Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-05-09 14:42:00

Illegális kereskedők tökéletesítették a vegyszerek hamisítását

Veszedelmes „növényvédő” szerek a feketepiacon

Cukrozott kakaóport, étkezési búzadarát is kínáltak már növényvédő szer címén az illegális kereskedők, mára „tökéletesedett” a kínálat, és szerencse, ha nem kifejezetten ártalmas a kultúrnövényre, a környezetre és az egészségre.

Hihetetlen károkat okoznak az élelmiszerben az eredeti termékeknél olcsóbban ajánlott növényvédőszer-hamisítványok, amelyek a fogyasztók egészségén túl különösen a kis- és közepes gazdálkodókat veszélyeztetik. „A hamisított szerek megbízhatatlanok, összetételük kiszámíthatatlan, veszélyes és mérgező adalékanyagokat, ellenőrizetlen melléktermékeket tartalmazhatnak, amelyek kiszámíthatatlan módon károsíthatják az emberi szervezetet és a környezetet” – hívta fel a figyelmet Kárpátiné dr. Győrffy Katalin, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara elnöke. A felvilágosító kampányt a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Növény-, Talaj- és Agrár-környezetvédelmi Igazgatósága, a Gabonatermesztők Országos Szövetsége, valamint a Növényvédőszer- és Műtrágya-kereskedők Szakmai Egyesülete közösen szervezte, s az időzítés sem volt véletlen, hiszen kezdetét vette a permetezési csúcsidény.

Hazánkban az évi 55−60 milliárd forint forgalmú növényvédőszer-kereskedelem mintegy két százaléka származik az illegális kereskedelemből, ami az európai uniós öt-hat százalékos átlaghoz képest kifejezetten jónak mondható. Több mint háromezer növényorvos működteti példásan ellenőrzési rendszerünket, ám ennek ellenére sem ülhetünk a babérjainkon – hangsúlyozzák a szekértők.

A hamisítók elleni harc lankadatlan erőfeszítést követel, hogy az illegális kereskedelem visszaszorításával minél kisebb legyen az a kár, amit ezek a bizonytalan összetételű szerek a környezetben és a fogyasztók egészségében okoznak. A gazdálkodót érő hátrányról már nem is beszélve, aki – ha a kritikus pillanatban hatástalan szerrel permetez – akár a fele termését is elbukhatja.

Régebben az olyan durva hamisítványoknak volt divatja, mint a cukrozott kakaópor, az étkezési búzadara vagy a közönséges porcukor. Mára sokat finomodtak a hamisítók módszerei is, így a „szerek” megjelenésükben sokszor a megtévesztésig hasonlítanak az eredetire. Márpedig a növényvédő készítmények arzenáljában valóban nem könnyű eligazodni, hiszen legálisan 660-féle szer van forgalomban. Nehezíti a felismerést, hogy „természetesen” a csomagolóanyagokat is hamisítják, sokszor olyan jól, hogy azt csak szakember tudja kiszúrni.

Manapság előszeretettel gyártanak „növényvédő” szert az építőiparban használatos folyékony vegyszerekből, kőporból vagy valamilyen semleges hatású készítményből. A gyanús anyagok és a kifejezett növényvédőszer-hamisítványok általában Ukrajnából, Romániából érkeznek hozzánk, de olykor Kínából és Indiából is. Ez utóbbi két országból néha repülőgépen, gyakrabban hajón, Hamburgban érve el a kontinenst.

A kampány szervezői hangsúlyozták: céljuk, hogy megszüntessék a hamis növényvédő szerek iránti keresletet, amit az eddig is folytatott hatósági ellenőrzések mellett a korábbinál sokkal erőteljesebb felvilágosító munkával igyekeznek elérni. Nem babra megy a játék, hiszen a felhasználók a megtakarított összeg többszörösét is elbukhatják egy ilyen ügyleten. A veszély a kis- és közepes gazdálkodók körében a legnagyobb, mivel ők a leginkább költségérzékenyek, ezért könnyebben csábíthatók illegális vásárlásra.
 

Védekezési egyszeregy
Ne vásároljon növényvédő szert, ha autó csomagtartójából kínálják, ha házaló kereskedő árulja, ha csomagküldés útján vagy bontott csomagolásból ajánlják azt! Legyen gyanús a meglepően kedvező ár, és az is, ha a megszokottól eltérő a növényvédő szer színe, állaga! Ha bármilyen gyanú is fölmerül, álljon el a vásárlástól! Ha megvette a készítményt, minden körülmények között őrizze meg a kapott bizonylatot! Ha a szerről kiderül, hogy hamis, értesítse az illetékes hatóságot: a piacfelügyelőséget, a rendőrséget, az illetékes jegyzőt vagy az adott megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi igazgatóságát.

 

Valló László

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.