Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-04-11 15:19:00

A rendezvény turisztikai látványosság volt

Miért marad el a húsvéti vásár a Vörösmarty téren?

Többéves hagyomány szakad meg idén, elmarad a budapesti Vörösmarty téren a húsvéti vásár. A kézművesek az utolsó pillanatban értesültek a döntésről.

 A Budapesti Tavaszi Fesztivál szervezői idén kihúzták a rendezvénynaptárból a húsvéti kirakodóvásárt – erősítette meg a mindennapi.hu információját a társszervező. A Népművészeti Egyesületek Szövetségétől (NESZ) megtudtuk: a belföldi látogatók és a külföldi turisták körében igen népszerű program, a Vörösmarty téren minden évben Tavaszköszöntő címmel megrendezett népművészeti és kézművesvásár az idén minden előzetes jelzés nélkül elmarad.


Tavasz, köszöntő nélkül

Mind a mesterek, mind a programszervezők néhány nappal a tervezett kezdés előtt tudták meg, hogy az amúgy majdnem egy hónapon át tartó rendezvény kimarad a programkínálatból. A változás jelentős veszteséget okozott a vásárra korábban regisztrált kézműveseknek; sokan hónapok óta készültek az akár több százezer látogatót vonzó Tavaszköszöntőre. Többen közülük az április első hétvégéjén megrendezett táncház-találkozón próbálták értékesíteni portékáik egy részét.

A NESZ ügyvezető igazgatója, a mindennapi.hu-nak elmondta: az előző években a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében rendezték a Vörösmarty téren a népművészeti és kézművesvásárt, népi gasztronómiával, a hétvégeken játszóházzal, hagyományőrző programokkal, néptánccal és népzenei együttesek fellépésével. Ígyártó Gabriella elárulta, hogy mint az utóbbi tíz évben mindig, idén is várták a fesztiválközpont felkérését, és a rendezvény kezdete előtt csak néhány nappal kapták a hivatalos tájékoztatást arról, hogy a fesztivál elmarad.


Ezt is elvették a kézművesektől

A fővárosi rendezvényen való részvétel évek óta biztos megélhetést jelentett a döntően vidéki mestereknek és családjuknak; ezekkel a lehetőségekkel az amúgy sem túl nagy támogatást élvező népművészeti területnek sikerült eddig a nehéz éveket átvészelni – jegyezte meg a népművészeti szövetség ügyvezető igazgatója. A Tavaszköszöntőhöz hasonló rendezvényeken részt vevő kézművesek értéket képviselnek és mentenek, mert Magyarországon szerencsére van még mit megőrizni a népművészeti hagyományokból, de ha nem lesz lehetőségük az értékesítésre, akkor sokan kényszerűségből abbahagyják mesterségüket − figyelmeztetett a szakember.

A NESZ vezetője kitért arra is, hogy az augusztus 20. körüli időszakban hagyományosan megrendezett, budavári Mesterségek Ünnepe és a Vörösmarty téren tartott karácsonyi vásár évek óta a Tavaszköszöntőhöz hasonlóan fontos turisztikai vonzerőt jelent a fővárosnak. A Mesterségek Ünnepe az idén lesz 25 éves, és tavaly a fesztiválok rangsorában elnyerte a kiváló minősítést, a Budapesti Karácsonyi Vásár pedig az utóbbi öt évben bekerült Európa tíz legszebb vására közé.

A rendezvény törlése kapcsán megkerestük a Fővárosi Önkormányzatot, ám a hivatal nem reagált kérdéseinkre, így nem derült ki, mi az oka a rendezvény törlésének, mint ahogyan azt is homály fedi, vajon Budapest mekkora bevételtől esett el (a területfoglalási engedélyek ugyanis jelentős összegekbe kerülnek).

Borsos helyárak
A legóvatosabb becslések szerint is csaknem egymillióan fordultak meg a Budapesti Karácsonyi Vásár forgatagában tavaly decemberben a Vörösmarty téren, ahol 143 kézműves kínálta zsűrizett portékáját. Az Európa-szerte híressé vált programon szövők, fazekasok, nemezelők, üvegfúvók, mézeskalácsosok, selyemfestők, viseletkészítők és fafaragók vettek részt. A szervezők ugyan azt akarták, hogy minél több − a nagyközönség előtt kevésbé ismert, határon innen és túlról érkező − mester munkáját lehessen bemutatni, a főváros által megszabott borsos helyárak ezt aligha tették lehetővé. Az 540−755 ezer forintos nettó bérleti díjat a kézműveseknek csak egy szűk rétege tudta kifizetni.

 

Szigeti Ildikó

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.