Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-05-25 15:42:00

Kiverte a biztosítékot a cigányvezető nyilatkozata

Lakás a romáknak: ezt Farkas Flórián sem gondolhatta komolyan

Saját jogán juthatna lakáshoz az a roma család, amely iskolába járatja a gyerekét, és legalább az egyik szülő dolgozik. – mondta Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat elnöke a Bruxinfonak.

Magyarország, az uniós tagállamok közül elsőként készítette el  nemzeti romaintegrációs programját a múlt csütörtökön a szociális ügyi miniszterek által elfogadott európai uniós romastratégiához – jelentette be Brüsszelben Balog Zoltán, társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár. Az Országos Roma Önkormányzat elnöke ismertette a tervet kedden a Tanács brüsszeli épületében. Eszerint Magyarország vállalja, hogy 2015-re 100 ezer munkanélküli romát terel vissza a munkaerőpiacra.

A magyar romaintegrációs stratégia után elvileg lehetővé válik 2015-re 50 ezer roma felnőtt szakképzése, 80 ezer cigány felnőtt alapkészségeinek fejlesztése, és a cigányság egészségi állapotának javítása érdekében 150 ezer roma állampolgár megelőző egészségügyi szűrővizsgálata lehet kötelező.

A számszerű vállalások teljesítését az Európai Bizottságnak kell majd figyelemmel kísérnie egy később kidolgozandó monitoring rendszerrel. A testület által kidolgozott keretstratégia arra is kéri a tagországokat, hogy a szegénység, az oktatás és az egészségügy mellett a romák lakhatási feltételeinek javítása érdekében is szabjanak meg konkrét intézkedéseket. A BruxInfo erre vonatkozó kérdésére Farkas Flórián közölte, látva a korábbi kormányok nem teljesült vállalásait, felelőtlenségnek tartaná előre meghatározni, hogy a kormány bizonyos határidőig felszámol valahány nyomortelepet.

Az Országos Roma Önkormányzat elnöke hangsúlyozta, komplexen szeretnék kezelni a problémát, vagyis egyszerre szeretnék javítani a romák különböző jellegű problémáit. Ennek megfelelően „saját jogán juttatnánk lakáshoz egy roma családot, ha a gyermekét iskolába, óvodába járatja, ha legalább az egyik szülő elkezd dolgozni, és ha látjuk, hogy elkezdett termelni, és képes fenntartani a lakást” – mondta Farkas Flórián.


Az ellenzéki pártok alaptalannak tartják a felvetést


A Jobbik elfogadhatatlannak és diszkriminatívnak tartja a romáknak alanyi jogon járó lakhatást. Dúró Dóra a Jobbik szóvivője a mindennapi.hu kérdésére elmondta: amikor Magyarországon a devizahitel válság miatt a lakosságot a kilakoltatás réme fenyegeti, elfogadhatatlan lenne egy ilyen intézkedés.

Szanyi Tibor szocialista képviselő és egyben az ifjúsági, szociális, családügyi és lakhatási bizottság tagja egyszerűen hülyeségnek nevezte a Farkas Flórián által mondottakat. Szerinte ezzel csupán a közvéleményt lehet heccelni, de nem látja a realitását a felvetésnek. Szanyi szerint üres lufieregetés és ötletelés zajlik a kérdésben. Hozzátette: ezzel az ajánlattal semelyik roma nem tud mit kezdeni, hiszen a falvak többségében semmilyen munkalehetőség nem kínálkozik.

Az LMP szerint Farkas Flórián felvetésének sajnos nincs meg a szakmai alapja. Vágó Gábor LMP-s képviselő, és lakhatási bizottsági elnök szerint nincsen jelenleg Magyarországon olyan bérlakásrendszer, ami ezt a problémát kezelni tudná. A politikus hozzátette: romáknak és nem romáknak ugyanolyan eséllyel kellene lakáshoz jutni, és egy ilyen intézkedés még inkább kiélezheti az etnikai konfliktusokat.

 

(Mindennapi/Bruxinfo)

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.