Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-10-17 20:30:00

Tüntetéshullám: világszerte százezrek az utcán

Nem hagyják a bankárokat aludni a „felháborodottak”

A Financial Times Deutschland újságírói részt vettek a hétvégi tüntetéseken a világ nagyvárosaiban. Amerikai és európai utcákon százezrek bírálták a fennálló gazdasági rendszert.

Szombat, Brüsszel. Artemis, aki a tiltakozás jelképeként egy piros tollat visel a füle mögött, 20 éves német diáklány, iráni gyökerekkel. Fel vagyunk háborodva, és nem nyugszunk bele – skandálja franciául. Körülbelül 7000 ember veszi körbe, akik bohócruhába öltözve és Merkel-maszkban tiltakoznak. Bűnös, bűnös – hajtogatják a bankok leányvállalataira. Artemis boldog. Az emberek hangosak! Nemcsak sétálnak, hanem táncolnak! És milyen sok ember van itt, különböző országokból! – értékeli a sikert.

Vasárnap, Frankfurt. Egy réten kis sátrak, mögöttük az Európai Központi Bank (EKB) tornya fénylik a napsütésben, eközben Ratatouille illata száll a levegőben. „A nagybankok összeomlanak" – olvasható a felirat. Ez már a nagy tiltakozás másnapja, ahova 5000-en jöttek el – meséli a 27 éves Sebastian. Felháborító, hogy egy bankár ezerszer többet keres, mint egy kukás – teszi hozzá. Az is, hogy a bankokat olyan sok pénzzel mentették meg. Ezért éjszakázott itt, de holnap vissza kell térnie az egyetemre. Néhány fiatal még zsonglőrködik a téren, mialatt valaki egy gitáron Rolling Stones-dalokat játszik.

Szombat, Madrid. Ana Moreno ma tüntet először. A harmincas évei közepében jár, színésznő, fekete hajjal és világos piros rúzzsal. Elmondja, hogy ez egy világméretű mozgalom. „Egységes, globális változás" – olvasható egy zászlón. Ana Moreno rendkívül dühös, érzéseit egyetlen mondatban foglalja össze: Spanyolországban a helyzet egyszerűen pocsék. A bankok a lakástulajdonosok ajtói előtt ülnek, akik azt sem tudják, miből fizessék a lakbért. Munkájuk még nyáron sincs.

A tiltakozások a legtöbb városban ártalmatlanok. A tüntetők globalizációellenes csoportok, dühös polgárok, művészek, munkanélküliek, „divat-tüntetők”. Valahol néhány ezren vannak, máshol néhány százan, de mindannyian a négy héttel ezelőtt kezdődött, amerikai „Wall-Street elfoglalása” mozgalom követői. A bankok elleni harag egyesíti őket. Korábban senki sem vette őket elég komolyan, főleg nem a bankok.

És akkor jött a szombat. A tüntetés hulláma egyre nőtt, az elsők között érte el Németországot is. Olyan lendületre kapott, amit senki sem várt. Százezrek tiltakoztak békésen világszerte, Londonban, Frankfurtban, Berlinben, Zürichben, Tokióban, Rómában, Madridban, New Yorkban, Sydneyben, Manilában… Nem tudni, pontosan hányan tüntettek, de csak a német városokban körülbelül 40 ezren lehettek. A képek az egész világon elterjedtek, a politikának reagálnia kellett. „Megértem őket" – nyilatkozta Mario Draghi, az EKB jövendőbeli vezetője, jelenleg az olasz jegybank elnöke. Sok politikus hasonlóképp reagált a demonstrációkra. Elismerik, hogy a harag nem indokolatlan, továbbá felismerték, hogy sok választópolgárnak tetszik, ha ők is a bankokat szidják. Ezért a bankok félnek a politika béklyóitól, és félnek attól is, hogy a tüntetők esetleg személyesen is megtámadják őket.


Egyedül Rómában nem maradt békés a tüntetés (forrás)

 

Szombat, Párizs. A G20-pénzügyminiszterek csúcstalálkozóján hivatalosan nem tárgyalnak az „Elfoglalás” mozgalomról. A város közepén, a városháza előtt összegyűlt több ezer aktivista által keltett hang nem jut el a csupán néhány kilométerre fekvő G20-Konferencia-központhoz. A napirend szigorúan meghatározott: a bankok feltőkésítése, a Nemzetközi Valutaalap növelése, nagyobb átláthatóság a nemzetközi árukereskedelemben.

Persze, amikor a folyosókon a minisztereknek, hivatalnokoknak felteszik a kérdést, világossá válik: a politikai elit érzi, hogy milyen óriási nyomás nehezedik rájuk, hogy megfékezzék a bankokat. A mozgalom Párizsban is növekszik, csakúgy, mint máshol, bár még valamivel kevesebb a tüntető. De látványosan, gyorsan terjed, rengeteg szimpatizánst talál – amit egyetlen politikus nem hagyhat figyelmen kívül.

