Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-08-10 08:00:00

Takarító műhold a megoldás az űrszemétre?

Több ezer szeméttelep kering a Föld légkörében

A tudósok életképes megoldást javasoltak az egyre nagyobb problémát jelentő űrszemét kezelésére.

A legújabb ötlet szerint a tudósók szatelliteket irányítanának a legnagyobb űrszemét tömörülésekre,ezáltal terelnék ki a veszélyes törmeléket a Föld légköréből. Az olasz, űrkutatással foglalkozó tudósok tanulmányukat az Acta Astronautica szaklapban tették közzé. Állításuk szerint egy-egy ilyen akcióval 10 nagyobb méretű űrszemét-objektumot semmisítenének meg évente.


Ez a megoldás?

Az űrszemét problémája óriási gondot jelent: több mint 17 ezer, 10 centinél szélesebb objektum kering az alacsony Föld körüli pályán. A legnagyobb gondot mégis az jelenti, hogy a jelenlegi űrszemét–mennyiség folyamatosan osztódik.

Marco Castronouvo, az Olasz Űrügynökség kutatója elmondta, hogy a probléma azonnali megoldásért kiált. Hozzátette: azonnal cselekedni kell, az űrtörmelékeket el kell távolítani. Kína 2007-ben egy közel egytonnás, használaton kívüli meteorológiai műholdat lőtt szét egy ballisztikus rakétával. A jelek szerint ez nem bizonyult hatékony megoldásnak, ugyanis az addig egy darabban létező űrszemét 150 ezer részre szakadt. Az egyik darab 2007 júniusában már el is eltalálta a NASA Terra nevű műholdját. Nemrégiben egy amerikai és egy orosz műhold ütközött össze, ez is több ezer újabb űrtörmeléket hozott létre.
 


Itt a megoldás az űrszemétre? Fotó innen

A tudósok sokszor emlegetik az úgynevezett Kessler-szindrómát is: Donald Kessler és Burton Cour-Palais még 1978-ban megjósolták a NASA-nál, hogy az egyre sokasodó űrhulladék újratermeli önmagát, mert növeli az ütközések bekövetkezésének – és ezzel újabb romok keletkezésének – a valószínűségét.

Castronouvo elmondta: nemcsak az űrszemét megsemmisítésének hogyanját kell kitalálni, hanem azt is, hogy miként vehetik rá a különböző nemzeteket, hogy foglalkozzanak a saját, használaton kívüli űrobjektumaikkal. Elmondta: vannak olyan nemzetek, akik nem hajlandók együttműködni, vagy nem engedélyezik a hozzáférést űrszemetükhöz. A helyzetet az is nehezíti, hogy nincs nemzetközi szabályozás arra vonatkozóan, hogy kinek a feladata eltávolítani a használaton kívüli űrtárgyakat.

Az olasz tudósok most olyan rendszert javasolnak, hogy a hétéves misszióra küldik fel a műholdakat, amelyek egyenként két robotkarral rendelkeznének: az egyik belekapaszkodna az űrszemétbe, a másik egy ion-motor meghajtót helyezne el rajta, amely aztán kitessékelné az objektumot az amúgy is zsűfolt légkörből. Stuart Eves a Surrey Satellite Technology mérnöke szerint ez korántsem egyszerű feladat, de az ötlet és technológia adott, így már csak megvalósításra vár. Azt is elmondta, hogy az emberek sokszor sci-fi-be illő ostoba ötletekkel bombázzák őket, de a mostani életképesebbnek tűnik az eddigi elrugaszkodott megoldás-javaslatoktól.

Szomorú tény az is, hogy akármilyen tökéletesnek tűnő módszert is dolgoznak ki a jövőben az egyre növekedő űrszemét-mennyiség megsemmisítésére, az összes darabot úgysem tudják biztonságos zónába (sűrűbb légkörbe) helyezni. A tudósoknak arra kell tehát törekedniük, hogy a legveszélyesebb darabokat „tüntessék” el, mivel az ezekkel való ütközés okozza a legnagyobb károkat, illetve ezek azok a szemétszigetek, amelyek több kisebb darabba szakadhatnak.

– mi, BBC

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.