Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-09-08 14:00:00

A természetvédők üdvözlik az Európai Bíróság döntését

Megmenekültünk a génszennyezett méztől

A határozat szerint a génmódosított növényekből származó szennyezést tartalmazó méz forgalmazásához teljes mértékű élelmiszer-biztonsági engedélyre van szükség és „génmódosított” címkét kell viselnie.

A döntés győzelem a méhészek és a fogyasztók számára, ami megnyitja az utat ahhoz, hogy tovább szigorítsuk a génmódosításra vonatkozó európai jogszabályokat – kommentálta a határozatot a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ). Ez a döntés jogi alapot biztosít ahhoz, hogy szigorú intézkedéseket hozzanak kormányaink a Monsantótól és a hozzá hasonló cégektől származó szennyezések megakadályozására – tette hozzá Fidrich Róbert, az MTVSZ programfelelőse.

Az Európai Bíróság döntése megerősíti, hogy a jelenlegi jogszabályok – amelyek lehetővé teszik az engedély nélküli génmódosított szervezetekből származó kis mértékű szennyezést - elégtelenek, és szükség van a felülvizsgálatukra. Ismételten bebizonyosodott, hogy az Európai Bizottság hibázott, amikor a géntechnológia cégek érdekeit a fogyasztók és környezetünk érdekei fölé helyezte – emelte ki Mute Schimpf, a Föld Barátai Európa élelmiszer kampányfelelőse. Az ügyhöz kapcsolódóan kedden a Föld Barátai Európa aktivistái demonstrációt szerveztek a Monsanto brüsszeli székháza előtt, hogy felhívják a figyelmet az Európai Bíróság aznap délutánra várt döntésére.

Az ügy előzménye, hogy egy bajor méhésznek 2005-ben megtiltották méze árusítását, mivel a Monsanto MON810-es kukoricájával végzett kormányzati szántóföldi kísérletről származó génmódosított pollent találtak benne. A méhész ezek után beperelte a bajor kormányt, s végül az ügy az Európai Bíróság elé került. A törvényszéktől arra kértek döntést, hogy ha egy méz génmódosított pollent tartalmaz, akkor maga a méz is génmódosított terméknek minősül-e, és ha a mézben bármilyen mértékben is kimutatható génmódosított szervezetek jelenléte, abban az esetben szükséges-e génmódosított termékként engedélyezni? 1998-ban a Monsanto engedélyt kapott bizonyos MON810-es kukorica termékek forgalmazására, mint például kukoricaliszt, kukoricakeményítő és kukoricaolaj, de az engedély nem terjedt ki mindenféle MON810-tartalmú élelmiszerre általában.

 

A nyitókép innen.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.