Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-05-05 17:37:00

Új szakvélemény miatt állíthatják bíróság elé Malina Hedviget

Óriási magyarellenesség a szlovák utak mentén

Fokozódnak a nacionalista hangok Szlovákiában. A nemzeti párt gyülöletkeltő akcióval kampányol a szlovák nyelv kizárólagos használatáért.

A nacionalista párt a napokban kihelyezett méretes reklámtáblái öles betűkkel hirdetik: szlovákul: „Nebudme doma cudzincami”!, ami magyarul azt jelenti: „Hazánkban ne legyünk idegenek!”. A főfelirat alatt pedig ez olvasható: „Nechceme zit vo Felvidéku”!, azaz „Nem akarunk a Felvidéken élni”! A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) plakátja arra buzdítja a lakosokat, írják alá a párt petícióját, amelynek alapján népszavazás kiírását kezdeményeznék a szlovák nyelv kizárólagos használatáról a hivatalokban.

Az Új Szó című pozsonyi napilap azt írja „az óriásplakátok országszerte megjelentek, beleértve a magyarlakta régiókat is. Látható az SNS üzenete például a Párkányt és Nánát összekötő út mentén. A pozsonyi magyar újság olvasói nyugtalanítónak tartják az SNS plakátjait.

Ján Slota, az SNS elnöke a párt szerdai elnökségi ülése után úgy nyilatkozott: „A mai napig hozzávetőlegesen 55-60 ezer aláírást gyűjtöttünk össze a szlovák nyelv kizárólagos használata mellett. Az aláírásgyűjtő akció nagyon jól indult” – Ahhoz, hogy a kérdésben népszavazás kiírását kérhessék az államfőtől, legalább 350 ezer támogató aláírást kell összegyűjteniük.

A szlovák nacionalisták a következő hónapban újabb provokációra készülnek: június 4-én, a trianoni békeszerződés aláírásának napján fogják megünnepelni az SNS megalapításának 140. évfordulóját. Az 1871-ben alakult történelmi pártnak egyébként a nevén kívül semmi köze sincs az 1990-ben alakult, jelenlegi SNS-hez – jegyzi meg az új Szó.


Új orvos szakértői jelentés Malina Hedvig ügyében

A 2006 augusztusában megvert Malina Hedvig ügyében új orvos szakértői jelentés készült. Noha a jelentés tartalmát egyelőre nem hozták nyilvánosságra az Aktuálne. sk szlovák hírportál úgy értesült, a szakvélemény a magyar lányra nézve terhelőbb, mint a korábbi. A lap úgy tudja, hogy a Komensky Egyetem Orvostudományi Karának dékánja, Peter Labas készítette az új szakvéleményt, amiből az derül ki, hogy Malina Hedviget senki nem bántotta, sérüléseit magának okozta.

A főügyészség még 2009-ben kérte fel Labast az eredeti jelentés kiegészítésére, miután az abban feltüntetett konzultánsok egy része elhatárolódott a dolgozattól. Malina Hedviget még 2006 nyarán verték meg állítása szerint azért, mert magyarul beszélt az utcán. Robert Fico akkori szlovák miniszterelnök szerint az eset csupán egy kísérlet volt kormánya lejáratására.

Dobroslav Trnka volt főügyész korábban úgy nyilatkozott: az orvos szakértői jelentésen múlik, hogy a főügyészség ejti-e a Malina Hedvig ellen hamis tanúzás miatti vádat, vagy bíróság elé állítja a magyar lányt.


(mti/mindennapi)

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.