Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-06-17 08:00:00

Adósságcsapdában a gazdaság, zavargások az utcán

A diktatúra felé tart Görögország?

Athénban szerdán ismét erőszakos zavargásokba torkolltak a tüntetések, a rohamrendőrség több száz randalírozót vett őrizetbe. A Görög Ortodox Egyház szerint az események az 1967-es válságot idézik.

Az egyre brutálisabb összecsapások a kormány megszorító intézkedései miatt indult békés demonstrációkból nőttek ki.

– Nagyon komoly a helyzet. Reméljük Görögország nem a diktatúránál fogja végezni, mint 1967-ben. Akkor is kísértetiesen hasonló események vezettek az önkényuralomhoz, mert a politikusok nem tudtak megegyezésre jutni se egymással, se a társadalmi erőkkel, és végül bevetették a hadsereget – mondta el Charis Mettis, a Görög Ortodox Egyház szóvivője a Christian Today tudósítójának. Az Ortodox Egyház szerint a görög emberek kétségbeesettek és reménytelenségben élnek, mint ahogy ezt az egyre fokozódó agresszióval járó tüntetések is mutatják.

A kormány, a szakszervezetek és a hatalmi ágak egyeztetéseinek tegnapi végső kudarca után George Papandreou miniszterelnök bejelentette, hogy új kabinetet alakít, és bizalmatlansági indítványt kér a parlamentben a jelenlegivel szemben. Elemzők szerint így próbálja meg átnyomni a törvényhozáson a a súlyos megszorításokkal járó intézkedéscsomagot. A görög ellenzéki pártok új választások kiírását szorgalmazzák, de az egyház szerint ez sem oldaná meg az ország pénzügyi problémáit. Politikai elemzők szerint akármilyen lesz az új kormány, a pénzügyi válság túlságosan elmélyült ahhoz, hogy egy csapásra megoldódjon. Az egyetlen remény az, hogy a politikusok egységkormányt alakítanak, és a balközép vezetők is el kell fogadniuk, hogy valamennyit muszáj csökkenteni a béreken is.


Az Európai Unió okozta a válságot?

A megszorító intézkedéscsomag a társadalom minden rétegét érinti, főként a munkabéreket. A szóvivő szerint a fizetésből élők kétharmadának gyakorlatilag lehetetlen, hogy a mindennapi szükségleteit fedezze ilyen bérezés mellett. A helyzetet súlyosbítja a soha nem látott mértékű infláció, és az alapélelmiszerek drágulása is. Az Ortodox Egyház az Európai Uniót is bírálta: szerintük az EU szigorú gazdasági kvótái és a görög gazdaságot korlátozó intézkedései nagyban hozzájárultak, hogy a helyzet idáig fajult.

Angela Merkel német kancellár és Nicolas Sarkozy francia elnök pénteken tartanak megbeszélést az eurozóna helyzetéről. Mettis szerint a görögök sorsa attól függ, hogyan reagálnak a kialakult válsághelyzetre az EU legerősebb országai.

Leáll a törlesztés
Görögország törlesztésképtelenné válását immár csaknem biztosra jelző, soha nem mért szintre emelkedett csütörtökön Londonban a görög államadósság-törlesztési kockázat biztosítási tranzakcióinak árazása, annak nyomán, hogy most már kormányválság is erősíti a görög konszolidációs program végrehajthatóságával kapcsolatos piaci félelmeket.A jelenlegi görög CDS-árazás azt jelenti, hogy a görög államadósság-törlesztési leállás kockázatára kínált biztosítási tranzakciók éves díja középárfolyamon immár kétmillió euró minden 10 millió euró görög államadósság után az irányadó ötéves futamidőre. A Londonban csütörtökön kialakult görög CDS-árszint arra vall, hogy a londoni adósságpiac jelenleg 81,5 százalékos halmozott valószínűséggel árazza Görögország mint államadós törlesztésképtelenné válását ötéves távlatban.
Forrás: MTI-London

-mi-

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Zavargások
  • Így lőtték a keresztényeket: tudósítás a helyszínről
  • Exkluzív: megrázó videó az utcai harcokról
  • Ők az új alaptörvény díszkiadásának festői
  • Tiltakozási hullám: vége a kapitalizmusnak?
  • Nem hagyják a bankárokat aludni a „felháborodottak”
  • Vegyi fegyverek a lázadóknál
  • Zavaragások lesznek Amerikában is?
  • Megtámadták az izraeli nagykövetséget
  • Keresztény fiatalok muszlimokra támadtak
  • Összecsapások az iszlámellenes tüntetésen Londonban

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.