Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-07-09 11:30:00

Az óriáscégek szerint biomassza nélkül nincs zöldenergia-termelés

Mégis energiahordozót termelnek értékes szántóföldjeinken?

A Biomassza Erőművek Egyesülése harcol pozíciójáért: szerintük a megújuló energia-hasznosítás elképzelhetetlen biomassza nélkül. A tény azonban az: etikátlan energiaültetvényt létesíteni ott, ahol élelmiszer is termelhető.

A Nemzeti Energiastratégia-címmel közleményt adott ki a Biomassza Erőművek Egyesülése (BEE) hangsúlyozza, hogy a szilárd biomassza nélkül Magyarország csak a töredékét tudta volna teljesíteni eddigi európai uniós vállalásainak – nyilatkozták az MTI-nek. A legnagyobb biomassza erőműveket üzemeltető illetve ebben érdekelt cégeket: a Pannonholding Zrt-t, a Bakonyi Erőmű Zrt-t, az AES Borsodi Energetikai Kft-t és a Vértesű Erőmű Zrt-t tömörítő érdekvédelmi szervezet továbbra is harcol azért, hogy mind nagyobb arányban hasznosuljanak energetikai célokra értékes erdő- és szántóterületeink.

A BEE úgy érvel: Magyarország egyik legnagyobb szilárd biomassza lehetőségét a faanyag adja, de ez a Nemzeti Energia Stratégia 2030 tervezetében nem kap kellő hangsúlyt. Szerintük a biomassza erőművek a másra nem használható faanyagot hasznosítják. Az egyesülés közleménye felhívja a döntéshozók figyelmét arra, hogy „a stratégia előkészítőinek kellett volna felállítani egy álaluk optimálisnak tartott, javasolható energiamix sorrendet, ahelyett, hogy az iparági szereplőket kérik fel erre”.

A BEE álláspontja szerint a hő- és villamos energia termelés szétválasztása nem célravezető olyan helyeken, ahol nagyobb hőfogyasztói központok vannak. Kitúrnák a kicsiket is, szerintük ugyanis az sem jó megoldás, hogy csak a 20 megawatt kapacitás alatti biomassza erőművek kapjanak támogatást, mert ezek decentralizált fűtőművekre történő lecserélése több tízmilliárd forint értékű meglévő beruházást tenne feleslegessé.

Mint azt többször is megírtuk: az élelmiszerhiánytól szenvedő emberiség számára etikátlan, és ilyen alapon csaknem megengedhetetlen, hogy élelmiszer-termelésre alkalmas területeken is energianövényeket termesszenek. A hazai óriáscégek véleménye azonban más: az energiaültetvényekkel kapcsolatban az érdekvédelmi szervezet a gyakorlati tapasztalatokra és kutatási eredményekre alapozva állítják, hogy az energiacélra szánt növények védőszer igénye alacsony és azokat öntözni egyáltalán nem kell. Egyébként pedig – szerintük – energianövényt ott termelnek, ahol a kukoricát vagy a búzát nem is lehetne.

 

-mi-/mti

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.