Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-01-25 14:49:00

Al-Kaidához köthető csoport ölt Alexandriában

Palesztínok robbantottak a keresztény templomban

Az egyiptomi belügyminiszter az Iszlám hadserege nevű palesztin fegyveres csoportot nevezte meg a január elsején elkövetett, összesen huszonnégy halálos áldozatot követelő alexandriai bombamerénylet elkövetőinek.

Al-Adli az egyiptomi Rendőrök napján tartott ünnepi beszédében hozta nyilvánosságra a nyomozás legújabb eredményeit, nyíltan vádolva meg a Gázai Övezetet uraló Hamász iszlamista párt szakadár csoportját a terrormerénylettel, ami komoly vallási zavargásokat okozott az országban, szabadjára engedve azokat a kritikus hangokat, amik szerint a többségében muszlim kormányzat semmit nem tesz az ország tíz százalékát kitevő kopt kisebbség és annak templomai védelmének érdekében.

A belügyminiszter nyilatkozatával a kormányzat két legyet ütött egy csapással: kritizálta a saját iszlamista ellenzékét (hiszen az egyiptomi Muzulmán Testvériség testvérszervezetéből alakult a palesztin Hamász) illetve komoly politikai veszteséget okozott a Gázai Övezetet uraló pártnak, mely az elmúlt években nagy erőket mozgatott meg annak érdekében, hogy mérsékelt iszlamista párt színében tüntesse fel magát.


Al-Kaida a szomszédban

Több politikai elemző már tavaly is jelezte, hogy a Gázai Övezetben gyengül a Hamász befolyása, melynek oka elsősorban a párt azon törekvése, hogy nyugaton (az Egyesült Államok illetve Európa) is legitimációt szerezzen. A Hamász a saját szövetségeseivel is harcra kényszerült, ugyanis azért, hogy mérsékelt pártként tüntethesse fel magát ki kellett vennie a programjából olyan, a politikai iszlámban mozdíthatatlannak látszó elveket, mint a Kalifátus visszaállítása vagy a csak saría alapú törvénykezés, ezzel felbőszítve és leszakítva azon fegyveres csoportjait, melyek a fundamentailsta Iszlám kemény vonalát képviselték.

A Hamász tavaly tűzharcba keveredett a Dzsaldzsalat nevű szintén a saját fegyveres erejéből leszakadt iszlamistákkal, akik a tálib rendszert kívánták bevezetni a területen, a csoport vezetőjét meggyilkolták. A dzsaldzsalat volt az első olyan csoport az Övezetben, mely nyíltan kapcsolatokat keresett a nemzetközi dzsihádot koordináló Al-Kaida terrorszervezettel és programjában meghirdette, hogy minden külföldi állampolgárt, illetve nem muszlimot potenciális célpontnak tart. Bár a Dzsaldzsalattal szemben a Hamásznak sikerült időben fellépnie és megakadályoznia, hogy palesztinok tömegei csatlakozzanak hozzá, úgy tűnik a saját szélsőségeit mégsem sikerült teljes egészében megfékeznie, holott a saját köpönyegéből léptek elő.

Az Iszlám hadserege az egyik legnépszerűbb palesztin fegyveres csoport a Gázai Övezetben, Gilád Shalit tizedes túszul ejtésében is jelentős szerepet vállalt. Nemzetközi hírnévre a BBC riporterének, Alan Johnstonnak 2007-es elrablásával tett szert, rendszeresen hajtanak végre robbantásokat palesztin civil célpontok ellen, s mióta a Hamász teljes mértékben elhatárolódott tőle, a szervezet úgy kezdte megnevezni magát, hogy „Al-Kaida Palesztínában.”

Az Iszlám hadserege, tanulva a Dzsaldzsalattal történtekből, hamar áttette bázisát a Sínai- félszigetre, így Egyiptomba, hogy elkerülje a fegyveres konfrontációt a Hamásszal. A Sínai- félszigeten pedig, dacára a modern technológiának és a jelenlévő nemzetközi békefenntartó erőknek a jelek szerint még mindig el lehet tűnni.


A nyugat keresztény kutyái

Az egyiptomi Al-Ahram hetilap értesülései szerint az egyiptomi biztonsági szolgálatoknak sikerült elfognia az alexandriai terrortámadás egyik kitervelőjét Ahmed Lotfi Ibrahim Mohamedet, aki vallomásában megerősítette, hogy az Iszlám hadserege követte el a merényletet, a „nyugat keresztény kutyái” ellen.

A huszonhat éves egyiptomi férfi a vallomásában azt állítja, hogy 2008-ban a Gázai Övezetben járt, hogy találkozzon az Iszlám hadseregének katonai szárnyával és megfelelő kiképzést kapjon, hogy részt tudjon venni a nemzetközi dzsihádban.

