Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-08-03 08:42:00

Továbbra sem fizetnek a donoroknak

Véradás a hőségben: szükséges és veszélyes

A nyári hőségriasztások idején is véradásokat szerveznek országszerte. Az akciókat ugyan nem tiltja semmi, az orvosok ezért a segíteni akarókat féltik a fokozott folyadékvesztés okozta rosszullétektől.

Átlagosan 28-30 véradást szerveznek naponta, függetlenül attól, hogy esik vagy fúj, hideg van, vagy meleg. Ugyanennyi volt az akciók száma akkor is, amikor az országos tiszti főorvos a legmagasabb fokozatú hőségriasztást rendelte el. Az elgondolkodtató jelenségre a betegeikért aggódó vidéki háziorvosok hívták fel portálunk figyelmét.


A legnagyobb melegben is kell a vér

Az engedélyt kiadó ÁNTSZ-nél megkeresésünkre úgy fogalmaztak, hogy a vérellátás zavartalan biztosítása a hőségriadótól független folyamatos feladat, ám ilyenkor fokozottan be kell tartani a véradás során előírt feltételeket. Nagyon fontos, hogy a hőségriasztás alatt szervezett véradásoknál körültekintően válasszanak helyszínt (megfelelő belső hőmérséklet maximum 25 Celsius-fok). Ezen túlmenően biztosítsák a véradók és a személyzet ellátását folyadékkal és sóval, valamint fel kell készülni arra is, hogy a véradók és a személyzet körében is nagyobb gyakorisággal fordulhatnak elő vérnyomás panaszok.

A Magyar Vöröskeresztnél azt mondták: az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) rendelkezik a véradások bonyolításához szükséges ÁNTSZ engedéllyel. A Magyar Vöröskereszt véradásszervezőinek a feladata, hogy a helyszínek megfelelőségét ellenőrizzék, illetve a befogadó rendezvény vagy a véradásnak helyszínt biztosító intézmény illetékeseinek hozzájárulását előzetesen megkérjék. Az illetékesek nem cáfolták, hogy hőségriasztás idején is szerveznek véradásokat, ám megjegyezték, hogy a szervezők a nagy melegben felhívják a figyelmet a fokozott kockázatokra és több folyadékkal készülnek.


Egyelőre elég, de csak éppen, hogy

A rutintalan véradókat egyébként minden esetben tájékoztatják arról, hogy – a laboratóriumi vérvétellel szemben – nem kell, sőt, nem is szabad éhgyomorral érkezni. Magyarországon az elmúlt három évben 276 ezer véradó, vagyis a lakosság 2,7 százaléka nyújtotta karját a rászorulók megsegítésére. A rendszeres véradók kicsivel több, mint negyede évente többször is ad vért, ezért lehetséges, hogy az ellátásához szükséges, évi 420-430 ezer egységnyi vér általában rendelkezésre áll.

A nyári hónapok idején egyre többször adódik, hogy a vártnál jobban lecsökken a véradói aktivitás – hangsúlyozta Nagy Sándor. Az OVSZ szakmai főigazgató-helyettese portálunknak nyilatkozva rámutatott: a vérdepók szerencsére még nyáron sem ürülnek ki, de ha a véradói aktivitás gyengülése miatt a napi 1500 vér levétele az országban nem történik meg, előfordulhat, hogy egy-egy vércsoport tekintetében hiány léphet fel. Az OVSZ-től megtudtuk, a július első heteiben beköszöntött kánikula csökkentette a véradók megjelenését, de a fokozott tájékoztatás hatására a részvételi arány lassan nőni látszik. Tipikus véradó nincs, ám az országos statisztikák tanúsága szerint a férfiak többségben vannak. A legtöbb donor a 25-35 éves korosztályból kerül ki.


Magyarországon nem lesz pénz vérért

Többször is felvetődött a véradások pénzzel történő honorálása. Ezzel összefüggésben a szolgálatnál leszögezték: az önkéntes, térítésmentes véradásnak nincs alternatívája, hiszen ez a biztonság egyik legfontosabb alappillére. Az a véradó, aki anyagi indokokból szeretne vért adni, az elhallgathat olyan tényeket, ami miatt a véradás mind a saját egészségére nézve, mind a vérét kapó beteg számára kockázatot jelenthet.

Az ingyenességet tudomásul vették a véradók, ám kérdés, hogy a napokban hatályba lépő új rendeletnek milyen nem várt mellékhatásai lesznek. Július elejétől ugyanis mindenki csak a lakhelyéhez legközelebb eső vérellátóba utazhat ingyen – tudta meg a mindennapi.hu. Az erről szóló miniszteri rendelet értelmében, amennyiben az OVSZ hívja be a donort, a véradás helyéről a címzettel előzetesen egyeztetni kell. A véradásra behívott donornak pedig az utazással kapcsolatos költségeit a vérgyűjtést végzők megtérítik.

 

Szigeti Ildikó 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.