Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-09-09 18:00:00

Számtalan esetben bírságoltak a nyomon-követhetőség megsértése miatt

Romlott termékek: vizsgálat a Tesco ellen

Portálunknak korábban nyilatkozó volt Tesco alkalmazott által elmondott szabálytalanságok miatt vizsgálja a multinacionális áruházláncot a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH).

Egy neve elhallgatását kérő egykori Tesco alkalmazott beszélt a mindennapinak a multicég gyakorlatáról, aki azt állította lapunknak nem működik az áruk nyomon követésére szolgáló HACCP rendszer a Tesco áruházakban, valamint azt is elmondta, hogy akár egy hétig is aszalódhat az áruházak udvarán a dinnye, mielőtt „friss áruként” a polcokra kerül.
 

A Tesco tagad

Természetesen portálunk a Tescót is megkereste volt munkatársuk által elmondottak miatt. A multicég részéről a vállalati kapcsolatok vezetője, Pálfalvi Márta reagált az állítólagos csalásokkal kapcsolatban. Szerintük minden a hatályos élelmiszer biztonsági előírásoknak megfelelően történik, hozzátette: az, hogy valaki ilyet állít, nem bizonyít semmit.

Mivel nem tudni pontosan kinek van igaza az ügyben, lapunkunk a tisztánlátás érdekében a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalhoz fordult. Arról érdeklődtünk a hivatalnál, hogy kezdeményeznek-e vizsgálatot a gyümölcstárolás, a HACCP rendszer esetleges rossz működése, valamint egyéb szabálytalanságok miatt.


Számtalanszor bírságolt a hivatal

A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal közleményben reagált szerkesztőségünknek, amelyben leírják, hogy az általunk jelzett problémát illetően intézkedni fognak. A közlemény szerint a Megyei Kormányhivatalok Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságain dolgozó zöldség-gyümölcs minőségellenőrök rendszeresen ellenőrzik a TESCO áruházakat, és a hatóság anyagi és humán forrásaihoz mérten törekszik a visszaélések feltárására és megakadályozására.

Az MgSzH közleményében arról is tájékoztat, hogy az ellenőrzések során évek alatt számtalan esetben került sor nem megfelelő áru esetében élelmiszerellenőrzési bírság kiszabására, illetve a nyomon-követhetőség megsértése esetében élelmiszerlánc-felügyeleti bírság kivetésére.


Hiányos ismeretek, romlott termékek az áruházakban

Az MgSzH tájékoztatása szerint a friss zöldség-gyümölcs esetében a jogszabály nem írja elő lejárati idő, vagy szavatossági idő feltüntetését, hanem a termékekre jellemzően minimumkövetelményként írja elő a frissesség, érettség tekintetében meghatározott jellemzőket. Ennek megállapítása szakmai hozzáértést és szaktudást igényel. Sajnos az áruház-láncokban dolgozó eladók az esetek többségében nem rendelkeznek megfelelő áruismerettel, nem ismerik a termékekre vonatkozó forgalmazási szabványokat, termékkezelési ismereteik is hiányosak. Az áruházláncok ezért bevezették az ún. „pulton tarthatósági idő” fogalmát, amit a termékek esetében alkalmaznak. Így az áruház munkatársának nem kell értenie a termékhez: a dátum függvényében kell bevennie a polcról az árut, függetlenül attól, hogy az adott termék megfelel-e a jogszabályban meghatározott adott osztályoknak, vagy minimumfeltételeknek (azaz fogyasztható, illetve még forgalomban tartható).

Gyakran előfordul olyan eset is, hogy romlott, illetve romló-hibás terméket viszont a fogyasztónak felkínálnak megvételre, hiszen az még „papíron” pulton tartható.

 

P. Horváth Csaba

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Multifigyelő
  • Beszél a volt alkalmazott: „ilyen az élet a Tesco-nál”
  • Rabszolgamunka: borzalmas körülmények közt készül az iPhone
  • Malév: jöhet a csőd?
  • Van, ahol már a Húsvétra készülnek
  • Az Auchan kebelezi be a Corát
  • A nagyobb pártok engednek teret a multiknak?
  • Kicsi, savanyú, de a miénk: kínai-magyar citromsavgyár
  • Mindennapi angol tartóskenyerünk
  • Háromszázmilliós bírság a Tescónak
  • Botrány: így vernek át bennünket a multik

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.