Az Iszlám hadserege fegyveresei győzték meg arról, hogy templomok és zsinagógák valamint a civilek megtámadása is a részei a dzsihádnak. 2010 októberében a szervezet felkérte a fiatalembert, hogy határozzon meg keresztény és zsidó célpontokat Alexandriában, melyet teljesített is, két kopt templomot és egy zsinagógát jelölve meg. A Szent Márk és Szent Péterről elnevezett templomot azért választották ki, mert az egyik leglátogatottabb kopt templom volt Alexandriában.

A férfi vallomásából az is kiderül, hogy az Iszlám hadserege arra kérte, hogy egy robbanószerrel megrakott autót helyezzen a templom bejárata elé, de maga Mohamed javasolta az öngyilkos merénylő bevetését. Így is történt: egy táskában körülbelül tíz kiló TNT-vel robbantott a merénylő a tömegben.


Mindenki tagad

A politikai iszlámmal szimpatizáló lapok, mint például a Shorouk napilap állítólag felvette a kapcsolatot az Iszlám hadserege szóvivőjével, aki nyilatkozatában tagadta, hogy a szervezetnek bármilyen köze lenne az alexandriai robbantásokhoz, sőt az állította, hogy az izraeli titkosszolgálatok követték el azzal a szándékkal, hogy diszkreditálják a mudzsahideket.

Hasonló véleményen van a Hamász is: „Annak ellenére, hogy véres összetűzéseink voltak az Iszlám Hadseregével, akik a Kalifátus visszaállításán dolgoztak a Gázai Övezetben, tagadunk minden olyan vádat, ami ezzel a szentségtelen merénylettel vádolja az Iszlám Seregét. A Gázai Övezetben nincs Al-Kaida jelenlét, a palesztin szervezetek fegyverei egyedül a cionista ellenségre mutatnak.” - nyilatkozta Tahír Nunó hamász szóvivő a pán arab Al-Haját nevű napilapnak, hozzátéve: „A cionista titkosszolgálatok állnak ezek mögött a bűnök mögött.”


Közös hadművelet

Az egyiptomi hatóságok azonban, dacára annak, hogy a hírbe hozott szervezetek tagadták az elfogott merénylő állításait, úgy tűnik mértékadónak tartják. Még Hoszni Mubarak elnök is gratulált a nyomozóknak a jól végzett munkáért és bejelentette, hogy átfogó műveletekbe kezdenek, hogy felszámolják a Sínai-félsziget terrorista sejtjeit.

A bejelentés másnapjára elterjedt a pletyka az országban, hogy Egyiptom Izraellel közös hadműveletként képzeli el a Sínai-félsziget megtisztítását. Al-Adli belügyminiszernek újabb közleményt kellett kiadnia, melyben cáfolta a közös hadművelet pletykáját, mivel annak hatására több a gázai-egyiptomi határon szolgálatot teljesítő rendőrt meggyilkoltak a csempészetben érdekelt helyi törzsek.

Al-Adli a sajtóval közölte, hogy az egyiptomi hadsereg egyedül, izraeli segítség nélkül tervezi a Sínai-félsziget „terrormentesítését”, ennek érdekében pedig a hadsereg több ezredét is a térségbe vezénylik.

A Gázai Övezettel határos Egyiptom az elmúlt négy évben kulcsfontosságúvá vált a palesztin autonómia ellátásában, mivel Izrael blokáddal sújtja a térséget, megnehezítve az alapvető fontosságú árucikkek beáramlását is. Bár névleg Egyiptom is támogatja az izraeli blokádot, a Sínai-félszigeten eddig megtűrték azt a körülbelül 3500 csempészalagutat, melyeken keresztül -egyiptomi beduin törzsek aktív részvételével- az övezetbe tudott jutni minden Izrael által tiltott nyersanyag, beleértve a fegyvereket és a kábítószereket is. A csempészet jelentősen hozzájárult az amúgy rossz gazdasági helyzetben lévő Sínai régió rohamos növekedéséhez, több ezer embernek nyújt biztos megélhetést. Amennyiben Egyiptom vezetése beváltja ígéretét és valóban felszámolja a csempészetet és a palesztin szervezeteket a félszigeten, úgy mind a törzsek, mind a helyiek megélhetése veszélybe kerül, ezt pedig nem fogják szó nélkül hagyni. Nem is beszélve a Gázai Övezetről, mely így ellátás nélkül marad.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Közel-Kelet
  • Így lőtték a keresztényeket: tudósítás a helyszínről
  • Tízezrek követelik a zsarnok kivégzését
  • Kilövési engedélyek az egyházra
  • Ismét kivonulnak a zsidók Egyiptomból?
  • Vallási ünnepen robbantott az öngyilkos merénylő
  • Miért haltak meg az iráni atomtudósok?
  • Újabb háborúra készül Amerika?
  • Az ország, ahol a legnagyobb veszélyben vannak a keresztények
  • Az EU-embargó is drágítja majd a benzint
  • Fehérneműk miatt válnak munkanélkülivé férfiak ezrei

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.