Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-03-24 14:40:00

Szociális segély csak közmunkán keresztül

Mégsem adja vissza a 250 milliárdot az állam?

Valószínűleg nem kerülhet feloldásra a kormányzati kiadások 250 milliárd forintos zárolása – mondta Varga Mihály a Kossuth rádióban. Mint mondta a 4,1-4,2 százalékos tavalyi hiány az önkormányzatok számlájára írható.

Varga Mihály, a Miniszterelnökség államtitkára úgy látja, az ország azért sebezhető, mert el van adósodva. Az elmúlt húsz évben és az azt megelőző években is Magyarország úgy vett fel hitelt, hogy azt nem megfelelő célokra fordították. Nem munkahelyeket teremtettek, nem beruházásokat ösztönöztek, hanem egyszerűen a pénzt felélte az ország - fogalmazott a politikus. Varga szerint a legfontosabb cél az államadósság csökkentése, aminek érdekében  négy nagy területre, a gyógyszertámogatásra, a közösségi közlekedésre, a munkahelyteremtésre, valamint a nyugdíjrendszer átalakítására kell fókuszálni.


Kicsi az esély a 250 milliárdos zárolás feloldásra

Varga szerint konkrét intézkedéseket kíván tenni a kormány. Ezek közül az egyik a kormányzati kiadások csökkentése, melynek keretében eddig 250 milliárd forintot zárolt is a kormányzat. A zárolással kapcsolatban az államtitkár úgy fogalmazott: „Ha az év folyamán kedvezően alakulnak a folyamatok, akkor ezt a zárolást fel lehet oldani. Most az első két hónap után ennek kisebb esélyét látom, de nem zárjuk ki ezt sem.”

Az államtitkár a rádióműsorban beszélt a szociális ellátórendszer és a segélyezés átalakításáról. A szociális segélyt is csak közmunkán keresztül kehet majd kapni, amihez természetesen munkalehetőség is kell, ezeket július 1-jéig kell a kormánynak megteremtenie, hogy senkit, aki dolgozni akar, ne kelljen visszautasítani. Erre egyébként már a korábbi kormány is törekedett az Út a munkához programmal, ám az végül nem tudott mindenhol valódi munkalehetőséget teremteni, gyakori kép volt az országban, hogy közfoglalkoztatott munkások sárga mellényben ülnek dologtalanul az út szélén.

Az államtitkár szerint a hatékony megoldáshoz több út vezet: Az egyik, hogy az önkormányzatok határozzák meg azokat a területeket, ahol a közcélú foglalkoztatásnak helye van. A másik, amikor az állam jelöl meg olyan tevékenységeket - víztározók építése, gátak megerősítése, a közösségi közlekedés útjainak rendbe hozása - ahol szükség van a közmunkásokra, de lehetőség lehet az is, hogy akár magáncégek, vagy állami cégek is foglalkoztathatnak majd közmunkásokat, vagy közcélú foglalkoztatottakat.


Az önkormányzatok a felelősek a hiányért

Az államtitkár a tavalyi hiány elszállása miatt egyértelműen az önkormányzatokat tette felelőssé, amelyek 0,5 helyett 0,9 százalékos deficitet produkáltak, így 4,1-4,2 százalék lehet a végleges eredményszemléletű hiány. Ez nem engedhető meg mondta Varga és hozzátette: a kormányzati cél az önkormányzatok eladósodásának megállítása. Mint mondta: nem lenne szabad megengedni, hogy az önkormányzatok működésre hitelt vegyenek fel, fejlesztésre is csak abban az esetben, ha van esély a többletbevételekre. Ezt a feladatot Varga szerint egy központi intézményre - vélhetően az Államadósság Kezelő Központra kell majd bízni. Emellett szabályozni kell az önkormányzatok többségi tulajdonában lévő cégek hitelfelvételét is - mondta a politikus.

Az uniós versenyképességi paktumra utalva az államtitkár úgy nyilatkozott: Magyarország a paktumban foglaltakkal 85 százalékban egyetért, de „nem vagyunk hajlandóak feladni az egyetlen versenyelőnyünket, a most kialakított adórendszert". Ameddig az EU-ban az adórendszer nemzeti hatáskörbe tartozik, nekünk azt ki kell használni annak érdekében, hogy 2014-re Magyarország a Kelet-Közép-Európai térségben a legversenyképesebbé váljon.  

 

(MR1, mindennapi)

 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.