Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-12-03 15:30:00

Talál egyáltalán ellenfelet az orosz elnökjelölt?

Senki sem ütheti ki a nyeregből Putyint?

Oroszország a december 4-i parlamenti és a jövő márciusi elnöki választásokra készül – ám eddig mindössze egy elnökjelölt van.

Az 59 éves Vlagyimir Putyin elnöki pozíciója azonban eddig sem volt kérdéses, ugyanis a hatalom már 12 éve az ő kezében van, akár a miniszterelnöki, akár az elnöki székben ül. Az orosz demokrácia súlyos fogyatékosságai már nem számítanak újdonságnak a külföldi megfigyelők számára, és mára már az is elfogadott tény, hogy a rendszerváltás utáni első tíz év valódi demokráciája számít kivételnek, és nem a Putyin-féle félkapitalista diktatúra. Az előrelátható választási csalások ellen a Szovjetunió utolsó elnöke, Mihail Gorbacsov is felszólalt.  A kritikusok szerint a rendszer stabilitását Putyin népszerűsége alapozza meg, amelyet az állami gépezet elsősorban a televízión keresztül biztosít.


Másik valóság

Az oroszok többsége a napi hírekről még mindig a tévéből értesül, ahol a híradók egy alternatív valóságot festenek a nézők elé. Az internet használata még nem általános, ám viszonylag szabad. Szakértők szerint a garnitúra taktikai megfontolásból engedi a netezőknek, hogy szabadon képviseljék véleményeiket, és online csak a valóban veszélyesnek tartott tartalmakat szűrik – míg a televízió tulajdonképpen Putyin propagandagépezeteként működik, és az államférfit nyomon követik lovaglás, horgászás és dzsúdózás közben is.

Ennek ellenére érezhető az elégedetlenség fokozódása, ami abban is meg fog nyilvánulni a megfigyelők szerint, hogy Putyin Egyesült Oroszország Pártja kevesebb parlamenti széket fog ezúttal elnyerni. Ennek azonban nem lesz jelentős hatása a valódi hatalmat eldöntő elnöki választásokra, ugyanis Putyinnak egyelőre még ellenfele sincs. A nyugati média tréfálkozva szokta megjegyezni, hogy a legkomolyabb politikai ellenfél talán mindvégig Obama marad.


Hatalmi harcok. Fotó innen

Az igazság azonban az – mondják egyesek –, hogy Putyin valóban rendkívül népszerű, és a nép valószínűleg egy szabad választáson is bizalmat szavazna neki. Ám az ilyen állítások teljességgel bizonyíthatatlanok, ugyanis a jelenlegi – tételezzük fel: hamisítatlan – népszerűségi adatok, néhány hónapnyi valóban szabad tévéadás után, valószínűleg gyors változáson mennének keresztül.

Az mindenesetre biztos, hogy Putyin egyelőre nyeregben marad, ahogyan az is, hogy az elégedetlenség hangjai új csatornákat találnak, és az Oroszországot is sújtó gazdasági válság nem Putyint erősíti.

 

Szerdahelyi Miklós

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Oroszország
  • A Wikileaks miatt váltottak nagykövetet
  • Jóváhagyták Oroszország WTO-tagságát
  • Lánga borult a világ egyik leghosszabb hídja
  • Putyin és a választási csalások
  • Akik nem gyakorolhatják szabadon hitüket
  • Szembemennek a hatalommal az orosz tüntetők
  • Dühös tüntetőktől volt hangos az orosz főváros
  • Óriási tüntetés készül Moszkvában
  • Putyin pártja elveszítette az alkotmányozó többséget
  • Dühös tüntetők miatt zárták le a moszkvai tereket

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.