Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-07-20 16:30:00

Több tízezer forintba is kerülhet a külföldi biztonság

Sárgaláz és kultúrsokk fenyegeti a turistákat

Elfeledett és új betegségeken kívül a kevesek által ismert, de sokak által átélt kultúrsokk ellen is fel kell vérteznie magát a külföldre utazónak. A turista akár több tízezer forintot is áldozhat egészsége védelmére.

Egyre több betegség megelőzésére ajánlanak védőoltást azoknak, akik külföldön töltik a vakációt. Manapság már nem csupán a távoli, egzotikus országokba utazóknak szükséges beoltatni magukat, azoknak is érdemes védekezniük, akik „csupán” valamely dél-európai országban nyaralnak.


Oltások a nyaraláshoz

A leggyakoribb utazási kísérő tünet, a hasmenés, illetve a szúnyogok által terjesztett betegségek mellett a kullancsok támadására is fel kell készülni – mondta el a mindennapi.hu kérdésére az Országos Epidemiológiai Központ Nemzetközi Utazás-egészségügyi és Oltóközpont vezetője. Jelenik Zsuzsanna hangsúlyozta: a kullancsok okozta kórformák a szomszédos országokban igen aktívan vannak jelen, ezen kívül Nyugat-Európában az ott jellemző, igen alacsony átoltottság miatt az itthon (a kötelező vakcinálásnak köszönhetően) már a feledés homályába merült fertőző betegségek is terjednek, például a kanyaró, a szamárköhögés vagy a gyermekbénulás. Többek között ezek ellen is beoltják azokat, akik utazás előtt felkeresik a helyi oltóközpontokat.


Drága védettség

Jelenleg 18-féle vakcinából 15−18 ezer oltást adnak be évente – tudtuk meg Jelenik Zsuzsannától. A vakcina beadását minden esetben személyes konzultáció előzi meg, hogy „személyre szabottan” állítsák össze az utazó oltásait, hiszen nem mindegy, hogy a turista szenved-e valamilyen krónikus betegségben, avagy korábban mikor részesült hasonló védőoltásban. Az utazási oltások akár több tízezer forintba is kerülhetnek. A konzultációért egységesen négyezer forintot kérnek, ehhez adódik a vakcinák és az oltás ára. Az illetékes tájékoztatása szerint a legolcsóbb oltóanyag kétezer, míg a legdrágább 16 ezer forintba kerül.

Jelenik Zsuzsanna az érdekességekről és a „rekorderekről” szólva elmondta, hogy a központban a legfiatalabb páciens egy három hónapos magzat volt, akinek a szülei azért kértek tanácsot, hogy majd születés után milyen oltásokban részesüljön a csecsemő külföldön. A legidősebb utazó 92 évesen afrikai körútra készült. Volt egy kliensük, aki ugyan súlyos beteg volt, vese-transzplantáción és két agyvérzésen esett át, ennek ellenére a központ munkatársai áldásukat adták indiai túrájára, ahonnan az illető pluszprobléma nélkül tért haza. Az oltócentrumban egyébként a külföldön munkát vállalókat ugyanúgy ellátják oltással és jó tanácsokkal, mint az extrém sport szerelmeseit, a hegymászókat, a barlangászokat, de az aranymosásra vagy a gyémántbányászatra vállalkozókat sem küldik haza.


Last minute kultúrsokk

Noha sokan átesnek rajta, mégis kevesen ismerik az úgynevezett kultúrsokkot. Az igencsak összetett, pszichiátriai kórkép elsősorban a huzamosabb ideig külföldön tartózkodókat veszélyezteti, ám a tünetek egyre gyakrabban jelentkeznek a társas utazásokon részt vevők között is – mutatott rá Jelenik Zsuzsanna. A speciális kórforma kialakulásának fő oka, hogy minden utazóra másként hatnak egy másik kultúra erős ingerei.

A lelkileg kiegyensúlyozott turista eleve nyitott az új élményekre, a túlzsúfolt program miatt leterhelt utazók azonban hamar kimerülnek, ingerültté válnak, és sokan különböző pszichoszomatikus tüneteket észlelnek magukon. Az idegenvezetők jól ismerik a kultúrsokk jelenségét, így a rutinos szakemberek annak ismeretében állítják össze a csoport programját. A kultúrsokk hatványozott formáját figyelték meg bevándorlókon, akik a túlzott pszichés terhelés miatt akár elhagyott függőségeikbe (cigaretta, alkohol) is visszaeshetnek.

 

Szigeti Ildikó 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.