Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2012-01-04 19:00:00

Kihasználatlan időkeretek

Rétvári szerint az ellenzék keveset vitázik

Rétvári Bence, a KDNP alelnöke szerint bár az ellenzéki pártok folyamatosan kifogásolták, hogy a törvényjavaslatok időkeretes tárgyalásai korlátozzák lehetőségeiket, valójában több mint másfél napnyi vitaidőt fel sem használtak.

Rétvári Bence szerint beigazolódott, hogy az ellenzék jobban szeret a vitáról vitatkozni, mint az érdemi vitában kifejteni álláspontját egy-egy konkrét javaslattal kapcsolatban. A KDNP-s alelnök, államtitkári pozícióban lévő politikus felhívta rá a figyelmet: „A parlamenti obstrukció elindítása után több alkalommal is kifogásolták, hogy az Országgyűlés időkeretben tárgyalja a kormányoldal előterjesztéseit. Ugyanakkor decemberben kiderült, hogy még ezt az időkeretet sem tudja érdemi vitával kimeríteni az ellenzék".


Most ez a baj?


Rétvári szerint az MSZP 4, a Jobbik 3, az LMP pedig 13 törvényjavaslat esetében „egyáltalán nem nyomta meg a szót kérő gombot” az általános vagy a részletes vitában. Ez szerinte azt jelenti, hogy ezekről az érintett javaslatokról semmiféle véleményük nem volt.

„Míg külföldi újságíróknak előszeretettel nyilatkoznak arról, hogy az ellenzék demokratikus jogait veszélyben érzik, addig a parlament falain belül már nem élnek a lehetőségeikkel” – vélekedett a KDNP alelnöke, aki szavait azzal zárta: a parlamenti statisztika alapján az ellenzék jogait és lehetőségeit nem korlátozták az időkeretes viták, hiszen „az így rendelkezésükre álló időt sem használták ki maradéktalanul”.

A politikus mindemellett elfelejtette hozzátenni, hogy az ellenzéki erők minden lehetséges fórumon tilatkozásuknak adtak hangot a jogszabályokat lehetetlen időpontokban, sokszor tárgyalásra alkalmatlan keretek között, iparszerűen elfogadó szavazógépezet működése ellen. A független médiumok bebizonyították: nem egyszer a szavazást levezénylő, kormánypárti politikusok időt sem hagytak a vitára.

 

-mi-/MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.