Frankfurtban, Draghi jövőbeli székhelye előtt, ezrek tüntetnek. Miközben ő elmondja, hogy mindenki dühös a válságra, és ő is el tudja képzelni, hogy milyen lehet 20-30 évesen kilátások nélkül. Eközben a német pénzügyminiszter, Wolfgang Schäuble (CDU) más hangot üt meg.
A mi felelősségünk az, hogy világossá tegyük, hogy mindez demokratikus úton legitimált politika, ami szabályozza a piacokat. Még mindig sok a tennivaló – hangsúlyozza. Schäuble figyelmeztette a banklobbyt, ami a jelenlegi szigorúbb szabályok ellen harcol: A reformok sikertelensége aláássa a gazdasági rendszer „hitelességét és meggyőző erejét”.

A tiltakozásokról hivatalosan vagy a teljes nevét felvállalva senki sem nyilatkozott a bankvilágból. A háttérben mindenki ideges. A politikusok elintézték, hogy a bankok legyenek az egyedüli felelősek – mondja egy német bank vezetője. A bankoknak kételyeik vannak a biztonsággal kapcsolatban, félnek, hogy esetleges túlkapások áldozatai lehetnek, mint bűnbakok. Amerikában a tüntetők már néhány bankár magánotthonai előtt is megjelentek. A biztonsági intézkedéseket már Európában is megnövelték a találkozók idején – mondja ez a vezető. Habár a pénzügyi világ alapvetően békésnek látja a mozgalmat, de mi van akkor, ha valakinek túl nagy a kísértés, hogy erőszakos cselekményhez folyamodjon…


„Ha nem hagytok nekünk álmokat, mi nem hagyunk titeket aludni”

Kik ezek az emberek valójában? Nem csak a bankároknak nehéz megítélni a mozgalmat. Itt nem egy régi sablont követnek vagy nem egy párt éledt újjá, sőt, még egy vezetőt sem lehet felkutatni. A tüntetőket a világ minden táján egyetlen érzés köti össze, hogy tehetetlenek, miközben azt figyelik, hogy egyesek hogyan élnek vissza a hatalommal. Ezt az érzést akarják kifejezni. A kérdés csak az, hogy hogyan.

Rómában a szombat egészen máshogy nézett ki, mint Brüsszelben. Ott az évtized legsúlyosabb zavargásai voltak. 70 tüntető és 30 rendőr sérült meg, mialatt több tízezren békésen tüntettek. Tulajdonképpen az, hogy a tiltakozások Olaszországban voltak a leghevesebbek, nem meglepő. Az olasz fiatalok kilátása, hogy tartós és valamennyire megfizetett állást találjanak, rendkívül rosszak, ezért a düh és a rendbontás iránti vágy óriási.

Ezzel szemben Brüsszelben egyetlen embert sem tartóztattak le. A tiltakozó menet közel tízezer fiatalból állt, akik Európa különböző részeiből érkeztek. Ők békésen a következőt üzenték a bankoknak: „Ha nem hagytok nekünk álmokat, mi nem hagyunk titeket aludni”. A menet az EU-Bizottság előtt állt meg, amit a rendőrség szögesdrót kerítéssel zárt el. Egy demonstráló azt kiabálta, „Fuck the police!”, erre a társai azonnal körbevették és elmagyarázták neki „Mi szeretjük a rendőröket. Ők ugyanolyan emberek, mint te vagy én. Ők nem tehetnek semmit.”

Hogy milyen befolyást szerezhetnek ezek az emberek? Hogy meg tudják-e félemlíteni a bankokat, attól függ, hogy mennyi ideig tartanak ki, és hogy képesek-e még több embert az utcára vonzani.

A választ talán New York-i tiltakozóhullám adja. Néhány nappal ezelőtt a New York-iak rájöttek, hogy valami rendkívüli történik, és özönlöttek tüntetni. Ez adja az erőt, hogy tovább csináljuk – állítja egy tüntető, aki három hete itt van. A dobok basszusa egész éjszaka dübörög Manhattan utcáin. Azt mondják, hogy New York csak a kezdet. Ugyanezt mondja a brüsszeli diáklány, Artemis. Bár még nem tudja, hogyan tovább. Most már van e-mail címünk, ezt muszáj használni, hogy a társadalom magatartását átformáljuk. Egy fél éjszakán keresztül videókat mutogatnak Brüsszelben a tüntetésekről. Élőben kapcsolják Madridot, Londont és Frankfurtot…

 

ftd.de/ K.M.

A nyitókép innen.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Zavargások
  • Így lőtték a keresztényeket: tudósítás a helyszínről
  • Exkluzív: megrázó videó az utcai harcokról
  • Ők az új alaptörvény díszkiadásának festői
  • Tiltakozási hullám: vége a kapitalizmusnak?
  • Vegyi fegyverek a lázadóknál
  • Zavaragások lesznek Amerikában is?
  • Megtámadták az izraeli nagykövetséget
  • Keresztény fiatalok muszlimokra támadtak
  • Összecsapások az iszlámellenes tüntetésen Londonban
  • Etnikai feszültség, összecsapások Csehországban

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.