Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-03-31 11:51:00

Gyomosodásra, a kártevők intenzívebb fertőzésére lehet számítani

Tizenötmilliárdos kárral indul a mezőgazdasági szezon

Még be sem fejeződött a tavalyi, időjárás okozta mezőgazdasági károk pontos fölmérése, a szakemberek már az idei esztendő kieséseit próbálják fölbecsülni.

– Legalább 200 ezer hektárnyi őszi vetés kipusztult, 740 ezer hektár föld pedig annyira átázott, hogy a következő hónapokban sem lehet megművelni – áll a Magyar Agrárkamara közleményében. A belvíz miatt eddig megközelítőleg 15 milliárd forint kár érte a mezőgazdaságot, ami durván tizede annak a 150-180 milliárd forintos kárnak, amit tavaly szenvedett el az ágazat. A csapadékos időjárás nemcsak hátráltatta az őszi vetést, hanem sajnos annak minőségét is visszavetette.

A kamara számításai szerint további nagy ráfizetéseket jelent az a fölösleges költség, amelyet az őszi talajművelésre, szántásra, lazításra fordítottak a gazdák. A tavasz végére, ha a talajok kiszáradnak, valamelyest javulhat a helyzet; a területet be lehet vetni zöldtrágyanövényekkel. Ami ugyan bevételt nem hoz, de jelentősen javíthatja a talaj szerkezetét, mivel a tartós vízborítottság miatt a földek fizikai és biológiai állapotukban, termékenységükben egyaránt erősen károsodtak.

A vízkárt szenvedett, leromlott szerkezetű talajokon erőteljesebb gyomosodásra, a kórokozók és kártevők intenzívebb fertőzésére lehet számítani az egyes kultúrákban – figyelmeztetnek a szakemberek. A leginkább károsodott földeken sűrű vetésű, gyomelnyomó hatású növények termesztését ajánlják, mert ezek a károsítókkal szemben is nagyobb ellenállóságot mutatnak. A vízkárt szenvedett, leromlott szerkezetű talajokon ősszel kerülhet sor a mélyebb rétegekig ható helyreállítási munkákra.

Jó hír a sok rossz között, hogy Devecser és Kolontár térségében nagy erőkkel végzik a vörösiszap által elöntött területek mentesítését. A tavaly októberi katasztrófa nyomán összesen mintegy 1300 hektár mezőgazdasági terület károsodott, mentesítésére, amelynek teljes költsége 8,2 milliárd forintot tesz ki, a Mecsekérc Zrt. kapott megbízást.

– Eddig több mint ötven hektáron tisztítottuk meg teljesen a termőföldet – közölte lapunkkal Endrédy István, a cég vezérigazgatója. Tizenháromezer köbméter iszapot szállítottunk el az ajkai timföldgyár területén kijelölt tározókba. A mentesített földeket folyamatosan adjuk át; a táblák megtisztításán több mint 250 ember dolgozik naponta, kilencven munkagéppel. A vörös iszaptól megtisztított területen - a magyar mezőgazdaság jó hírének védelmében – egyelőre tiltott az élelmiszertermelés. Az ilyen földeken a Vidékfejlesztési Minisztérium energianövények (energiafűz) termesztését javasolja, de művelésbe vonásuk még további döntést igényel.

Valló László

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.