Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-03-08 19:01:00

Üzemanyag nélkül maradhatnak a felkelők

Líbia: nő a légtérzár támogatottsága

Az Iszlám Konferencia Szervezetének (OIC) főtitkára azt akarja, hogy az ENSZ rendeljen el légtérzárlatot az arab ország felett. Ekmeleddin Ihsanoglu közölte, hogy az OIC az ENSZ Biztonsági Tanácsához (BT) fordul az ügyben.

A légtérzárlat elrendelése egyre nagyobb támogatottságot élvez a nemzetközi közösségben, ezen belül is az arab világban. A Perzsa-öböl menti arab országok szervezete, az Öböl menti Együttműködési Tanács is a légtérzárlat mellett foglalt állást. A szervezet nevében az Egyesült Arab Emírségek külügyminisztere felszólította az ENSZ BT-t, hogy "lépjen közbe a líbiai nép megmentése érdekében".

William Hague brit külügyminiszter megerősítette, hogy hazája és Franciaország olyan BT-határozattervezeten dolgozik, amelynek alapján repüléstilalmi övezetet létesítenek Líbia felett. Hozzátette, hogy ehhez az elképzeléshez szükség van helyi és regionális támogatásra is. Egy diplomáciai forrás szerint a tervezet sikere korántsem biztos, mert megvétózhatják olyan állandó BT-tagok, mint Kína vagy Oroszország.

Az ENSZ Líbiával kapcsolatos lépéseinek elő kell segítenie hogy az ország visszatérjen a stabilitás állapotába, s az észak-afrikai ország szuverenitását tiszteletben kell tartani - hangoztatta a kínai külügyi szóvivő sajtótájékoztatóján. Peking azt szeretné, ha az érintett országok a Líbiára vonatkozó, jelenleg érvényes ENSZ BT-határozat betartására összpontosítanának, és valamennyi felet felhívta a konfliktus rendezésére, a feszült helyzet párbeszéd útján és egyéb békés eszközökkel történő lecsillapítására.

Közben a líbiai felkelőket - megmozdulásuk negyedik hetében - újabb légitámadások érik. Közlésük szerint a tengerparton a frontvonal Tripolitól 550 kilométerre keletre húzódik. A hadsereg harckocsijai a minap visszafoglalt város, Ben-Dzsavád mellett várakoznak, ők pedig visszavonultak a 60 kilométerrel keletre lévő Rász-el-Unúf városig a tengerparton - mondták. Hadállásaikat ebben a városban a hadsereg harci gépei kedden négyszer támadták. Saját közlésük és helyszíni tudósítók egymástól független beszámolói szerint is emberéletben nem esett kár ezekben a támadásokban, noha az egyik csapás egy lakóépületet ért.

Kadhafi erőinek e támadásokkal az a céljuk, hogy elriasszák a felkelőket az előretöréstől Tripoli felé. Egy másik fronton egy szemtanú szerint Kadhafi erői visszafoglalták a felkelőktől az-Závija városát, amely a legközelebb, mintegy 50 kilométerre van Tripolitól. A hadsereg harckocsijai és harcjárműi a város utcáin dübörögnek, és vaktában lőnek házakra - közölte telefonon egy szemtanú. A felkelők kezére került viszont Zenten városa, amely 120 kilométerrel délnyugatra található a fővárostól, noha Kadhafi erői a helység környékén várakoznak - közölte az AFP hírügynökséggel telefonon a városban tartózkodó Florent Marcie francia dokumentumfilm-rendező.

A líbiai vezető egyik fia, Szaadi az al-Arabíja tévéadónak adott interjújában közölte, hogy apja még nem vetette be hadserege teljes erejét a lázadók ellen, mert az esetleges külföldi támadások visszaverésére, a "kényes helyek" megvédésére tartalékolja azt. "A törzsek mind fel vannak fegyverezve, ott vannak a líbiai hadsereg egységei, és az ország keleti része is fegyverben van. A helyzet nem olyan, mint Tunéziában vagy Egyiptomban. Ki venné át az irányítást, ha valami történne a vezetővel? Polgárháború robbanna ki" - jelentette ki Szaadi Kadhafi.

Fennáll a veszélye annak, hogy egy héten belül elfogy az üzemanyag a felkelők ellenőrzése alatt álló Kelet-Líbiában, mivel leállt a termelés a térségbeli olajfinomítókban - közölte egy dubaji lap.
A Gulf News a lázadókkal kapcsolatban álló, meg nem nevezett forrásra hivatkozva azt írta, hogy az üzemanyag-ellátás akadozása Bengáziban és Líbia keleti részén aggodalommal tölti el a rendszerellenes mozgalmat.

A kelet-líbiai olajkutaknál még folyik a termelés, de a térségbeli olajfinomítók leálltak. A lap úgy tudja, a lázadók azt fontolgatják, hogy külföldről - egyebek mellett olaszországi olajfinomítókból - szerzik be az üzemanyagot. Ha Moammer Kadhafi lemond és elhagyja az országot, az ellenzéki felkelők nem indítanak ellene bírósági eljárást - közölte az AFP francia hírügynökséggel a Líbia keleti felét irányító felkelők ideiglenes vezető testülete, a Líbiai Nemzeti Tanács.

"Mi egyértelműen azt szeretnénk, ha véget érne a vérfürdő, de ehhez előbb (Kadhafinak) le kell mondania, s el kell hagynia az országot. Ha így tesz, nem indítunk ellene büntetőeljárást" - mondta a testület képviseletében Musztafa Abdel-Dzsalíl volt igazságügy-miniszter.
Líbia kész független vizsgálatot engedélyezni annak kiderítésére, hogy megsértették-e az emberi jogokat az országban a Moammer Kadhafi vezető elleni felkelés kezdete óta - közölte egy magas beosztású EU-tisztviselő.

Az EU képviselője szerint líbiai részről azt szeretnék, ha minél előbb sort kerítenének a vizsgálatra, amelyhez megadnak minden segítséget, biztosítják a vizsgálatban részt vevők munkavégzésének feltételeit, garantálják biztonságukat, s lehetővé teszi mozgásukat az egész országban. A Tripoliban követséget működtető nyolc EU-tagország - Bulgária, Ciprus, Görögország, Hollandia, Olaszország, Magyarország, Málta és Románia - diplomatái támogatásukról biztosították az ötletet. Catherine Ashtonnak, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének szóvivője közölte, hogy vizsgálják egy EU-misszió kiküldésének a lehetőségét, és erről hamarosan dönteni fognak.

(mti)

 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Afrika
  • Valóban emberrablás történt?
  • Hamis és életveszélyes gyógyszerek kerültek forgalomba
  • Afrikai történet: magukra hagyták a menekülteket?
  • Ki állítja meg a kereszténygyűlölőket?
  • Milliárdok tűnnek el
  • Népirtás után megtérés Ruandában
  • Újabb Mohamed-karikatúra miatt égtek a koptok házai
  • Megtért a kannibál tömeggyilkos
  • Jólét és demokrácia Afrikában?
  • Véres karácsony: tizenkilencen meghaltak

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.