Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-07-22 10:05:00

Cél az energiafüggetlenség megteremtése, de hogyan?

Lábbal tiport óriásberuházás a Mol támogatására

Akár példát is mutathatnánk a zöldenergia gyártása terén, ehelyett eltiporjuk a jó kezdeményezéseket. A magyar módi: építünk egy gyárat, de mire elkészül tönkretesszük a piaci lehetőségeit.

Egymásnak ellentmondó lépéseket és kijelentéseket tesz a kormány a bioetanol-gyártás kapcsán. Az előző év második felében a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára emlékeztetett bennünket arra, hogy mennyire eltökélt a kormány a zöld energia fejlesztése iránt, ami megjelenik a bioetanol-gyárak építésében is. Ezek nem csak alternatív energiaforrást jelentenek, hanem munkahelyet is teremtenek, ezért is ez az új Széchenyi Terv egyik fókuszpontja.


Miért választanánk továbbra is a zöld üzemanyagot?

Ennek ellenére ez év júniusában megemelték a bioetanol adóját, literenként 50 forintra (Áfával), a korábbi adómentességgel szemben. A Magyar Bioetanol Szövetség szerint ez ellehetetleníti a magyar bioetanol-gyártást. A legnagyobb bioetanol-tartalmú üzemanyag, az E85-ös az eddigi adókedvezmény mellett átlagosan 280 forint volt literenként, míg a 95-ös motorbenzin 370 forint.

Az alacsonyabb energiatartalom miatt a bioüzemanyagból ugyan 20 százalékkal többet kell felhasználni, de ez még így is 10 százalék megtakarítást jelentett a bioüzemanyagot használó autósoknak. Az emelés után már nem éri meg a környezetbarátabb üzemanyagot választani.
Hazánkban évente jelentős kukoricafelesleg marad, amit a bioüzemanyag-gyártók fel tudnának vásárolni, így nem menne kárba az el nem adott termény. Ráadásul az Európai Unió célkitűzései szerint 2020-ig 10 százalékos megújuló arányt kell elérni az üzemanyagok forgalmazásban. Az új adó ezt is nehezíti.

A kormány által kommunikált energia-stratégiai cél az importfüggőség csökkentése, melyhez a bioüzemanyag gyártás nagyban hozzájárulhat. Továbbá, ha a jelenlegi hazai felvevőpiac nem elég nagy, kiváló exporttermék az üzemanyag, így közvetlen, pozitív hatással lehet a kereskedelmi mérlegre.


A hazai működő és épülő üzemek

Dunaföldvárnál 2012 tavaszán adják át a bioetanol-gyárat, melyet a Pannonia Ethanol Zrt. építtet. Az alapkövét 2010 augusztusában rakták le, azóta is folyik a 120 millió eurós költségű beruházás. Az előrejelzések szerint a gyár 240 millió liter üzemanyagot állít majd elő és 170 ezer tonna állati takarmányt. Közvetlenül 77 munkahelyet teremt, közvetve várhatóan ezer embernek ad majd munkát. Már az építkezésen is 300 ember dolgozik.

A Pannonia Ethanol képviselői szerint az állattartóknak is kedvez majd az üzem, mert melléktermékként száraz állati eledelt, gabonatörkölyt, állít majd elő. Ez a kukoricánál nagyobb energiatartalmú állati takarmány, ami a nemzetközi piacon is nagyra értékelt áru. További haszna, hogy ez a táp tiszta, nem génkezelt, ezért azon állatok húsa, melyek ezen élnek, várhatóan megemelkedik. A gyár jelentős mennyiségű kukoricát kíván felvásárolni, évente 575 ezer tonnát. Ezt a Cargill-en keresztül és közvetlenül a termelőktől kívánják beszerezni. A kereslet növekedése pozitív gazdasági folyamatokat indíthat be az ágazatban.

Jelenleg Szabadegyházán működik az ország legnagyobb bioetanol-üzeme, a Hungrana Kft. tulajdonában. Itt gyártanak hazánkban egyedül E85-ös üzemanyagot. Az élelmiszer-ipari gyár a cukoralapú termékek és a keményítő mellett állítja elő a bioetanolt. Emellett még állati takarmányt is készít, a keletkező rostos vagy magas fehérjetartalmú melléktermékekből. Júniusban jelentették be új beruházásukat, mellyel 50 millió köbméter földgáz elégetését teszik fölöslegessé. Új, környezetbarát biomassza kazánokat építenek, ami a kukorica fel nem használt részeit hasznosítja. Az így termelt energia kiváltja a jelenlegi két gázturbina kapacitását, így gyakorlatilag teljesen környezetbarát a termelési folyamat. A fejlesztés kétharmadát a vállalat saját erőből finanszírozza, mellyel 150-160 új munkahelyet teremtenek.

A gyár jelenleg 3000 tonna kukoricát képes feldolgozni naponta, tehát évente körülbelül 1 millió tonnát. A felhasznált alapanyag kizárólag magyar, így közvetve is jelentős szerepe van a termelésnek a munkaerőpiacon. Az adóemelés hallatára felmerült a termelés leállításának lehetősége, ami eddig nem következett be. Lengyel Attila, a Hungrana vezetője, már a 12 forintos adótervek kapcsán is komoly nehézségeket jósolt. Véleménye szerint a jelenlegi adószint az ágazat halálát jelenti hosszabb távon.

Az ügy pikantériája, hogy a 40 forintos adó javaslatát benyújtó képviselő a Mol jogásza. A KDNP-s képviselő azzal indokolta javaslatát, hogy az Európai Unió tiltott állami támogatás miatt eljárást kezdeményezhetett volna hazánk ellen.


Kotulics Mónika

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.