Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-04-14 19:14:00

Afrikai por okozza a különös természeti jelenséget

Vérré váló víz: vörös esőre számíthatunk

A napok óta tartó rendkívüli szeles időjárás afrikai porfelhőt sodort Magyarország fölé. Ezáltal alkalmasint vörös színű, saras eső hullhat az égből.

Homályos égbolt, sárgára festett napkelték és napnyugták, esetenként „véres eső” a jele annak a rendkívüli természeti jelenségnek, ami a napokban figyelhető meg hazánkban. Az ok: a napok óta tartó nagy szelek hátán szaharai homok sodródott országunk fölé.

Az immár második hete tartó, kevés csapadékot hozó, rendkívül szeles idő Európa-szerte gondokat okoz; a fölkavart por olykor nappali sötétséget idéz elő, veszedelmesen lecsökkentve a látótávolságot. A hirtelen jött homokvihar okozta elsötétülés miatt nyolc halálos áldozatot követelő, tömeges baleset következett be a minap Németország egyik autópályáján.

Ám nemcsak az európai (böjti) szelek fújják a port mostanság a kontinensen, hanem az afrikaiak is, amelyek a homokot hozzák. Tavasszal ugyanis Afrikában is változik az időjárás; a trópusi zóna északabbra tolódásával északabbra kerül az az öv is, ahol nagy erejű (forró) légáramlatok emelkednek a magasba, és magukkal ragadják a felszínhez közeli szelek által fölkavart sivatagi homok finom szemcséit.

Az igen erőteljes légmozgások olykor tetemes mennyiségű port képesek a magasba emelni és Európa fölé szállítani. Mint napjainkban is, amikor a szaharai eredetű por jelenléte egyszerű megfigyeléssel is észlelhető. Ilyenkor ugyanis – ha nincs felhő vagy pára – az égbolt kissé homályossá válik. A Nap körül színes fénykorong látszik, ami a belső részén erősen fénylő kékesfehér, kijjebb pedig okkersárga színű. Ha saját szemünkkel akarunk erről meggyőződni, nagyon fontos, hogy még véletlenül se nézzünk a Napba; takarjuk el a kezünkkel vagy valamilyen tárggyal!
 

Véres eső, véres víz
A víz vérré válása a legősibb egyiptomi átkok egyike volt, a Szentírás rögzíti: Isten ezzel a csapással büntette az afrikai birodalmat a fáraó makacssága miatt. A vérré váló víz a tömeges halál előképe, szimbóluma.
Számos beszámolót olvashatunk a múltban hullott „véres esőkről”, „véresőkről”, amelyeknek eredetéhez számos hiedelem kapcsolódott. Elsősorban a mediterrán tájakon születtek természetfölötti magyarázatok, hiszen leggyakrabban ezt a területet érte el az afrikai por. Az egyik legemlékezetesebb ilyen esemény száztíz éve történt: március elején, Olaszországon át érkezve fél Európát vörös eső áztatta el. Kiszámították, hogy a rendkívüli természeti jelenség következtében 1,8 millió tonna szaharai por terítette be vörös sárral a fél kontinenst.

Ha a szaharai homokkal „dúsított” légkörben eső alakul ki, a homokszemcsék a földre kerülve sáros foltokat hagynak maguk után. Ez jól látszik például az autók üvegén, karosszériáján, de a tetősíkba épített tetőtéri ablakokon is. Általában csak egy-egy országrészt borít be a porlepel, de előfordul, hogy az egészet. Rendszerint egy-két napig lebeg a légterünkben, majd elsodródik. Néhány nappal ezelőtt Algéria és Marokkó felől érkeztek szaharai porral teli légtömegek Európa fölé, amelyeket kelet felé vittek az áramlatok. Spanyolország, Francia- és Németország után így jutott el mostanra hazánk területére is.

 

Valló László

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Afrika
  • Valóban emberrablás történt?
  • Hamis és életveszélyes gyógyszerek kerültek forgalomba
  • Afrikai történet: magukra hagyták a menekülteket?
  • Ki állítja meg a kereszténygyűlölőket?
  • Milliárdok tűnnek el
  • Népirtás után megtérés Ruandában
  • Újabb Mohamed-karikatúra miatt égtek a koptok házai
  • Megtért a kannibál tömeggyilkos
  • Jólét és demokrácia Afrikában?
  • Véres karácsony: tizenkilencen meghaltak

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.