Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-05-18 10:49:00

Mindenáron vízlépcsőt akarnak

Miniszterekre hivatkozva verték át az MTI-t a reális zöldek

Hamis közleményt juttatott el a Reális Zöldek Klub a múlt héten az MTI-hez. Kiderült: sem miniszterek, sem a Magyar Tudományos Akadémia nem támogatja a klub gondolkodását a dunai vízlépcsők megépítésével kapcsolatban.

A Reális Zöldek Klub múlt héten közleményben kérte fel Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy Magyarország ne ellenezze vízlépcsők építését a Dunán. Érvelésük szerint a Duna magyarországi szakászán a Duna és környezetének természeti tőkéje a jelen és a jövő nemzedék érdekében csak vízlépcsők építésével őrizhető meg. A közlemény szerint a reális zöldek eszmeiségével és gondolkodásmódjával egyetért Fellegi Tamás, a nemzeti fejlesztésekért felelős miniszter, Réthelyi Miklós, a nemzeti erőforrásokért felelős miniszter is hasonlóan vélekedik a reális zöldek gondolkodásmódjáról, és a dunai vízlépcsők építését a Magyar Tudományos Akadémia, valamint több évtizedes hagyományokkal rendelkező civil szervezet is támogatja.

Mivel a magyar kormány egyértelművé tette, hogy a Duna magyarországi szakaszán nem épülnek vízlépcsők, a Fidesz−KDNP február 10-i, kihelyezett frakcióülése is kimondta, hogy a Duna magyar szakaszán nem fognak gátak épülni, és duzzasztásra, a meder szétkotrására sem kerül sor, kíváncsiak voltunk, miért változott a kormány álláspontja a kérdésben, és a közleményben érintett miniszterekhez fordultunk tájékoztatást kérve az ügyben.

Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter kérdésünkre úgy reagált, nem támogatja vízlépcsők építését. 1989-ben maga is részt vett – akkor még egyetemi tanárként – a nagymarosi vízlépcsők építése elleni tiltakozáson. Véleménye erről miniszterként sem változott, ma sem támogatja vízlépcsők építését a Dunán. A miniszter válaszában azt írta: a Reális Zöldek Klub valótlanul hivatkozott – egy korábbi levelezés szövegkörnyezetéből kiemelt mondattal – az ő támogatására.

A Fellegi Tamás vezetésével működő Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tájékoztatása is megcáfolta a Reális Zöldek Klub közleményét. A minisztérium közölte lapunkkal, hogy a magyar kormány korábban egyértelművé tette: nem tervezi, és nem támogatja nagyméretű duzzasztóművek vagy vízlépcsők létesítését Magyarország folyóin. A minisztérium által kidolgozott energetikai és fejlesztéspolitikai stratégiákban sem szerepel ilyen típusú létesítmények építése.

 
Szó sincs vízlépcsőről


A tárca az Új Széchenyi Terv pályázati kiírásainak megfogalmazásakor és a nemzeti programok támogatási konstrukcióinak kidolgozásakor sem tekintette valós lehetőségnek a nagy kapacitású vízenergia kiaknázását. A nemzeti fejlesztési miniszter tehát sem kormánytagként, sem szakmai meggyőződése mentén nem kezdeményezi nagy duzzasztóművek és vízlépcsők létesítését, és nem pártolja az ilyen elképzeléseket.

Hasonló az álláspontja a Magyar Tudományos Akadémiának. Lovas Rezső, az Akadémia munkatársa elmondta, hogy nincsen kapcsolatuk a reális zöldekkel, és az Akadémia nem támogatja vízlépcsők megépítését, amit az is alátámaszt, hogy az intézmény által kiadott vízgazdálkodási programban sem szerepel a vízlépcsők megépítésének ötlete.

Juhos Lászlót, a Reális Zöldek Klub elnökét is kerestük a közleményük valóságtartalmával kapcsolatban, azonban sem a civil szervezet központi telefonszámán, sem az elnök személyes telefonján nem tudtuk utolérni őt. A klub honlapján egyébként a látogatókat arra buzdítják, hogy csatlakozzanak a Barsiné Pataky Etelka menesztését követelőkhöz. A Duna Régió Stratégia kormánybiztosa ugyanis többször úgy nyilatkozott, hogy a Duna magyarországi szakaszán nem fog sem vízi erőmű, sem vízlépcső épülni.

 

P. Horváth Csaba

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.