Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-06-30 15:00:00

Egyházi fenntartásba kerül a gyermekotthon

Szeged: legyőzték a gazdagokat az árvák

Nemrég balhét csaptak Szeged módos háztulajdonosai: megakadályozták, hogy Tápéra költözzön a város gyermekotthona. Az egyház vette át az intézményt, így a gazdagoknak el kell viselniük a nélkülöző árvákat…

A Csongrád Megyei Közgyűlés döntött: a megyei önkormányzat által működtetett, állami gondoskodásra szoruló gyermekeket befogadó otthon fenntartói jogát átadta a Szeged-Csanádi Egyházmegyének. Ezzel együtt a gyermekvédelmi szakellátást a jövőben az Egyházmegyével kötött ellátási szerződés útján biztosítják.


Kézbe csapott a szoci polgármester és a katolikus püspök

A megyei fenntartású intézményrendszer átalakulásával párhuzamosan a szegedi önkormányzat is tárgyalást kezdeményezett az egyházmegyével az önkormányzat fenntartásában lévő, 16 férőhelyes Dr. Waltner Károly Fiú Speciális Gyermekotthon fenntartói jogának átvételéről, és az ellátásra vonatkozó ellátási szerződés megkötéséről. A tárgyalásokat követően a megállapodást a napokban írta alá Botka László polgármester és Kiss-Rigó László megyéspüspök.

Botka László portálunknak elmondta: az aláírt szerződés szerint az önkormányzat az egyházmegye használatába adja a Szeged-Tápén, uniós támogatással mintegy 170 millió forintból kialakított, fél éve üresen álló gyermekotthont is. A megállapodás értelmében az egyházmegye vállalta, hogy legkésőbb 2012 szeptemberéig kiüríti azt a 2,5 hektáros szegedi ingatlant, ahol jelenleg a fiúk laknak. Megtudtuk: az ingatlant a szegedi önkormányzat értékesíteni kívánja, a 400 millió forintra becsült vételárat már a 2010-es költségvetésben pályázati önrészként szerepeltetik is.


A különbözet az egyházhoz kerül

A polgármester még hozzátette: a speciális gyermekotthon 2011-es költségvetése 60 millió forint, ebből 10 milliót fedez az állami normatíva. Az egyházmegye az otthon működtetéséhez 18 millió forintos költségvetési támogatást kap, az önkormányzat pedig vállalta, hogy a tényleges költségek és az állami normatíva közötti különbözetet minden évben átutalja a püspökségnek.

– Ez egyház folyamatosan, egyre nagyobb szerepet vállal az élet különféle területén, többek között az oktatásban, a szociális ellátásban. Ez egy olyan szolgálat, amelyet szívesen vállaltunk fel, nem számítanak sem politika, sem anyagi szempontok – mondta Kiss-Rigó László. Véleménye szerint sok esetben az egyház hatékonyabban és sikeresebben tudja működtetni ezeket a rendszereket. Ezért is fogadták pozitívan a város megkeresését és kötötték meg a szerződést.


A módos városrészt féltették az árváktól

A szerződés elfogadásáról a szegedi közgyűlés június 30-ai ülésén dönt. A szavazás azért is érdekes lesz, mert előzőleg Juhász Gyula, Tápé Fideszes képviselője minden követ megmozgatott annak érdekében, hogy a felújított Budai Nagy Antal utcai épületbe a rászoruló gyerekek ne költözhessenek be. Végül a Fidesz, az LMP támogató voksával leszavazta a városvezetés erről szóló előterjesztését, így a 16 gyerek a Szőregi úton maradt. A város és az egyházmegye között megkötött megállapodás értelmében az új épület hasznosításáról már az egyház dönt majd.

Bohács Zsolt, a Fidesz önkormányzati frakciójának vezetője portálunknak elmondta, a közgyűlésen támogatni fogják a megállapodást, azonban egy ponton módosítani kívánják a szerződést. A jobboldali frakció azt javasolja, hogy speciális gondozási igényű fiatalok ne költözhessenek a tápéi ingatlanba, valamint az is kérik majd, hogy a hasznosítás előtt az egyház kérje ki a Tápéi Részönkormányzat véleményét.

 

V.I.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.