Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-08-19 08:05:00

Az euróövezet vezető gazdasága gyengül

Magyarországot is veszélyezteti a német gazdaság megtorpanása

A sikeres német gazdaság a legnagyobb felvevőpiaca hazánknak, példája követendő lenne számunkra is, habár néhány napja aggasztó hírek érkeztek.

A világ egyik legnagyobb gazdasága a német, Kína, Japán és Amerika mellett. Európában mindenképpen vezető hatalom. A válságot jobban viselte a többi országnál és hamar növekedési pályára állt. Ezzel szemben a legtöbb európai és euróövezeti ország egyre nehezebb helyzetbe kerül. Az adósságválság ráadásul nem csak Európát és Amerikát, hanem közvetve az egész világot sújtja.


Made in Germany

Németország eredményességét hatalmas exportjának és jelentős belső piacának köszönheti. Az évi egy főre jutó GDP-je 30 600 euró volt 2010-ben az Eurostat adatbázisa szerint, ami 6 ezer euróval haladja meg az uniós átlagot. A GDP-t elsősorban az ipar és építőipar termeli meg a szolgáltató szektorral karöltve. Az ipar hagyományos erősségei közé tartozik az autógyártás, gépgyártás, a vegyipar és a gyógyszeripar. A világ vezető vegyipari csoportosulásai sorában az első három helyet német cégek foglalják el. Exportja hagyományosan meghaladja importját, így külkereskedelmi mérlege még a válság éveiben is pozitív eredményeket mutat. Az uniós országok legnagyobb beszállítója Németország, de Amerikában is kedvelik a „Made in Germany” feliratú termékeket.

Az utóbbi években gazdasági hatalma mellett politikai befolyását is jelentősen kiterjesztette az EU-ban. Angela Merkel és Nicolas Sarkozy áll az uniós döntések többsége mögött. A sikert sikerre halmozó Németország megpróbál irányt mutatni a válságba került országoknak, hiszen ha azok külső segítségre szorulnak, az a német adófizetőknek fáj a legjobban. Azonban megtorpanni látszik ez a nagyhatalom is.


Legnagyobb felvevőpiacunk a német

Jelentősen lassult a német gazdaság növekedése április és június között. A statisztikai hivatal adatai szerint ebben a negyedévben csak 0,1 százalékos volt a növekedés, a várt 0,5 azázalék helyett. Eddig Németország gazdasági fellendülése volt a vezető az eurozónában. A második negyedévben az euróövezet gazdasági bővülése 0,2 százalékra mérséklődött a korábbi 0,8 százalékról. A rossz hírekre jelentős eséssel válaszolt a piac, a német GDP adatok a Wall Streetre is negatív hatással voltak.

Ha Németország is megtorpan és megszorításokra kényszerül, az komoly problémát jelenthet a magyarok számára, hiszen a legnagyobb felvevőpiacunk a német. Ráadásunk hazánk sem választott jó irányt az elmúlt időszakban, az ipar növekedése megtorpant, amit a mezőgazdaság növekedése nem tud ellensúlyozni. A fejlett országok jellemzője, hogy az ipar és a szolgáltató szektor adja a GDP nagyobb részét, a mezőgazdaság csupán néhány százalékos arányt képvisel.

 

mindennapi

 

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Adósság
  • Portugália bedőlését jósolják
  • Böjte Csaba: fenntartható vágyak
  • Ki az igazi felelős a devizahitelesek problémájáért?
  • Nemsokára megmondják, ki miatt adósodtunk el
  • Végtörlesztés: sok a panasz
  • Szíjjártó: az új ötlet még a végtörlesztésnél is jobb
  • A kormány fáradhatatlanul készséges lesz
  • A Jobbik ma nagyon tolja
  • Melyik az egyetlen megbízható európai gazdaság?
  • Martonyi: Magyarország meg akar állapodni az IMF-fel

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.