Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-11-15 07:00:00

Gyökeres változásokra lenne szükség a pakisztáni oktatásban

Gyűlöletre buzdítanak az állami iskolák?

A pakisztáni állami iskolák gyakran szolgálnak az intolerancia melegágyául. A vallási kisebbségekhez tartozók pedig különösen nehéz helyzetben vannak.

Az oktatás hatalmas erő, amely formálja az egyének világképét és hitbéli meggyőződését. Bátoríthatja a toleranciára való törekvést, és egymás iránti tiszteletre sarkall, de ennek az ellenkezőjét is művelheti. Ez negatív hatással van a vallási szabadságra és az egyének biztonságára is.


Nagyító alatt

Egy új – Amerikában készült – tanulmány, amely az Oktatás és vallási diszkrimináció Pakisztánban címet viseli, behatóan tanulmányozza a problémát. A nemzetközi vallási diszkrimáció ellen alakult szervezet egyesült államokbeli csoportja (USCIRF) a washingtoni székhelyű nemzetközi vallási és diplomáciai szervezetet (ICRD) bízta meg a tanulmány elkészítésével.

Az ICRD hét évig dolgozott együtt a pakisztánni madrassas-szal (vallási iskolákkal) és a független pakisztáni Fenntartható Feljődés Intézménnyel. A szervezet négy pakisztáni tartományban végzett felméréseket, így Khyber Pakhtunkhwa, Balochistan, Sindh és Punjab állami- és vallási iskoláinak tanterveit vizsgálták. Az ICRD emellett a pedagógiai módszereket is megvizsgálta, valamint interjúkat készítettek a tanárokkal és a diákokkal.

A szervezet elsősorban arra volt kíváncsi, hogy mi a véleményük Pakisztán vallási kisebbségeiről. A projektben 37 általános és középiskola vett részt, és 277 tanárt és diákot kérdeztek meg. Emellett 19 vallási iskola 226 diákjának és tanárának véleményét is lejegyezték.


Kinek a felelőssége?

A szervezet célja az volt, hogy megvizsgálják a tankönyveket és a tanítási módszereket, valamint a hallgatók hozzáállását a vallási kisebbségekhez. Elképesztő eredmény született: a kutatók megállapították, hogy összefüggés van a vallási szabadság korlátozása, a diszkrimináció és az erőszakos cselekedetek között.

A jelentés ugyanakkor megállapítja, hogy az oktatásnak kulcsfontosságú szerepe van a vallások iránti tolerancia, valamint a pluralizmus elfogadásának kialakításában. Akkor, ha a tolerancia magától értetődővé válna, úgy Pakisztánban előrelépés történhetne a politikai szabadság és társadalmi stabilitás kérdésében – áll a tanulmányban.


Radikális szemléletváltás kell. Fotó innen

A jelentés szerint az állami tulajdonban lévő iskolák és a magánkézben lévő vallási iskolák hajlamosak lekicsinyleni a vallási kisebbséghez tartozókat, amely diszkriminációhoz és fizikai erőszakhoz vezet. Az intoleráns magatartás pedig sérti a vallási szabadságot, és nemcsak Pakisztán, hanem a környező országok (pl. Afganisztán) biztonságára is veszélyt jelentenek.


Kirekesztve, megalázva

Pakisztánban az állami iskolákban a diákok olyan tankönyvekből tanulnak, amelyekben az iszlám tanai kerülnek előtérbe. A könyvekben a vallási kisebbségekkel kapcsolatban becsmérlő utalások vannak. Bár elméletileg a nem muszlimok alternatív tantárgyakat is felvehetnek, ez a gyakorlatban nem valósulhat meg.

A hindu vallásúakat például különféle módon alázzák meg, a pakisztáni muszlimok ellenségeként emlegetik őket. A keresztényeket – az ország legnagyobb vallási kisebbségekhez tartozó csoportját – gyakran fals módon ábrázolják. A jelentésben az áll, hogy az állami és vallási iskolák tanárai (tudatosan) tévesen oktatják a diákoknak, hogy a vallási kisebbségi csoportokhoz tartozók nem Pakisztán állampolgárai. Az oktatók sokszor negatív véleményt formálnak az ahmadi vallásúakról, a keresztényekről és zsidókról, és ezt a diákoknak is továbbadják.

A tanulmány készítői azt is leírták, hogy nem minden esetben találkoztak negatív hozzáállással. Egyes interjúalanyok a tolerancia mellett kardoskodtak, és kifejezték abbéli reményüket is, hogy az oktatási reform révén a vallási kisebbségek is egyenrangúak lesznek a muszlimokkal.


Nem ritka a halálbüntetés sem

Összeségében azonban a tanulmány megállapította, hogy az oktatásnak fontos szerepe van a vallási tolerancia kialakításában Pakisztánban, és jelen állás szerint ez nem valósul meg. Inkább a semleges, vagy legrosszabb esetben a negatív fennhangok vannak többségben, ha a vallási kisebbségekhez tartozókról és azok szerepéről kérdezik a pakisztáni muszlimokat.

Az intolerancia következményei hátborzongatóan nyilvánvalóak. Példának okáért a pakisztáni törvények ütköznek a nemzetközi szabályozással, mert bűncselekménynek veszik az ahmadi vallás gyakorlását. Istenkáromlás miatt tartóztatják le ezeket az embereket, nem egy esetben pedig kivégzések is történtek. Az elmúlt évtizedben Pakisztánban megsokasodtak azok a bűncselekmények, amelyek a vallással hozhatók összefüggésbe. A szélsőséges csoportok muszlimok és nem muszlimok ellen intézett támadásai mindennapos hírek a pakisztáni sajtóban.

A tanulmány megállapította, hogy az erőszakos, vallási szélsőséges csoportok megfékezése érdekében elengedhetetlen az oktatási rendszer azonnali, gyökeres megváltoztatása, beleértve az állami és a vallási iskolákat is. A tankönyvekbe a diszkriminációra buzdító szövegek helyett toleranciát ösztönző szövegeket kell beleszerkeszteni, a tanároknak pedig továbbképzéseket kell tartani. Az oktatóknak pedig tisztában kell lenniük az alapvető emberi jogi normákkal – áll a tanulmányban.

 

– mi (forrás: The Washington Post)

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Keresztényüldözés
  • Így lőtték a keresztényeket: tudósítás a helyszínről
  • Kína: gyülekezeti ház falára feszítették fel a hívőket
  • Újabb 178 keresztény vértanú
  • Ijesztő titkosszolgálat a keresztény egyház?
  • Kilövési engedélyek az egyházra
  • Ki állítja meg a kereszténygyűlölőket?
  • Katolikus rendeket is diszkriminált a kormány
  • Munkatáborokra ítélik, vagy lemészárolják őket
  • Az ország, ahol a legnagyobb veszélyben vannak a keresztények
  • Egyre durvább világszerte a keresztényüldözés

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.