Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-08-04 18:00:00

Egymás mellett működik az üdülési csekk és a Széchenyi Pihenőkártya

Nyaralás pénz nélkül

Az elektronikus utalvány a juttatási rendszerben újdonságnak számít. Nagy a bizonytalanság a szállásadók körében, azonban az ügyeskedők most is megtalálják a hasznukat.

A nyári szezon közepén a Világgazdaság online kiadása arról számolt be, hogy egyes szálláshelyeken felárat számolnak fel azoknak a vendégeknek, akik üdülési csekkel kívánják kiegyenlíteni a számlát; a lap által megkérdezett panzióban 500 forinttal kellett többet fizetni annak, aki utalványt használt, kompenzálva az annak beváltásakor fizetendő néhány százalékot. Utánanéztünk az üdülési csekkel fizetők pluszterhének.


Ellenőrzik a szállásadókat

Az utalványt kibocsátó Nemzeti Üdülési Alapítvány telefonos ügyfélszolgálatán érdeklődésünkre elmondták: tudnak a problémáról, ám a velük szerződő szolgáltatók névértéken kötelesek beszámítani az üdülési csekket, vagyis nem számolhatnak felárat annak, aki utalvánnyal fizet. Szerződésszegést követ el, aki ezt mégis megteszi, és komoly szankciókra számíthat, amiről a szervezet általános szerződési feltételei rendelkeznek. Az alapítvány folyamatosan ellenőrzi a szállásadókat, és azok a vendégek, akik visszaélést tapasztalnak, a szervezet ügyfélszolgálatán bejelentést is tehetnek.

Felhívtunk néhány szálláshelyet: arról érdeklődtünk, mennyivel kellene többet fizetnünk, és milyen előnyökkel jár, ha üdülési csekket használunk. Nem reprezentatív felmérésünk során nem találtunk olyan panziót vagy hotelt, amelyik felárat számolt volna az utalvány miatt, azonban kedvezményt sem kínáltak a csekkel fizetőnek.

Érdekes, hogy éppen akkor lett ez téma, amikor a kormány tervei szerint az üdülési csekket a Széchenyi Pihenő- (SZÉP-) kártya váltja fel, amely – ha hinni lehet a beharangozó marketingnek − praktikusabb lesz, mint elődje, mivel akár bankkártyával, POS-terminálon keresztül is fizethetünk a szállodákban, éttermekben, fürdőkben, kulturális intézményekben és sportcentrumokban. A két utalvány 2012. év végéig párhuzamosan működik, ám az addig kibocsátott üdülési csekkeket december 31-ig fel kell használni, és azután újat már nem adnak ki.


Kevesebb lehetőség trükközésre

Öt szálláshelyet kerestünk meg telefonon, és megkértük az ügyvezetőket, foglalják össze, milyen előnnyel jár nekik a SZÉP-kártya. Egyikük sem adta a nevét a nyilatkozathoz, de elmondták, hogy sajnálják az üdülési csekk megszűnését, mivel véleményük szerint egyszerű volt a kezelése, és viszonylag nagy szabadságot adott az elszámolásban. Tovább kerestünk, és végül találtunk olyan szállásadót, aki a SZÉP-kártyában fejlődési lehetőséget lát.

A Vas megyei Rum községben nemrég nyílt Horgásztanya panzió tulajdonosa, Varga Roland elmondta, hogy üdülési csekkben is gondolkodott, azonban azt a tanácsot kapta, mivel jövőre úgyis megszűnik az utalvány, felesleges regisztrálnia. „A SZÉP-kártya azonban hozhat még jó néhány vendéget. Sokan sajnos csak a munkáltató támogatásával jutnak el nyaralni, velük is számolnom kell. A POS-terminál nem lehet akadály, tervezem a kártyaleolvasó beszerzését, mivel egyre többen készpénz nélkül jönnek, és természetesnek veszik, hogy bankkártyával is kiegyenlíthetik a számlát” – mondta.


Előnyök és hátrányok

A SZÉP-kártya előnye, hogy igénylésével a munkavállalók évi 300 ezer forint béren kívüli juttatást kaphatnak, és két évig használhatják fel az egyenlegüket. Az első társkártyáért az igénylőnek 1500 forintot kell fizetnie, a következőknek már nincsen díja, kivéve a pótlásnak. A plasztik használatával több marad a szolgáltatónál, ugyanis 1,5 százalékban maximalizálták a jutalékot. Sőt azt ígérik, hogy a kártyatulajdonosok többféle fizetési mód közül választhatnak − például nemcsak POS-terminálon keresztül, hanem bizonyos esetekben interneten is rendezhetik a számlát −, így a kisebb szálláshelyek sem kerülnek hátrányba.

A SZÉP-kártya hátrányaként említik, hogy csak szállásfoglalás esetén lehet egyéb szolgáltatásokra használni, arra külön nincs lehetőség. Tehát ahhoz, hogy egy nyaralóhelyen a fürdő szolgáltatását a juttatási keretből fizethessük, szállást is kell foglalnunk − ez a feltétel az üdülési csekkhez képest szűkíti a felhasználási lehetőségeket.

 

AS

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.