Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-04-13 07:28:00

Egy év alatt 28 ezerről 73 ezer forintra nő a búza tonnánkénti ára!

Sokkoló KSH-adatok: elszabadulhatnak az élelmiszerárak

A tavalyinál csaknem 50 százalékkal magasabb a mezőgazdasági termékek termelői árszintje, összegezte a KSH. A következmények már idén beláthatatlanok lesznek.

Az agrártermékek termelői árszintje februárban 47,5 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál, míg az év első két hónapjában 42,8 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit, alapvetően a növényi termékek január-februári 61,3 százalékos áremelkedése miatt – adta tudtul a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az élő állatok és állati termékek termelői ára csak ez év első két hónapjában 12 százalékkal emelkedett. Az agrártermékek termelői ára tavaly július óta folyamatosan és egyre nagyobb arányban növekszik.

Januárban a növényi termékek ára 57,6 százalékkal, az elő állatoké és állati termékeké pedig 10,5 százalékkal nőtt. A gabonafélék termelői ára duplájára emelkedett 2010 februárjához képest. A búza felvásárlási ára 2010 áprilisa óta, amikor tonnája 28 ezer forint volt, folyamatosan növekszik, s az idén februárban már 73 ezer forint volt. Eközben a kukorica tonnánkénti ára 55 ezer forintra nőtt, ami 81 százalékkal magasabb, mint 2010 februárjában.

Az ipari növények közül az olajnövények termelői ára 61 százalékkal emelkedett a 2010. februárihoz képest. A napraforgó ára meghaladta a tonnánkénti 134 ezer forintot, ám ebben az időszakban az éves mennyiség csak elenyésző hányadát értékesítik a KSH szerint. A burgonya termelői ára jelentősen, 68,9 százalékkal, a zöldségféléké 13,1 százalékkal nőtt. A gyümölcsök termelői ára februárban 39,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, elsősorban az alma magasabb ára miatt. A drágulások élelmiszerpiaci következményei a jelenleg rendelkezésünkre álló adatok szerint beláthatatlanok lesznek, hiszen a kereslet növekedésével a jelenlegi drágulás még magasabb áremelkedést hozhat a késztermékek árában.

(mi) 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.