Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-05-18 14:17:00

A Levegő Munkacsoport nem így bővítené az agglomerációt

Pusztíthat Budapest újabb fejlesztése?

A Szentendre és Szigetmonostor közé tervezett Kishíd veszélyeztetné a vízbázist, az agglomerációs terjeszkedéssel együtt pusztulnának a természeti értékek és a termőföld, véli a Levegő Munkacsoport.

 „Amennyiben a jelenlegi formájában kerül elfogadásra a budapesti agglomerációról szóló törvényjavaslat, tovább fokozódhatnak az ország gazdasági problémái és romolhat a környezet állapota is” – közölte a mindennapi.hu-val a Levegő Munkacsoport. A környezetvédő szervezet szerint, amennyiben az országgyűlés megszavazza a jelenlegi koncepciót, tovább fogynának a zöldterületek, folytatódhat a városi terjeszkedés. A közlemény szerint ezzel tovább pusztulnának a természeti értékek és a termőföld, növekedne a térségben a már most is gyakran elviselhetetlen gépjármű-forgalom. Ráadásul az új beépítések újabb infrastruktúra-építéseket kényszerítenének ki, ami jelentős anyagi áldozatokat követelne az egyébként is súlyos pénzügyi gondokkal küszködő államtól, önkormányzatoktól és a lakosságtól.

A munkacsoport problémásnak tartja például a Szentendre és Szigetmonostor közötti úgynevezett Kishíd megépítésének lehetőségét, amelynek megvalósulása esetén veszélybe kerülne a Szentendrei-szigeti vízbázis, amely másfél millió embert lát el jó minőségű ivóvízzel, alacsony költségek mellett. Szintén aggályos a tököli repülőtér fejlesztésének terve, amely károsíthatja a Budapesttől délre eső térség ivóvízbázisát is. Tudni kell, hogy a terv ellen évek óta tiltakozik a helyi lakosság. A törvényjavaslat beépíthetővé tenné a korábbi honvédelmi területeket, így a páratlan természeti értékekkel rendelkező Tétényi-fennsíkot.

A szervezet a közleményében kiemelte: az új törvénynek, követve a nemzetközi példákat, a beépítésbe vont területek jobb kihasználását, a természeti értékek megóvását, valamint a rendelkezésünkre álló, nagy költséggel megépített infrastruktúrák jobb kihasználtságát kellene ösztönöznie. A sikeres európai városoknak az elmúlt évtizedben sikerült fékezniük a terjeszkedést, kompaktabb településszerkezetet alakítottak ki, és törekedtek a rozsdaövezetek, azaz a leromlott ipari és az elavult lakóterületek újjáélesztésére.

 

-mi-

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.