Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-03-24 18:32:00

Nem tudják, hogy létezik segítség

Magyarország: rohamosan nő az öngyilkos kamaszok száma

2009-ben országosan negyven százalékkal nőtt az öngyilkosságot elkövető fiatalok száma. Az áldozat többnyire nem meghalni akar, csak nem tudja már elviselni helyzetét.

Minden önkezűség okozta haláleset megrendítő, de különösen kegyetlen azzal szembesülni, ha egy gyerek követ el öngyilkosságot, akinek - bármi is állt tette hátterében - joga lett volna a  segítséghez.

Senki nem vette észre

A március 22-én meghalt 14 éves általános iskolás lányt egyes híradások szerint osztálytársai üldözhették halálba. Vivien búcsúleveléről nem adnak ki információt, a történtek előzményeiről nagyon keveset tudni, de az biztos, hogy ennek a kislánynak olyan súlyos problémái voltak, amikkel nem birkózott meg egyedül és amik megoldásához nem kapott elegendő segítséget. A kortárs zaklatás az osztályban és virtuális térben is gyakori jelenség. A gyerekcsoportban uralkodó szabályok alakítása és a destruktív viselkedés megakadályozása azonban nem lehet kizárólag a gyerekek felelőssége. A nyolcadikos kislány veszélyeztetettségét senki nem vette észre.

Vajon azt észre veszi valaki, hogy az egész osztály segítségre szorul abban, hogy ezt a tragédiát feldolgozza, hogy ezek a destruktív folyamatok átalakuljanak, hogy a további tragédiák megelőzhetőek legyenek? A felnőttek sokszor nem hallják meg a tizenévesek segélykiáltásait, a gyerekek pedig nem mindig tudják, hová kell fordulni, ha közvetlen környezetük nem nyújt elegendő támaszt.

Pedig van kiút

A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány mottója szerint a gyerekeket meg kell hallgatni és a bajban segíteni kell őket. A 116 111-es minden hálózatból 24 órán át ingyenesen hívható telefonszámon, illetve a www.kek-vonal.hu honlap biztonságos levelezőrendszerén és chat-felületén keresztül segítséget kérhet minden gyerek és fiatal. A képzett ügyelők segítenek az akut krízishelyzeteken túljutni, és az öngyilkosság, öndestrukció helyett a hívó számára is elfogadható, konstruktív megoldásokat találni. A telefonos lelkisegély szolgálatnak nélkülözhetetlen szerepe van a veszélyhelyzetek prevenciójában. Minden másnap érkezik a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítványhoz olyan megkeresés, amelyben kortárs bántalmazás miatt kér valaki segítséget. 

Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány Reményiné Csekeő Borbála, info@kek-vonal.hu, 06 1 354 10 29 

MTI, Országos Sajtószolgálat    


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.