Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-12-03 14:30:00

Kisebbségi miniszter harca a keresztények megalázása ellen

Pakisztánban újra lehet "Jézus Krisztusozni"

Karácsonyi kedvezmény vagy kormányzati reklám, esetleg múló taktikai játék? Mindenesetre Pakisztán Telekommunikációs Kormányhivatala úgy döntött, hogy leveszi a tiltott szavak listájáról Jézus Krisztus nevét.

Mint arról már korábban írtunk, a Pakisztáni Iszlám Köztársaság Telekommunikációs Kormányhivatala tiltólistára helyzte a Jézus Krisztus nevet. Egyebek mellett szöveges üzenetben való küldése is tiltott volt az országban, hasonlóan a „lábgomba” és a „felfúvódás” szavakhoz. A tiltás most megszűnt, és sajtójelentések szerint ez a Vallási Kisebbségek miniszterének, Akram Gill hathatós közbenjárásának köszönhető.


Megalázó besorolás

Mint ismeretes, két hete Pakisztánban életbe léptették azt a rendeletet, mely szerint több fogalmat, szót letiltanak, s ettől kezdve sem hírekben, sem pedig SMS-ben nem használhatják azokat. A pakisztáni Országos Telekommunikációs Hivatal azzal indokolta ezt a lépést, hogy „így akarják védeni az iszlám kultúrát”. A hivatal összeállított egy ezerhatszáz szóból álló listát, amit a mobilüzleteknek is megküldtek. A tiltott szavak szótáraként is emlegetett kiadványon felhívják az eladók és a vevők figyelmét ezen szavak használatának kerülésére. A hatóságok jelentős bírságot és bírósági eljárást is kilátásba helyzetek azok ellen, akik bármilyen formában megszegik a rendelkezést. A listán egyébként olyan fogalmak és szavak is szerepelnek, melyek az urdu nyelven túl az angolból és a négy pakisztáni regionális nyelvből származnak.

A pakisztáni Akram Gill katolikus keresztény kisebbségügyi miniszter a kormányülésen, majd pedig a Telekommunikációs Hivatal vezetőjével, Mohammed Yaseennel folytatott személyes beszélgetésében határozottan hangot adott fenntartásainak a korábbi tiltó rendelkezés miatt. A tiltás előírta, hogy a pakisztáni médiában – beleértve az elektronikus és a nyomtatott sajtót – nem fordulhatnak elő bizonyos szavak, ide tartozik például a szex, a kondom, a mell. Ebbe a sorba illesztették bele Jézus Krisztus nevét is. Akram Gill a megbeszéléseken hangsúlyozta: az ország békéjét veszélyeztetik, ha ezt a tilalmat és a megszégyenítő besorolást továbbra is fenntartják.


Kit lehet eltiporni?

A tiltott szavak listáját a pakisztáni BFA (Bytes For All = Byte-ok mindenkinek) nevű weboldalon  hozták nyilvánosságra annak érdekében, hogy Dél-Ázsiában semmi ne szabjon gátat a szabad információáramlásnak, valamint – közleményük szerint – azért, hogy megvédjék a kommunikációs technológiát. A BFA szerint elítélendő a kormányrendelet, mivel az megsérti a pakisztáni keresztyének vallási érzéseit. A világszintű felháborodást egyébként a Christian Post cikke is jól bizonyítja, akik szintén felemelték szavukat a pakisztáni keresztyének érdekében. A honlap publicistája hozzáteszi: „Ha ilyen dolog más országban történne, ez felháborodást szülne. S ha ilyesféle dolog szándékosan vagy szándéktalanul muszlimokkal fordulna elő, hatalmas felháborodási hullám kísérné a hírt világszerte."


A kereszténység keresztje. Fotó innen

Pakisztánban mintegy 100 millió mobiltelefon van használatban. A 170 milliós ország lakosságának túlnyomó többsége muszlim. A keresztény emberjogi szervezet, az Open Doors aktuális, világméretű keresztényüldözési indexe szerint Pakisztán Üzbegisztán és Laosz után a 11. helyen áll a negatív rekordban. Gyakori a támadás a keresztények ellen, templomaikat többször is felgyújtják, vallásgyakorlásukat minden létező eszközzel akadályozzák, megzavarják. Nem ritka az sem, hogy a rendőrség különböző ürügyekre hivatkozva tör be a keresztyének otthonaiba. Emellett persze a hatóságok azt kommunikálják, hogy a rendőrség felkészült az emberek védelmére. (Ez a bejelentés minden évben elhangzik, s többször megtörtént, hogy tétlen és „semleges” szemlélői maradtak a keresztyénveréseknek.)

A katolikus és protestáns hívők Pakisztánban „másodrangú embereknek és állampolgároknak” érzik magukat a sokszor megalázó diszkriminációk miatt. A nemzetközi egyházi és nem egyházi sajtó viszont éberen figyeli a pakisztáni eseményeket; közleményeikben, híradásaikban, cikkeikben támogatásukról biztosítják a pakisztáni Krisztus-követőkért kiálló kisebbségügyi minisztert. Még ha rendőrségi „védelem” alatt is, de remélhetőleg békében ünnepelheti majd Akram Gill és a mintegy 2,8 milliós pakisztáni keresztyén közösség az idei karácsonyt.

 

Dr. Békefy Lajos (forrás: Christianpost, La Stampa, Promedienmagazin, Fides)

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Keresztényüldözés
  • Így lőtték a keresztényeket: tudósítás a helyszínről
  • Kína: gyülekezeti ház falára feszítették fel a hívőket
  • Újabb 178 keresztény vértanú
  • Ijesztő titkosszolgálat a keresztény egyház?
  • Kilövési engedélyek az egyházra
  • Ki állítja meg a kereszténygyűlölőket?
  • Katolikus rendeket is diszkriminált a kormány
  • Munkatáborokra ítélik, vagy lemészárolják őket
  • Az ország, ahol a legnagyobb veszélyben vannak a keresztények
  • Egyre durvább világszerte a keresztényüldözés

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.