Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-09-03 09:00:00

Az űrhajók és műholdak sincsenek biztonságban

Mi lesz, ha bezuhan a rengeteg űrszemét?

Amerikai tudósok arra figyelmeztetik a NASA-t, hogy most már tényleg tarthatatlan az űrszemét problémája. A hulladék egyszerre veszélyes az űrhajókra – és a Földre...

A Föld körül keringő űrszemét, – amely ijesztő látványt nyújt –, eddig is veszélyt jelentett a műholdakra és az űrhajókra nézve, de a folyamatos mozgás és ütközések miatt darabjaira eső hulladékok veszélyessége megsokszorozódott az elmúlt időszakban. A Nemzeti Kutatási Tanács Dodge névre keresztelt jelentése szerint amennyiben az űrttörmelékek ütköznek egy-egy űrhajóval, akkor szivárgást okozhatnak, de az értékes műholdakat is a könnyen tönkre tehetik.


Egyre több lesz

A Tanács arra kéri a Nemzetközi Űrkutatási Hivatalt, hogy bármilyen módon, csak fékezzék meg az űrszemét terjedését. A dokumentum kiemeli: minél tovább várnak, annál több űrszemét keletkezik, hiszen a nagyobb darabok ezernyi kis darabokra hullanak a folyamatos mozgás következtében. A kisebb-nagyobb szemétdarabok űrmissziókat sodorhatnak veszélybe, illetve több millió dolláros károkat okozhatnak a műholdakban.


Űrszemétbe fullad bele a Föld? Fotó innen

Mint arról már írtunk, több mint 17 ezer, 10 centinél szélesebb objektum kering az alacsony Föld körüli pályán. A legnagyobb gondot mégis az jelenti, hogy a jelenlegi űrszemét–mennyiség folyamatosan osztódik. Kína 2007-ben egy közel egytonnás, használaton kívüli meteorológiai műholdat lőtt szét egy ballisztikus rakétával. A jelek szerint ez nem bizonyult hatékony megoldásnak, ugyanis az addig egy darabban létező űrszemét 150 ezer részre szakadt. Az egyik darab 2007 júniusában már el is eltalálta a NASA Terra nevű műholdját. Nemrégiben egy amerikai és egy orosz műhold ütközött össze, ez is több ezer újabb űrtörmeléket hozott létre.

A NASA nyugállományba vonult tudósa, akit a BBC cikke Kessler úrként emleget elmondta: a helyzet kritikus, és rég elvesztették az irányítást az űrszemét kontrollja felett. Idén júniusban néhány űrszemét arra kényszerített a Nemzetközi Űrállomáson tartózkodó hat űrhajóst, hogy a menekülési kapszulákban (Szojuzokban) keressenek menedéket. Amennyiben súlyosan károsodott volna az űrállomás, akkor evakuáltak volna a Föld felé. A NASA szakemberei akkor megállapították, hogy a súlyos veszélyt jelentő űrszemét darabok legalább 10 centiméter átmérőjűek voltak. A törmelékek – úgy általában– 28 ezer kilométeres sebességgel száguldanak a Föld körül.

Az űrszemét problémája régóta okoz fejfájást a tudósóknak, különböző módszerekkel kísérleteztek eddig a világűr szeméttelepének a felszámolására – ezidáig sikertelenül.

A használaton kívüli, de kevés üzemanyaggal még rendelkező műholdakat célzottan valamelyik óceán felé irányíthatják. A légkörbe való belépés megtervezése és lebonyolítása komoly feladat, mert nem csak a lakott területek elhelyezkedését, hanem a repülők és a hajójáratok mozgását is figyelembe kell venni. Amennyiben a kapcsolat megszakad az irányítás és az objektum között, a műhold véletlenszerű helyen és időben léphet a Föld légkörébe.

Egy angol cég kifejlesztett egy miniatűr műholdat, a Snap–1-et (Surrey Nanosatellite Applications Platform), amely összegyűjti és a sztratoszféra szélére tolja az űrközi szemetet, amely aztán a Föld sűrűsödő légkörébe érve elég; bár alkalmanként előfordul, hogy egy-egy űrhulladék visszatér a Földre (átlagosan napi egy darab).

Drasztikusabb megoldás, és a radioaktív sugárzást kibocsátó objektumoknál nem is ajánlott a műholdak katonai fegyverekkel történő megsemmisítése. 2007. január 11-én a Feng Yun 1C jelű poláris Föld körüli pályán keringő műholdat 865 km magasságban ballisztikus rakétával semmisítették meg, ennek következtében becslések alapján közel 2300 darab néhány centiméteres törmelék, 35 ezer nagyjából egy centiméteres és közel egymillió, legalább egy milliméteres töredék keletkezett. A műholdak lelövése amellett, hogy továbbra is szennyezheti törmeléke a világűrt, nagyon költséges művelet. (Forrás: Wikipédia)

 – mi (forrás: BBC)

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.