Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-09-03 15:02:00

Zempléni burgonya a budapesti piacra

Közfoglalkoztatás és közösségépítés a pavilonok között

A Liget téri piac vezetői az egészséges, magyar termékek mellett a közösségépítésben is elkötelezettek. Alternatíva a profitéhes, külföldi terményt árusító vállalkozásokkal szemben?

Már az új, Liget téri közösségi nyitást követő napokban vásárlók tömege érkezett, második nap több húsos pult dél körül kiürült. A szőlőt, az almát és a barackot a Zemplénből szállítják ide. A szürkemarha-, a mangalica-, a bárányhús és a töltelékáru Tiszalökről, Mezőcsátról érkezik a budapesti vásárlók számára, a különböző méretű tyúktojásokat Óbarokon termelik.

Az elmúlt héten még a gazdák álltak a pultok mögött, de utána közfoglalkoztatott szakemberek, hentesek, virágkötők, adminisztratív dolgozók, 10-15-en veszik át a helyüket. A piac sajátossága az is, hogy az eladásra kínált árut több esetben önkormányzatok termelik meg közfoglalkoztatottakkal. A Szövetkezetnek ugyanis Zemplén megyében működik egy mintaprojektje, amely révén burgonyavetőmagot kapott ajándékba a keszthelyi Kutatóintézettől Erdőhorváti, Olaszliszka, Komlóska, Tolcsva önkormányzata.

– A kutatóintézet munkatársai egész évben figyelemmel kísérték a gazdálkodást. A kifejlesztett, kiváló minőségi, magyar burgonyafajta öt évig visszavethető, így a települések számára jövőre is biztosított a vetőmag, a nagyobb méretű szemeket a közétkeztetésben használják föl, a felesleg pedig ide, a piacra kerül – mondta Kondrád Istvánné közgazdász, aki a családi vállalkozásban tízezer tojótyúkot tart Óbarokon, és a piac megszervezésében jól kamatoztatja 35 éves mezőgazdasági tapasztalatait. Igazi gazdája a Magyar Piacnak, a hétórás nyitás előtt végigjárja a standokat, hogy rend és tisztaság fogadja a vásárlókat.

A piac vezetői ellenőrzik az árakat is, hogy „ne szálljanak el”, hanem az elindított, elérhető szinten maradjanak. Mindezek mellett még gondja van arra is, hogy a környék megismerje és megszeresse az új kereskedelmi pontot. Az átadás napján, augusztus 31-én ökörsütésre várták a helyi lakosokat, két hét múlva pedig zenével kísért paprikás krumplis ismerkedési estet tartanak.

Konrádné álma, hogy egy nagy családként működjön a piac. „Szeretném azt is, ha segítenénk az embereknek közelebb kerülni egymáshoz. A piac erre alkalmas közösségi tér, hiszen az emberek nemcsak annak örülnek, ha jót, jó áron vehetnek, hanem, ha mindezt jó szó kíséretében kapják meg. Ez éppen annyira hiánycikk manapság, mint az előbbiek.”

Természetesen nem hanyagolják el a biztos anyagi fedezet megteremtését sem. Eddig a szövetkezetü saját erejéből jutottak el, a piac épületét egy vállalkozó építette, amelyet a szervezet tölt meg tartalommal. „Pályázunk a Vidékfejlesztési Minisztériumhoz is, de addig nem kérünk támogatást, amíg nem tudjuk fölmutatni, hogy érdemes ránk pénzt szánni. Szerintem, előbb bizonyítani kell, és csak utána kérni, nem mindig mástól várni a segítséget!” – mondta a vezető.

 

SZKM

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.