Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-08-03 19:04:00

Ellehetetlenítenék a fiatal gazdákat?

Politikai csaták a gazdák feje felett: 35 milliárd a tét

Csörte egy közel 35 milliárd forintos mezőgazdasági támogatásról: a szocialisták szerint csatlakozni kell az EU által ajánlott formához, míg az IKSZ az ellenkezőjét állítja.

Az MSZP szerint Magyarországnak át kell állnia arra az agrártámogatási rendszerre, amely az Európai Unió tizenhét államában működik, ellenkező esetben jelentős kár éri a magyar mezőgazdaságot. Az MSZP-s Harangozó Gábor szerint az ország elemi érdeke, hogy csatlakozzon a tizenhét tagállamban működő úgynevezett SPS-rendszerhez, különben a következő két évben nem adható nemzeti kiegészítő támogatás a tejtermelőknek, a húsmarhatartóknak, a juh- és kecsketartóknak, valamint a dohánytermesztőknek – adta tudtul az MTI. A szocialisták szerint, hogy ha a Fidesz kitart az ellenzékben megfogalmazott álláspontja mellett, és nem csatlakozunk az új uniós agrártámogatási rendszerhez, 35 milliárd forint támogatástól esik el a magyar mezőgazdaság.

Kovács István és Harangi Fülöp, az IKSZ Vidékért Munkacsoport tagjai nyilatkozatot adtak közre, miszerint a Bajnai-kormány által kidolgozott, de bevezetésre nem kerülő SPS-rendszer alkalmazása csak egy szűk tőkeerős nagybirtokos rétegnek jó, akik a nagybirtokrendszer bebetonozásában érdekeltek. Ezen rendszer érvényesítése esetén a támogatások kifizetését egyetlen esztendő állapotához kötnék: 2006-hoz.

Az ifjúsági kereszténydemokraták szerint ezzel együtt – a bérleti jog megszűnését követően – a bérlő a támogatási jogosultságot is magával vihetné. Ezáltal a termőföld eredményhozóan nem művelhető meg, az újabb bérbeadás kivitelezhetetlen illetve a tulajdonos saját művelése esetén sem jutna támogatáshoz, emiatt a termőföldek kényszerű értékesítésére kerülne sor, amelyeket nagy valószínűség esetén a tőkeerős nagybirtokosok vásárolnának meg.

Ezzel együtt feltételezhető, hogy az SPS bevezetése miatt jelentős hátrányba kerülnének a fiatal gazdák, amelynek következtében nem lehetne megvalósítani a mezőgazdaság területén már régóta indokolt generációváltást, ezáltal a rendszer fejetlenséget, káoszt és zűrzavart eredményezne.

Megtudtuk: a Vidékfejlesztési Minisztérium 2012. január 1-től elindítja szerkezetátalakítási programját a SAPS rendszerén belül a juh-kecsketartók valamint a húsmarhatartók számára és folytatja szerkezetátalakítási programját a dohánytermelők esetében is, amelynek következtében a továbbiakban ezen területek támogatása garantált. A tejágazatban ettől az időponttól igényelhető lesz az a különleges tejtámogatás, amit az EU már jóváhagyott.

 

-mi- 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.