Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-07-20 17:30:00

Foglalkoztatási támogatás az 50 éven felülieknek

Újabb ígéret vagy valós segítség a munkakeresőknek?

A kormány az álláskeresőknek kíván segíteni a TÁMOP programmal 2011 és 2015 között. Ígéretük szerint 20 ezer fő juthat vissza a munkaerőpiacra.

Az álláskeresők huszonegy százaléka betöltötte az ötvenedik életévét, ezért volt fontos ezen csoport munkaerő-piaci beilleszkedésére külön támogatási rendszert kidolgozni – fogalmazott Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár, szerdai sajtótájékoztatóján.

A projekttel 70 ezer hátrányos helyzetű álláskereső foglalkoztatásának javítását célozzák, 60 milliárd forint uniós forrásból valósítanák meg.

Az államtitkár kiemelte: a projekt célja az álláskereső inaktív emberek beilleszkedésének elősegítése a munkaerő piacra, munkáltatóknak illetve a leendő munkavállalóknak nyújtott támogatásokon keresztül. A projekt keretében nagyságrendileg 35 ezer ember részesülhet majd munkaerő piaci képzésben, 49 ezer ember kaphat majd a foglalkoztatásához közvetlen támogatást. Legfontosabb eredményeképpen legalább 20 ezer fő juthat tartósan vissza a munkaerőpiacra – mutatott rá az államtitkár. A programba bevont roma származásúak száma legalább 11800 fő.

A projekteknek hat célcsoportja van - az alacsony iskolai végzettségűek és elavult szakképesítéssel rendelkezők, pályakezdők, GYED/GYED után visszatérők, ötven év felettiek, bérpótló juttatásban részesülők, és tartós munkanélküliséggel veszélyeztetettek. Közülük is kiemelten kezelik az ötven év felettiek csoportját, akiknek speciális, a munkáltatókat foglalkoztatásra ösztönző támogatási konstrukciót dolgoztak ki. Ez azt jelenti, hogy ha egy munkáltató ötven éven felülit szeretne a szakmájában, vagy betanított, segédmunkásként foglalkoztatni, akkor egy éves időtartamban támogatást nyújtunk – tájékoztatott az államtitkár.

Az első négy hónapban átvállalják a munkabér és járulékai 100 százalékos megtérítését, maximum a minimálbér kétszerese és annak járulékai erejéig. A második négy hónapban a munkabér és járulékai legfeljebb ötven százalékos mértékű támogatását, maximum a minimálbér kétszeresét és annak járulékát vállalják át. Az utolsó négy hónapban a járuléktámogatást, maximum a minimálbér kétszeresére számolt járulék erejéig tudják vallani- mondta Czomba Sándor.

A bértámogatás mellett az ötven év feletti munkavállalók elhelyezkedési esélyeket növelő képzésben is részt vehetnek, valamint mind a képzés, mind a foglalkoztatás ideje alatt mentor segíti a munkavállalót. A Nemzetgazdasági Minisztérium 17 milliárd Ft-ot különít el a TÁMOP- projektből erre a célra, s így lehetővé teszi, hogy országosan több mint 17.000 ötven év feletti álláskereső jusson munkához.


kormany.hu


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.