Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-10-20 08:00:00

Megalapozatlan önkormányzati átalakítás?

Súlyos helyzetbe kerülhetnek a vidéki települések

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége szerint az önkormányzati rendszer átalakításáról készített törvényjavaslat nincs megfelelő számításokkal megalapozva, és nem elemezték a várható következményeket sem.

A legnagyobb önkormányzati érdek-képviseleti szervezet szerdán közleményében hangsúlyozta: az önkormányzati rendszer átfogó átalakítása a benne dolgozók együttműködése nélkül nem lehet sikeres. A TÖOSZ álláspontja szerint, mivel az önkormányzati rendszert érintő, a nagy ágazatokra vonatkozó új szabályozások sem készültek el, így a rendszer egésze nem látható sem működését, sem pedig finanszírozását tekintve.

A Belügyminisztérium október 11-én tette közzé a helyi önkormányzatokról szóló törvényjavaslatot, amellyel szemben rengeteg kritika fogalmazódott meg a Magyar Önkormányzati Szövetség konferenciáján. Az önkormányzatok elismerték, hogy változásra van szükség, de úgy vélik, a jelenlegi javaslatot nem szabad benyújtani az Országgyűlésnek.
 

Bércsökkentés a polgármestereknek

Komoly vita övezte a polgármesterek és jegyzők bérére vonatkozó szabályozást, a törvény ugyanis drasztikusan csökkentené a településvezetők és jegyzők illetményét, bizonyos lakosságszám alatt pedig nem járna díjazás. A legkisebb településeken a polgármester díja annyi lesz, mint egy segédmunkásé, ami tarthatatlan és arcpirító − vélték a településvezetők.

A Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke, Gémesi György a Mindennapi.hu kérdésére elmondta: érthetetlen, hogy miért tesz említést a törvénytervezet a jegyzők és az apparátus díjazásáról, hiszen ez a köztisztviselői törvény része kellene, hogy legyen. A MÖSZ elnöke a bércsökkentésről annyit mondott: így komoly mértékben romlik majd a szakmai színvonal, mivel az önkormányzati dolgozók bérét a jegyző béréhez képest határozzák meg, vagyis még alacsonyabb fizetésért nem találnak szakembereket a települések.

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége közleménye szerint a vidéki polgármesterek sokasága értetlenül áll a jogszabályban foglalt elképzelésekkel szemben. Mint írták, a javaslat nem oszlatta el a településvezetőkben kialakult bizonytalanságot. Egyebek mellett arra mutattak rá, hogy a differenciált hatáskör-telepítés ügyében továbbra sem tisztázott, mi lesz a feladata a községeknek, a városoknak, a járásszékhely városoknak és a megyei városoknak. Jelezték: nem lehet tudni azt sem, hány járás lesz, és az állami igazgatási feladatok tejleskörűen átkerülnek-e a járási hivatalokhoz.
 

Az önkormányzatiság az ország sikerágazata

A Szövetség szerint a helyi önkormányzatok és az önkormányzás az elmúlt két évtizedben -- a politikai elit megfogalmazása szerint is -- „az ország sikerágazata volt. Az állami támogatás azonban évről évre csökkent, és a világgazdasági válság következtében egyre több önkormányzat nem, vagy nem megfelelő minőségben képes ellátni feladatát. Úgy vélik, hogy a rendszer igazságtalanná és fenntarthatatlanná vált, és ennek következtében az átalakítás elkerülhetetlen, ám a most elkészült javaslat megalapozatlan. A szervezet több konkrét javaslatot is tett a kormánynak, például, hogy az alapfokú oktatás a jövőben is maradjon önkormányzati feladat.

A TÖOSZ elengedhetetlennek tartja az országos önkormányzati érdekszövetségekkel való érdemi párbeszédet és egyeztetést annak érdekében, hogy az önkormányzati rendszer átalakítása sikeres lehessen.

 

(mindennapi/mti)

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.