Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Balavány György blogbejegyzése
2010-11-17 18:35:00

Szegény gazdagok – hisztizik a Deutsche Telekom

Most akkor ehhez vegyük hozzá, Guido kedves, hogy mi adtuk eddig a legtöbb közvetlen állami támogatást az óriáscégeknek az EU tagországai közül, évente kb. négyszázmilliárdot, legalábis ez derül ki az Európai Bizottság legutóbbi jelentéséből. S hogy miért pont mi? Mert pont mi voltunk eddig ekkora ökrök.

A Deutsche Telekom igazgatótanácsának Európáért felelős tagja, Guido Kerkhoff azt mondta, hogy a különadó, melyet a válságra való tekintettel be kellesz fizetnie cégének eztán, az egy (ein) hidegzuhany. Így mondta. S hogy jogi szempontból meg kell vizsgálni, mennyire megengedett egy ilyen lépés, mert a jog általában tiltja a visszamenőleges hatály alkalmazását. Másrészt meg fog rendülni a Magyarország iránti bizalom.  A Deutsche Telekom igazgatótanácsának Európáért felelős tagja, Guido Kerkhoff azt is mondta még, hogy ez neki keserű csalódás.

Hű.

Most akkor ehhez vegyük hozzá, Guido kedves, hogy mi adtuk eddig a legtöbb közvetlen állami támogatást az óriáscégeknek az EU tagországai közül, évente kb. négyszázmilliárdot, legalábis ez derül ki az Európai Bizottság legutóbbi jelentéséből. S hogy miért pont mi? Mert pont mi voltunk eddig ekkora ökrök.  

A különadó, ne örüljünk még ennyire, nem hozza visza ezt a pénzt; 2012-ig hoz cirka félezermilliárdot, de az nekünk jó. Lehet az asztalt csapkodni, persze, de hát szegény ország a miénk, és azért ha már ennyit fizettünk mindenféle cégnek, finnyáskodás nélkül, még olyan adattolvaj csalóknak  is, mint a Deutche Telekom, akkor most hadd legyen nekünk is egy kérésünk, Virág elvtárs.

Nem akarnék antimultista közhangulatot csinálni, az van nélkülem is, meg aztán nékem is vannak multi barátaim, de a DT is csak azzal jön, hogy mennyi munkahelyet teremt; mindegyik azzal jön, de azt már nemigen szokás megnézni, az tényleg annyi-e, amennyit ígértek, meg hogy milyen munkahelyek is ezek. És főleg, hogy nem-e lenne olcsóbb, valamint egy- és észszerűbb, ha mi teremtenénk munkahelyeket magunknak.

De, gyorsan mondom, olcsóbb és észszerűbb. Meg jobb, szebb, igazságosabb, satöbbi.

Még egy kicsit adatozzunk: lehet, Bruder Guido és társai szívük szerint befenyítenének minket, elég erős a zsarolópotenciáljuk, ugyanis a magyarországi befektetések háromnegyede mögött német cégek állnak, és az tényleg nem lenne annyira jó, ha most még összébb  omlana a gazdaságunk amiatt, hogy elmennek.

De van jó hírem is: nem mennek el. A multi nem megy el attól, hogy kissé többet kell fizetnie. Hisztizik, hidegzuhanyozik, veri az asztalt, aztán megállapodik és marad, mert még mindig megéri neki.

A bizalom meg nem emiatt rendül meg, azt végképp ne mondjuk már, no. Sőt, lehet: attól fog éppen helyreállni, ha kiszámítható, a prosperitást elősegítő gazdpol váltja föl az eddigit. 

Hát nosza, rajtunk a világ szeme.

 

Balavány György

Balavány György összes blogbejegyzése


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.