Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-09-27 14:30:00

Az igazi összeomlást az európai államok adósságválsága indítja el?

Sorostól eltérő véleményen a hazai elemzők

Nem osztják Soros György igazi összeomlás vízióját a hazai elemzők. Török Zoltán és Samu János szerint elképzelhetetlen a globális recesszió 2012-ben. Legalábbis Európán kívül...

Soros György a IMF( Nemzetközi Valutaalap) és a Világbank éves rendes washingtoni közgyűlésén súlyosabb válság eljövetelére figyelmeztette a résztvevőket, mint ami 2008 ban játszódott le. A pénzügyi befektető szerint az igazi összeomlást az európai államok adósságválsága indítja el, aminek negatív hatása az lesz, hogy a bankok nem nyújtanak hitelt a fejlődő országok részére, így ezen államokban lassulásba vált a gazdaság. Soros György szerint a folyamat azért elkerülhetetlen, mert nincs olyan szervezet ami megtudná állítani most a folyamatokat. A dollár milliárdos befektető véleménye a legpesszimistább volt a washingtoni gyűlésen.

A dél európai országok közül Görögország már a csőd szélén áll, az ország adósságállománya már a GDP 150 százaléka felett áll, azaz összesen 150 milliárd euró hitellel tartozik, a piacról már képtelen magát finanszírozni, hiszen nem ritka, hogy a befektetők akár 100 százalékos éves kamatot is elkérjenek az újonnan kibocsátott állampapírokért. Török Zoltán szerint Görögország esetében már nem kérdés a csőd, és hamarosan formálisan is bejelentésre kerül. A Raiffeisen Bank elemzője szerint a legvalószínűbb forgatókönyv egy előre eltervezett folyamat lesz, amiben az állampapír-tulajdonosok hatalmas veszteségeket lesznek kénytelen leírni, de meglátása szerint a probléma nem terjed át a többi országra.

Az európai bankok tulajdonában csaknem 40 milliárd euró értékben vannak görög kötvények a Nemzetközi Fizetések Bankja (BIS) szerint, amiből a német és francia pénzintézetek birtokolják a legtöbbet.Samu János a legnagyobb veszélyforrást a bankok előre nem számolt veszteségeinek leírásában látja, ezért mindenképpen a pénzintézetek feltőkésítéséről kell dönteniük az uniós vezetőknek, ha ez megtörténik, akkor a Concorde Brókerház elemzője szerint nem ismétlődhet meg a hitelezések lefagyása, amit a 2008 as válságban tapasztalhattunk.

Török Zoltán szerint ha sikerül pontot tenni az görög ügy végére akkor fellélegezhetnek a piacok, hiszen meglátása szerint Portugália, Spanyolország, Olaszország, és Írország esetében még több évre lenne szükség, hogy hasonló helyzetbe kerüljön, mint Görögország. Az Eurostat felmérésében 2010 végén a GDP hez viszonyított államadósság szintje az olaszoknál 119 százalékon, míg az íreknél 97százalékon, és a portugáloknál 93 százalékon, illetve a spanyolok 63 százalékon állt.

Az elemzők szerint európán kívül inkább a gazdasági növekedés lassulásáról lehet majd beszélni 2012-ben, de recesszióról nem. Samu János és Török Zoltán az eddig ismert adatok alapján elképzelhetetlennek tartja a globális visszaesést.


w.t.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.