Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-02-28 14:49:00

Súlyos élelmiszerhiány és drágulás

Európát veszélyeztetheti a líbiai olajkitermelés csökkenése

A harcok nyomán növekszik az élelmiszerhiány Líbiában, és ezt súlyosbítja, hogy sok üzlet zárva tart. Az élelmiszerárak jelentősen emelkednek: a rizs 500 százalékkal drágult az elmúlt napokban.

Enyhítve a líbiai olajexporttal kapcsolatos aggodalmakat, hétfőn újra megindult az áruszállítás Líbia keleti kikötőjéből, Tobrukból. Ugyanakkor a hírügynökségek emelkedő élelmiszerárakról és zárva tartó üzletekről számolnak be.

Az immár teljes kapacitáson üzemelő tobruki kikötőben egy kínai tartályhajó berakodásáról számoltak be hétfőn a helyi hírforrások: a közel egymillió hordónyi líbiai olajat Kínába szállító hajót egy olasz tankhajó berakodása követi a következő napokban.

Egy bengázi székhelyű olajcég képviselője arról számolt be, hogy a fő keleti olajmezők közül legalább kettőn még folyik a kitermelés, csökkentett, mintegy 50 százalékos kapacitással, és a mezőket a tobruki olajterminállal összekötő vezeték is normálisan üzemel. A terminál 4 millió hordónyi nyersolajat tud tárolni. Líbia békeidőben napi 1,6 millió hordó olajat termel ki, ennek 85 százaléka Európába megy. A jelenlegi termelésről nincsenek adatok, a Merrill Lynch becslései szerint napi 1,2 millió hordóval csökkent a kitermelés.

A harcok nyomán növekszik az élelmiszerhiány is az országban, és ezt súlyosbítja, hogy sok üzlet zárva tart. Az élelmiszerárak jelentősen emelkednek: a rizs ára például 500 százalékkal nőtt az elmúlt napokban, helyiek szerint egy ötkilós csomag 40 dollár körül van jelenleg. A pékségek csak korlátozott mennyiségben értékesítenek kenyérfélét: egy család öt vekni kenyeret kaphat, és a húsboltok többsége is zárva van.
 

Párizs repülési tilalmat akar

A francia kormány azon gondolkodik, hogy Moammer Kadhafi líbiai vezető hatalma gyengítésének egyik eszközeként repülési tilalmat kellene bevezetni az észak-afrikai ország légterében, de ezt csak az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozata alapján és a NATO bevonásával lehetne megvalósítani - közölte hétfőn Francois Fillon miniszterelnök egy rádiónyilatkozatában.

"Európában ma senkinek nincsenek eszközei arra, hogy egyedül megvalósítson egy ilyen műveletet. Ezért szerintem el kellene gondolkodni azon, hogy bevonjuk ebbe a NATO-t. Tanulmányozunk minden lehetséges megoldást annak érdekében, hogy Kadhafi ezredes megértse: mennie kell" - mondta Fillon, de hozzátette, hogy egy ilyen döntés "csak az ENSZ BT határozata alapján, és nagyhatalmakkal közös művelet keretében elképzelhető".

Robert Gates amerikai védelmi miniszter szerdán kijelentette, hogy Franciaországnak és Olaszországnak "potenciálisan több eszköze van a gyors beavatkozásra", ha egy légtérzárlat megteremtéséről van szó, amely megakadályozná Kadhafi légi erejét abban, hogy bombázza a felkelők kezén lévő városokat.

A kormányfő egyúttal bejelentette, hogy Franciaország két repülőgépet küld hétfőn a kelet-líbiai Bengáziba, a líbiai felkelés központjába - orvosokkal, ápolókkal, gyógyszerekkel és egészségügyi felszerelésekkel -, és ez volna a kezdete egy hosszú humanitárius segélyszállításnak, amellyel "támogatnák a felszabadult területek lakosságát".
Kadhafi több város felett elveszítette fennhatóságát. Közöttük van Bengázi, ahol a felkelők forradalmi bizottságot alakítottak.

Nicolas Sarkozy francia államfő vasárnap este bejelentette, hogy átalakította kormányát. Lépését azzal indokolta, hogy Párizs támogatja az arab forradalmakat. Az elmúlt hetekben ugyanis nem volt egyértelmű Franciaország álláspontja a felkelésekkel kapcsolatban. Az ünnepélyes bejelentés közvetlen, vasárnap délutáni előzménye, hogy Michele Alliot-Marie külügyminiszter a bukott tunéziai rezsimmel fenntartott kapcsolata miatt benyújtotta lemondását. Helyére Sarkozy Alain Juppé védelmi minisztert nevezte ki. Juppé volt már külügyminiszter és kormányfő is.

Alliot-Marie lemondásával kapcsolatban a miniszterelnök a rádióban azt mondta: az ügy körüli politikai vihar veszélyeztette Franciaország külföldi megítélését, és gyengítette a hangját a nemzetközi ügyekben. Mint mondta, sem ő, sem Sarkozy nem tudta lecsendesíteni a vihart, amelynek oka az volt, hogy Alliot-Marie decemberben Tunéziában töltötte a szabadságát, miközben az észak-afrikai országban már zavargások volt. De a külügyminiszter lemondásának nem erkölcsi, hanem politikai okai vannak - hangsúlyozta.


(mti)
 



 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Afrika
  • Valóban emberrablás történt?
  • Hamis és életveszélyes gyógyszerek kerültek forgalomba
  • Afrikai történet: magukra hagyták a menekülteket?
  • Ki állítja meg a kereszténygyűlölőket?
  • Milliárdok tűnnek el
  • Népirtás után megtérés Ruandában
  • Újabb Mohamed-karikatúra miatt égtek a koptok házai
  • Megtért a kannibál tömeggyilkos
  • Jólét és demokrácia Afrikában?
  • Véres karácsony: tizenkilencen meghaltak

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.