Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-04-22 13:49:00

Győri: abszurd és elfogadhatatlan a főpolgármester javaslata

Tarlós büntetné az elesetteket – a szakember tiltakozásra szólít

A Menhely Alapítvány kuratóriumi elnöke szerint a fedél nélkül élők megfélemlítése, büntetése, elzárása, vagy a fenyegetőzés nem megoldás, és messzebb visz a problémák megoldásától.

Győri Péter, aki a fővárosi önkormányzat intézményének, a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményeinek szakmai igazgató-helyettese is, pénteken az MTI-nek küldött közleményében a városvezetés egyik, a hajléktalanokat érintő javaslata ellen emelte fel a szavát.

A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülése elé terjesztett javaslat szerint ugyanis a jövőben – szabálysértési eljárásban – ötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal büntetnék azokat, akik a közterületet „életvitelszerű lakhatás céljára” használják. Tarlós István főpolgármester javaslata szerint szabálysértésnek minősülne az is, ha valaki az „életvitelszerű lakhatás céljára használt ingóságait a közterületen tárolja”. A főpolgármester indoklása szerint a cél nem a büntetés, hanem az azokkal szembeni fellépés jogi lehetőségének a megteremtése, akik a felajánlott segítség ellenére is a közterületeken maradnak. A javaslat tehát azokat a hajléktalanokat érinti, akik valamiért nem veszik igénybe a szállásokat.

A javaslattal kapcsolatban Győri Péter azt írta: ha a közgyűlés jóváhagyja a rendeletet, mely szabálysértéssé nyilvánítja a kényszerű közterületen alvást, a Menhely Alapítvány minden jogi eszközt fel fog használni, hogy egyetlen fedél nélküli embert se érjen jogsérelem, és minden szociális összefogást mozgósítani kíván, hogy a hajlék nélküliek emberibb körülmények közé kerüljenek, ne pedig fogdába. A szakember kiemelte: azért küzdenek és lobbiznak minden kormányzatnál és helyhatóságnál, hogy végre tegyenek hathatós lépéseket a polgárok lakhatásának biztonságáért, és végre megfelelően kezeljék a hajléktalanságot, az otthontalanságot, az ezzel járó emberi elesettséget és szenvedést.

Győri Péter rámutatott, hogy az elmúlt húsz év során a szociális szervezetek emberek ezreit segítették az utcáról emberibb körülmények közé, ám újabb ezrek sodródtak a társadalom peremére, akikre most büntetés vár. Mint írta, teljesen abszurdnak és elfogadhatatlannak tartják, hogy miközben évtizedek óta egyetlen kormányzatnak sem sikerült érdemben javítania a legszegényebbek lakhatási körülményein, és családok tízezrei reszketnek a kilakoltatástól, pénzbírsággal és elzárással kívánják büntetni azokat, akiknek egyszerűen nincs hol lakniuk. Győri arra is felhívta a figyelmet, hogy a Fővárosi Közgyűlés úgy alkot „büntetőrendeletet”, hogy közben felbontotta a hajléktalanellátó szervezetekkel kötött szerződéseket és jelentősen csökkentette a megoldásra szánt forrásokat.

 

(MTI, mindennapi)

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.