nem mondta el 13 éves kislányának, hogy hova megy. A kislányt ugyaznap éjjel szintén megerőszakolták – de azt máig nem tudja, hogy saját édesanyja is az áldozatok között volt. Katarina reméli, hogy egyszer fel tudják dolgozni ezt a borzalmas traumát közösen, és hogy a bűnösök megbánják majd tettüket, hogy Isten megbocsáthasson nekik.


KV

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Pedofíl
  • Pedofilbotrány: minden ujj Rómára mutat
  • Tízezreket zaklattak a holland katolikus iskolákban
  • Gyermekprostitúció: egy helyben toporognak a hatóságok?
  • Nemi erőszakkal vádolták a katolikus papot
  • Tarifák a pedofil papok áldozatainak
  • Pedofil papnak falazott a püspök?
  • Tízezer gyerek él állandó rettegésben
  • A Disney-hercegnők megeszik a kislányokat?
  • Több kiskorú lánnyal élt együtt az egyházi vezető
  • Szexuális zaklatások: áldozatokkal találkozott a pápa

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.