Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-07-08 14:45:00

Európa lemaradt a zöldenergia-versenyben

Megint Kína: most már zöldben is ők az elsők?

2010-ben a korábbi évek átlagának egyötödével csökkent Európában a zöldberuházások nagysága, míg a fejlődő országok csaknem túlfeszítik zöld-fejlesztéseiket. Kína itt is beelőzött.

Európa újra veszélyben: 2010 gazdasági teljesítményét tekintve az unió visszaesett a zöld-beruházási versenyben – azt követően, hogy az év folyamán világszerte igen erőteljes megugrást tapasztalhattak az ágazat szereplői, adta tudtul a The Guardian. Tavaly a korábbi év egyharmadával, 211 milliárd dollárra (40 ezer milliárd forintra) nőtt, ezzel rekordot döntött a zöldágazat beruházásainak nagysága. Az igazi robbanást a kínai befektetések meglódulása hozta – elsősorban a szélfarmok telepítése ugrott meg. Az ázsiai óriás csaknem 50 milliárd dollárnyit fektetett saját zölderőműveinek fejlesztésébe, ami a 2009-es össz-beruházás közel egynegyede.

A zöldágazatot egyébként világszerte sokfelé rendkívüli növekedés jellemezte: Kína után India és a feljövő latin-Amerikai országok költöttek sokat létesítményeikre. Az összegzések rámutatnak: Európa azonban szembement a világtrenddel, a pénzügyi szektor beruházásai ebben az ágazatban a korábbi évek átlagának mintegy egyötödével kevesebbet mutatnak, ami csaknem 35 milliárd dolláros visszaesést jelent. A megújuló-energia területén végrehajtott fejlesztések azonban javítanak a szektorral kapcsolatos összképen: a napenergia-hasznosítás Németországban jelentős nagyságú befektetést vonzott.

A Bloomberg új energiákkal kapcsolatos üzleti jelentésének készítői kiemelik: 2010 egyik legszembetűnőbb jellemzője az eszközfinanszírozás, a kockázati- és a magántőke, valamint a nyilvános tőzsdei jegyzések meglódulása volt, a fejlődő országok szereplői 72, míg az iparosodott világban aktívak 70 milliárd dollárnyit fektettek be ily módon.

Connie Hedegaard, az EU éghajlati változásokkal kapcsolatos vezetője úgy nyilatkozott: a szövetség költségvetésének a jelenleginél sokkal nagyobb hányadát kell az éghajlatváltozással kapcsolatos kiadásokra fordítani, így lehetne elérni, hogy Európa gyorsabb mértékű zöldgazdaság-növekedést produkáljon. Hedegaard szerint ennek az összegnek a teljes költségvetés 20 százalékát kellene kitennie, így felgyorsulna a károsanyag-kibocsátás csökkentéséhez szükséges technológiák fejlesztése is, amivel látványosan csökkenteni lehetne az éghajlatváltozás káros hatásait. Ehhez azonban valódi paradigmaváltásra van szükség.


guardian.co.uk/Illyés Szabolcs 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.