Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-08-28 23:03:00

Még nem dúlt el, mi lesz a sorsa az innovációnak a piacon

Forradalmi felfedezés: minden vírust legyőző gyógyszer

Forradalmian új gyógyszert fedeztek fel a tudósok, amely állítólag az összes vírusfertőzés ellen képes felvenni a harcot.

A bakteriális eredetű fertőzések kezelésére használt antibiotikumok a vírusos fertőzésekre nem hatnak. Az influenzára, a megfázásra, a 2003-ban pusztító SARS-ra (A típusos tüdőgyulladás) vagy a halálos Ebolára nincs ellenszer.


Pont a közepébe

A Massachusetts-i Technológiai Intézet (Massachusetts Institute of Technology/MIT ) Lincoln Laboratóriumának kutatói szerint az új gyógyszer (DRACO) révén bármilyen típusú vírusos fertőzés megszüntethető, mert az azonosítja a fertőzött sejteket és célzottan pusztítja őket. A módszer lényege, hogy az egészséges sejtek védekezési mechanizmusa révén a megbetegedett társaik elpusztítják önmagukat.


Így lendül akcióba a DRACO. Fotó innen

A tudósok egereken kísérletezve megállapították, hogy a hírhedt H1N1 vírust is kivégezte a gyógyszer, emellett pedig 15 másik betegségnél (gyomor-vírus, dengue-láz, vérzéssel járó lázak, stb.) is látványos eredményeket produkált. A vírusos megbetegedésekkel szemben eddig úgymond tehetetlenek voltak az orvosok: a vírusok sejteket támadnak meg, amelyek szintén vírusossá válnak, így terjednek a betegségek. A legtöbb esetben persze maguktól elpusztulnak, de vannak olyan súlyos vírusos betegségek, amelyek halállal végződnek.

A DRACO névre keresztelt gyógyszer gyakorlatilag a szervezet azon technológiáját használja fel, amelyet az vírustámadás esetén alkalmazni szokott, nevezetesen azon fehérjék kapcsolódását a vírus RNS-éhez, amely által blokkolják a vírus szaporodását. A tudósok most ezen fehérjék mellé társítottak olyan fehérjéket, amelyek önpusztításra késztetik a vírusos sejteket, így akadályozva meg a továbbterjedést. Amennyiben a gyógyszer nem érzékel beteg sejtet, az egészséges példányt békén hagyja.

Todd Rider, a MIT Lincoln Laboratóriumának vezetője és a gyógyszer feltalálója szerint minden vírus ellen bevethető majd a DRACO, hiszen nemcsak a vírus ellen veszi fel a harcot, hanem a szaporodásért felelős sejtet is elpusztítja, így esély sincs arra, hogy visszatérjen az adott vírus. A gyógyszer egyelőre még a klinikai tesztelés folyamatában van, egereket már sikeresen gyógyítottak ezzel a szerrel. A kutatók elmondták: nagyobb állatokon is ki akarják próbálni a DRACO-t,és ha ez is megvan, akkor az emberi kísérletek következnek.

Ha csak nem állítja meg őket a gyógyszerlobbi.

 

– mi (forrás: Sciencedaily)

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Egészségügy
  • Így terjed az influenza
  • Depressziós szakaszban a magyar pszichiátria
  • Kórházakba menekülnek a szegények
  • Államosított egészségügy
  • Orbán szerint nem húsbavágóak az IMF-tárgyalások
  • Megfontolandó ajánlatot kapott az orvostársadalom?
  • Milliárdok az egészségügynek
  • Összeomlik az egészségügyi ellátás?
  • Orbánt kérik a „nyomorúságos korszak” lezárásához
  • Betlehemi kvíz egy hajléktalankórházban

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.