Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-01-20 10:39:00

Kemény kritikákat kapott az EU soros elnöke

Miért nem üdvözölte Orbán a tunéziai forradalmat?

Nem sokakat érdekeltek a részletek, mikor Orbán Viktor ismertette az EU-elnökség programját. Az EP képviselők a médiatörvényre tüzeltek, nagyokat aggódva a demokráciáért.

Az Európai Parlament év eleji, strasbourgi plenáris ülése hagyományosan az EU-elnökséget átvevő ország hivatalos bemutatkozási lehetősége – és egyben feladata is, hiszen itt tájékoztatja a Parlamentet az elnökségi program fő prioritásairól. Orbán Viktor ezzel is készült, ám a hangsúly minden igyekezete ellenére a magyar médiatörvényre tevődött át.

Ünnepi beszédében a magyar kormányfő felsorolta a már eddig is ismert, az elnökség hat hónapjára vonatkozó magyar prioritásokat. Miután kiemelte Magyarország elévülhetetlen szerepét a kommunizmus lebontásában, beszélt a kialakulóban lévő gazdasági kormányzás fontosságáról – nevezetesen arról a tervről, hogy a jövőben az Európai Unió feltételekhez kötné az önhibájukból bajba (csőd közeli állapotba) jutott országok megsegítését. A tavalyi görög és ír válság ugyanis megmutatta, hogy szankciók és feltételek nélkül az érintett államok kényelmesen folytatják felelőtlen gazdaságpolitikájukat, bízva a külső segítségben.

A gazdasági válságból való kilábalásra Orbán Viktor a már itthon is sokat hangoztatott receptet ajánlotta. A megszorítások helyett a középpontba a munkahelyteremtést állította, ezzel ugyanis szerinte be lehet indítani a gyengélkedő gazdaságokat, amelyek egy idő után – az elmélet szerint – önmaguktól egyensúlyi növekedési pályára állnának. Ugyanakkor biztosította az Európai Uniót, hogy fontosnak tartja a célul kitűzött költségvetési hiánycél betartását, már csak azért is, mert Magyarország nem kíván visszakerülni a „szégyenpadra”, ahova az előző magyar kormányzat felelőtlen költségvetési politikája juttatta.

A kormányfő a beszéd második felében érintőlegesen szót ejtett az elnökség különböző projektjeiről, mint például a magyar-osztrák gázvezeték ügyéről, a Duna-stratégiáról, Horvátország jövőbeni csatlakozásáról, a vallásszabadság melletti és a keresztényüldözések elleni egyértelmű és határozott fellépésről, valamint az átfogó romastratégiáról is. Ez utóbbit Járóka Lívia, az Európai Parlament egyetlen roma származású – fideszes – képviselője is melegen üdvözölte, cigány nyelven kívánva Orbán Viktornak sok szerencsét munkájához.

 

Az Európai Roma Stratégia
Már 2007-ben elkezdődött egy átfogó Európai Uniós roma stratégia kialakítása, aminek célja a romák társadalmi integrációja és életkörülményeik javítása. Ez számos szakpolitikai kérdésben szükségessé teszi a szorosabb együttműködést az európai államok között, többek között az oktatás, a foglalkoztatás, az egészségügy és a lakhatás területein.
Orbán Viktor nem véletlenül hangsúlyozta tegnapi strasbourgi felszólalásában a stratégia jelentőségét: megfogalmazása szerint az európai államok tétlensége hosszabb távon oda vezet, hogy az eddig letelepedett romák is visszatérhetnek a nomád életmódhoz. Az elmúlt évek során már több nyugat-európai ország (Franciaország, Olaszország) is megtapasztalta, milyen széleskörű problémát jelent az, ha az ország területén jelentős számú nomád roma közösség tartózkodik.
 


A médiatörvény árnyékában


Szerencsén kívül arra is szüksége lenne a magyar kormányfőnek, hogy a médiatörvény körüli nemzetközi hullámok végre elcsituljanak. Ennek érdekében Orbán is lépéseket tett: már a plenáris ülés előtti sajtótájékoztatóján világosan jelezte, hogy aláveti magát az Európai Bizottság döntésének: amennyiben az bárminemű kivetnivalót fogalmaz meg éppen készülő jelentésében a magyar médiaszabályozással kapcsolatban, azt a magyar kormány orvosolni fogja. Ezzel a miniszterelnök talán elejét veheti, hogy a továbbiakban minden egyes EU-s találkozó előtt politikai performanszok szenvedő alanya legyen – tegnap a Parlamentben a zöldek készültek leragasztott szájakkal, ami kétségkívül rombolta az esemény emelkedettségét.

A Bizottságnak tett ígéret mindenesetre nem akadályozta meg az Európai Parlament szocialista és zöld képviselőit abban, hogy kifejtsék kifogásaikat a kifogásolt magyar törvény kapcsán. Daniel Cohn-Bendit zöld frakcióvezető (az 1968-as párizsi diáklázadások központi figurája) egyenesen „európai Hugo Chavez”-nek nevezte Orbán Viktort. Azt is kifogásolta, hogy noha Orbán a beszédében a világban egyre szaporodó keresztényüldözések ellen felemelte hangját, nem üdvözölte a tunéziai forradalmat.

A kormány rendhagyó összetétele is zavart okoz
Szintén gyengíti a magyar elnökség hatékony fellépését a minisztériumok rendszerének tavalyi teljes átszervezése. A csúcsminisztériumokkal felálló Orbán-kormány ugyanis csupán kilenc minisztert foglal magába, akik ennek megfelelően egyszerre több területért is felelősek. Például Réthelyi Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának vezetője felügyeli többek között az oktatást, a kultúrát, az egészségügyet – három, önmagában is hatalmas területet. Máskor pedig a feladatok elhatárolása nem világos: egy európai gazdaságfejlesztéssel kapcsolatos ülésen vajon a nemzetgazdasági (Matolcsy György) vagy pedig a fejlesztési miniszterünk (Fellegi Tamás) vegyen részt?


–t.m–


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.