Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-11-21 09:31:00

Keresztény politikus hitvallások. Őszintén?

Mitől keresztény ez a párt?

A hét első két napján Lipcsében tartotta meg csúcstalálkozóját a Német Kereszténydemokrata Unió, a CDU. A politikusok személyes hitvallásait vették számba.

A kancellár asszony önmaga és a politikusok házi feladatává tette, hogy rövid mondatokban fogalmazzák meg, mit jelent számukra a párt keresztyén jellege. Ő maga kezdte el ennek megfogalmazását: „Nem tudom és nem is szeretném politikai tevékenységemet keresztyén alapállásomtól, hitemtől elválasztani”. Ezt abban a könyvecskében írta le, amit ezen a címen adtak ki: „Mit jelent számomra a CDU rövidítésben a C (keresztyén)?”. A hit segít abban, hogy az emberi gondokat felismerjük és elismerjük, és keressük a megoldásokat ezekre – írja.


Isten jó Tízparancsolata

Angela Merkel szerint a „C”-ben rejlő erő kötelez arra, hogy ki-ki a szociális piacgazdaság mellett tegye le a voksát, s azon dolgozzon, úgy éljen, hogy a környezetet és a klímát „oltalmazza”, s eltökélten kiálljon és szót emeljen a maga szintjén a gondolati-, lelkiismereti és vallásszabadság érvényesüléséért. A CDU főtitkára, Hermann Gröhe pedig leírja, hogyan kezdődik rendszerint a munkanapja: a Losung, a Bibliaolvasó Kalauz Igéinek elolvasásával az iPadon. „A keresztyének által működtetett politikának a bibliai üzenet etikai mércéjéhez kell igazodnia, s éppen ezért emberközelinek kell maradnia. Isten jó Tízparancsolata és emberszeretete a keresztyénekben is elválaszthatatlanul összetartozik” – tette hozzá Gröhe.

Norbert Lammert, a Német Bundestag, a parlament elnöke a vallásról úgy vélekedik, hogy az magánügy, de egyúttal közügy is. A vallás nem az egyetlen, de nélkülözhetetlen forrása a társadalmi értékeknek. A „C” nevében gyakorolt politikához egyenesen hozzátartozik a szoros párbeszéd folytatása az egyházakkal. „Ez persze nem jelentheti azt, hogy a bármely párt vagy politikusai egyházuk hittételeit átfordítnák a politika nyelvére” – kommentálta saját hitvallását a német Bundestag elnöke.

Az Unió frakcióvezetője, Volker Kauder úgy véli: „A hit és ezzel együtt a Jézus Krisztushoz meg Istenhez kapcsoló viszony mindenkinek a legszemélyesebb ügye”. Ettől az istenkapcsolattól nem független, de megkülönböztetendő kinek-kinek a politikai munkája. Számára ez azt is jelenti, hogy az emberi életet védeni kell mindenféle kísérlettől, de még azt is: meg kell akadályozni, hogy a Közel-Keleten egy egész régió váljék keresztyénmentes zónává. Az, hogy a keresztyén emberképre felépülő politika gyakorlati jelentősége és feladatköre nem kevesebb, mint az élet védelme, a választási szabadság biztosítása, az önrendelkező életvitel és a szolidaritás a világ különböző részein üldözött keresztyénekkel – egy pillanatra sem kérdéses a CDU frakcióvezető előtt.


A „C” kiváló navigációs eszköz

Érdekesen s nagyon problémaérzékenyen fogalmazott Julia Klöckner, rheinland-pfalzi CDU tatrományi elnök asszony: „A mi pártunk az egyetlen néppárt az egyre inkább elvilágiasodó társadalomban. Viszont az embereknek szükségük van iránymutatásra, némelykor még irányításra is. A mi társadalmunk ugyanis egyre jobban megfeledkezik arról, hogy a dolgokat nevükön nevezze: a jót jónak, a rosszat rossznak mondja. Aki viszont tisztában van saját álláspontjával, az tudja, meddig mehet el. Ehhez a „C” nagyon is alkalmas navigációs rendszert nyújt, még a politikában is!”.

Thomas de Maiziére szövetségi védelmi miniszter úgy véli, hogy „az önreflexióhoz szükséges erő és józanság a keresztyén ember „fegyvertárának” a része, s ennek megvannak a hatásai a politikára is”. Christine Lieberknecht thüringiai tartományi miniszterelnök asszony életének legfontosabb döntéseként azt jelölte meg: „szolgálni Istennek és embertársaimnak”. Philipp Mißfelder, az Ifjúsági Unió elnöke krédójában a keresztyén nevelés fontosságát hangsúlyozta. Nem valamiféle hitelvi bástyafalat kell felépíteni Németországban vagy másutt, hanem egyszerűen elég bátornak kell lenni mindenkinek ahhoz, hogy ellenálljon a korszellemnek – fogalmazott a fiatal katolikus vezető.

A klímaváltozás elleni küzdelem, a természet tartós védelme olyan téma és kötelezettség, ami a keresztyén hit magjához tartozik, illetve abból következik – állítja Norbert Röttgen környezetügyi miniszter. Az ember és a természet teremtésbeli méltóságát nem szabad elválasztani egymástól, s a mi életünket aszerint kell élnünk, hogy a jövő generációknak is jusson és maradjon élhető környezet – érvel Röttgen.


Nagy ökumenikus projekt

A CDU/CSU kormány egyik sajátos és kiváló személyisége Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter, aki szerint a keresztyén emberkép politikai érvényességéből adódik ennek tartós aktualitása, a „C” fontossága. S ennek a mai kor központi, fontos kérdései vonatkozásában megvan az üzenete. A pénzügyi válság tekintetében ez azt is jelenti, hogy az embernek mint Isten teremtményének fel kell ismernie, és el kell fogadnia határait, de erre folyamatosan emlékeztetni kell őt, mert hamar elragadja az anyagias világ gépszíja.

Nagy ökumenikus projektnek látja a CDU-t Anette Schavan nevelésügyi miniszter asszony. Megalakulásakor az volt az alapítók hite és meggyőződése, hogy a keresztyénség hatásos erőforrás ahhoz, hogy mindenfajta totalitarizmussal szemben meg lehessen állni, s annyi lelki potenciált szolgáltatott, hogy segítségével sikerült felépíteni a szabad és demokratikus rendet. Számára igen sokat mond a Márk evangéliuma 10. fejezetében olvasható történet, Jézus és a gazdag ifjú találkozásáról. Jézus azt várja el a gazdag ifjútól, hogy mindent hagyjon maga mögött, kötődéseit és gazdagságát is. Ez a történet bizony a Krisztus-követés kemény valóságáról és komolyságáról szól – írja Schavan miniszter asszony.

Ebből a rövid körképből is jól látszik: a „C”-nek ma is nagyon konkrét és hatékony ereje van a német CDU-ban is. A keresztyén jelző valójában már nem is jelző többé, hanem állítmány és alany egyszerre – hiszen a keresztyén emberek tudnak lelket lehelni a „C” betűbe, emberséget adni a politikának, jövőképessé tenni egy pártot, megőrizni és felemelt állapotban tartani egy nemzetet. A német pártnap nyomán van miről elgondolkodnunk nekünk, magyaroknak is, s hazánk valamennyi lakójának. Merthogy egyedül Isten nem személyválogató! (drbl)

 

Békefy Lajos

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.