Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-08-23 15:00:00

Kinek lenne jó az eurókötvény?

Soros ötletétől hangos az EU

Soros György a Financial Times-ban három lépést javasolt az euró-zóna válságának felszámolására: a bankrendszer reformját, eurókötvény kibocsátását és kilépési lehetőséget azoknak az országoknak, amelyek már nem képesek eleget tenni a kitűzött céloknak.

A három lépésből a legnagyobb visszhangot az eurókötvény váltotta ki, amelynek lényege az lenne, hogy a közös kötvénnyel a tizenhét, eurót használó ország egységes és egyetlen hitelfelvevőként lépne fel, így államadósságuk is kedvezőbb képet mutatna. Gyors segítség lenne a jelenlegi helyzetre, ám a kialakult bizalmi válság miatt – elvégre ebben az esetben valóban közös lenne az adósság is – egyelőre elképzelhetetlen a bevezetése.

Nincs egyetértés

A közös kötvényről elsőként az osztrák kormány nyilatkozott – derült ki az MTI tudósításából. A szomszédos ország határozottan elzárkózott az eurókötvény kibocsátásától, még korábban Werner Faymann kancellár, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) elnöke elutasítóan nyilatkozott a közös kötvények tervéről, később Maria Fekter, a kormányban az Osztrák Néppártot képviselő pénzügyminiszter is azon a véleményen volt, hogy Ausztriának nem érné meg ez a megoldás. A több milliárdos befektetés mellett megugranának a kamatok – ezzel az érvvel utasították el a kérdést.

Francois Fillon, francia miniszterelnök is elutasította a közös kötvény gondolatát. A Le Figaro-ban közzétett érvelésében kifejtette, a megoldással nőne az állam adósságszolgálata, ezzel pedig Franciaors a hitelminősítők AAA-s besorolását is eveszíthetné. Így a franciák válasza egyértelmű nem.


Egyet előre, kettőt hátra? Fotó innen

Németország sem kér a közös kötvényből. A németeket Soros György már korábban kritizálta, kifejtetve, hogy nem ért egyet Angela Merkel óvatos gazdaságpolitikájával, sőt, szerinte Németország nagymértékben felelős a kialakult helyzetért, amiért késlekedett a görög válság kirobbanása idején. A német állam hezitálása súlyosbította a helyzetet, ezért most azt várja a magyar származású amerikai befektető, hogy minél előbb vezessék be az eurókötvényt. Élenjárónak kellene lennie Németországnak, csak így állíthatnák meg a válság terjedését. Soros kijelentette: Németországon múlik az euró sorsa.

A német kancellár azonban határozottan elutasította egy közös euróövezeti kötvény bevezetését,  helyette szigorúbb költségvetési fegyelmet, és Brüsszel ellenőrzési jogát vezetné be. Később a német pénzügyminiszter, Wolfgang Schäuble is ellenezte a tervet, egyenesen büntetésnek nevezte az eurókötvényeket.

Hollandia pénzügyminisztere is nyilatkozott a német Spiegel magazinnak, hogy nem támogatják a közös kötvényt, de a segélyalapon emelnének. Egyedül Olaszország látja szükségesnek az eurókötvényt, ám ők sem most vezetnék be, hanem csak pár év múlva. Spanyolországnak is kedvező lenne ez a lépés, míg a legtöbbet Németország és Franciaország veszítene a megoldáson.

 

A.E

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.